A cica fülének egyszerű tisztán tartása

A cicának nem csak a látása, hanem a hallása is kiváló, háromszor olyan jól hallja a hangokat, mint mi. Ezt egyébként mi magunk is tapasztalhatjuk amikor például nekünk fogalmunk sincs arról, hogy egy  kis rovar mászik az egyik sarokban, eközben a cicánk a szomszéd szobából máris ott terem, hogy elkaphassa. Tehát nem csak az egér mászkálását képes meghallani, hanem még a parányi rovarokét is. Ezt az érzékeny műszert, azaz a cica fülét tehát fontos tisztán tartanunk, és elejét venni a fülzsír felhalmozódásának, az esetleges gyulladásoknak és szövődményeknek.

Ugye nem azért jöttél, hogy kitisztítsad a fülemet?

Nem valószínű, hogy van olyan cica, amelyik önként hajlandó alávetni magát a fültisztítási procedúrának, de az vigasztalhat bennünket és kedvencünket is, hogy minél tisztább a füle, annál rövidebb ideig tart az időközönkénti tisztítás.

Gyakori probléma, főként az utcáról befogadott cicáknál, hogy a fül teli van rühatkákkal és vastagon beszáradt váladékkal. Ennek eltávolítása bizony kemény munka, sokan az állatorvosra bízzák, de ha az orvos ránk ruházza ezt a feladatot, akkor nekünk  kell megbirkóznunk vele. A rühatka elleni készítmények addig semmit sem érnek, és ne is használjuk ezeket, míg a cica füléből nem sikerült kitisztítani a váladékot. Ehhez semmi esetre se használjunk fültisztító pálcikát, legalábbis ne dugjuk bele az állat fülébe, csak a külső hallójáratból távolítsuk el vele a fülzsírt. A fültisztító folyadékokat a használati útmutató szerint bele kell tölteni a fülbe, ám ezt nagyon utálják az állatok, ami nem csoda, hiszen nekünk sem lenne kellemes, ha a fülünkbe valamit beleöntenének. Ilyenkor nem igen akad olyan ember, aki le tudná fogni odahaza a cicát. Amint beletöltjük a fülébe a folyadékot, azonnal kiugrik az ember kezéből, elbújik, és addig nem jön elő, míg a gazdi nem mond le fültisztító terveiről. Így rendszerint a másik fül tisztítása el is marad. Sokan esküsznek arra, hogy a cicát törülközőbe vagy pokrócba kell „csomagolni”, és így el lehet végezni a fültisztítást, de hatásos módszert jelent, ha a cicát felemeljük, aztán leültetjük a földre, mi pedig szorosan mögé térdelünk, és „beszorítjuk az állatot úgy, hogy se oldalt, se hátrafelé ne tudjon elszökni. Elöl a nyakánál tartjuk egyik kezünkkel, úgy, hogy a fejét is fogni tudjuk, a másikkal pedig elvégezzük a műveletet. A folyadék beöntése helyett jobb megoldás, ha fültisztító pálcikára sodrunk még vattát, hogy vastagabb legyen, átitatjuk a fültisztítóval, és azzal előbb megtisztítjuk a külső hallójáratot pár mozdulattal, majd bőségesen öntünk rá fültisztító folyadékot, és visszatéve a külső hallójáratba megnyomjuk kissé, és így lassan lefolyik a cica fülének mélyebben fekvő részeibe.

Súlyos rühatka fertőzés a fülben, fotó: Uwe Gille

Ha jól végezzük a dolgunkat, a beszáradt váladék lassan feloldódik, a cica apránként kirázza a füléből, és fokozatosan teljesen kitisztul a füle. Ez időbe telik, a makacsul, régóta betapadt váladék nem fog egyik-napról a másikra kijönni, emiatt semmi esetre se piszkáljuk fültisztító pálcikával a fül belsejét!

Nagyon hatásos fültisztító folyadékok közül választhatunk, érdemes szétnézni az állatpatikákban, ne vásároljuk meg az első, alkoholos folyadékot, ami az utunkba kerül.

Kiváló hatású, minden fülproblémára kapható szerek kaphatók, melyek nem irritálják a cicát, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, fertőtlenítenek, elpusztítják a baktériumokat és gombákat, feloldják a letapadt, elhalt hámsejteket, elősegítik a szövetek regenerációját, megszüntetik a gyulladást, nyugtatják és ápolják a bőrt.

Ha a cica fülét egyszer kitisztítottuk rendesen, és megszabadultunk a rühatkáktól is – már ha voltak -, akkor nincs más dolgunk, mint az alaposan átnedvesített vattával elvégzett tisztítást legalább hetente egyszer elvégezni. Ha a cicánk nem kijárós, akkor ennyi biztosan elég, hiszen nem szedhet össze más cicától újra rühatkát.

Adhatunk jutalomfalatot is a fültisztítás után, de ettől nem fogja a cica megszeretni a dolgot, viszont ha ügyesek és gyorsak vagyunk a fültisztításnál, és nem okozunk neki fájdalmat, akkor egyre kevésbé fog ellenállni, hiszen tudja, hogy hamar „szabadul”.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

– ha a cica füle nem rózsaszín, hanem vörös és duzzadt

– ha erős szagot érzünk a fülében

– ha érintésre érzékenyen reagál

– ha el nem múló karmolásnyomot, vagy sebet látunk a fülében

– ha a fejét oldalra billenti, vagy remeg, egyensúlyérzéke nem megfelelő

– ha sárga, sötétbarna vagy feketés színű váladékot látunk a fülben

– ha észrevesszük, hogy rosszul hall (nem reagál, ha szólunk hozzzá)

– ha vérzik a füle

A cicát fültisztítás közben ne szorítsuk túl erősen, mert megijed, és még jobban ellenáll. Legyünk nyugodtak, beszéljünk hozzá kedves hangon, és a végén dicsérjük meg!

 

Random Posts

 • Vegyük komolyan a penész egészségkárosító hatásait!

  A beltéri levegő minősége komoly szerepet játszik egészségünkben. Otthonunk szennyezett levegője leggyakrabban allergiát, fertőzést és mérgezést okozhat, de ennél még […]

 • James Caviezel életében központi helyen áll a vallás

  A Jimmy és JC becenevű színész 1968 szeptemberében, egy mélyen hívő katolikus család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatal […]

 • Hogyan segíthetjük alvással a tanulást?

  Mikor sokat kellett az iskolában tanulnunk, hányszor gondoltuk, hogy milyen jó lenne, ha a párnánk alá tennénk a tankönyvet, és […]

 • Miért lehet több nehézfém a gluténmentesen étkezők testében?

  Fokozottan ki vannak téve a mérgező arzénnak és a higanynak azok, akik gluténmentesen étkeznek, áll az Epidemiology című nemzetközi járványtani […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.