Megváltoztathatja az étkezési szokásokat a klímaváltozás

Nemzetközi mezőgazdasági kutatók szerint, az éghajlatváltozás rákényszerítheti a világ népességét étrendjének megváltoztatására, ugyanis egyes alapvető élelmiszereket egyre nehezebb lesz megtermelni. Ugyanakkor a jövőbeli hiányokat ki lehet küszöbölni azzal, ha a mezőgazdaság olyan növények termesztésére vált, melyek a megváltozott éghajlaton is jól megélnek.

A búza, mely a világ élelmezésében legjelentősebb gabonanövény, valamint a kukorica, melyet hazánkban is jelentős mennyiségben termelünk, 30 Celsius fok felett kevesebbet terem. Pedig sok országban a harminc fokot meghaladó hőmérséklet ma már rendszeresen előfordul, és egyre gyakrabban kell rá számítani a jövőben.

Az éghajlatváltozás azonban nem csak a szezonális hőmérsékletre van hatással, hanem a csapadékviszonyokra is. Míg egyes területeken a vízhiány egyre súlyosabb kérdést jelent majd, addig másutt a növekvő áradások fognak gondokat okozni.

A hőmérséklet emelkedésével a kártevők és a növényi betegségek elterjedési területe is változni fog. A klímaváltozás nem fogja kímélni azokat a termesztett növényeket, többek között a rizst és a burgonyát sem, melyek az emberiség számára igen értékes élelemforrásokat jelentenek.

Mindazonáltal egyes növények bizonyos régiókban képesek lesznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. De bizonyos területeken elképzelhető, hogy teljesen át kell térni más növények termesztésére. Például századunk vége felé Afrika jelentős része alkalmatlanná válik a kukoricatermesztésre, helyette a cirok, a köles és a tápióka ideálisabb választást jelentenek majd. Ha ezek a növények leváltják az eddig termesztett élelmiszernövényeket, akkor végső soron az embereknek is újra kell gondolniuk napi étkezésüket, ami alapvető kulturális változásokat is eredményezhet.

Rizsföld Ázsiában

Az éghajlatváltozás további következménye, hogy a magasabb hőmérséklet miatt az élelmiszerek gyorsabban fognak megromlani, ami növelheti az élelmiszer-eredetű fertőzéses megbetegedések számát.

Mindezek ellenére az éghajlatváltozással összefüggésben jó híreket is el lehet mondani. Sok gazda természetesen alkalmazkodni fog, és több új gazdaság nyílhat olyan területeken, ahol korábban a hidegebb éghajlat miatt nem volt érdemes növénytermesztéssel próbálkozni. Így a globális élelmiszerellátás vélhetően nem fog hiányt szenvedni.

A legnagyobb kérdés, hogy a változásokra hogyan reagálnak majd az egyes régiók. Nagyobb globális összefogással beszerzik a megszokott terményeket máshonnan, ahol az adott növény megterem, vagy új növények termesztésébe kezdenek, és változtatni fognak megszokott étrendjükön?

A következő száz évben a világnak bizonyára mindkét utat járnia kell: növelni kell a globális kereskedelmet, és a helyi gazdálkodóknak is alkalmazkodni kell az éghajlatváltozás okozta körülményekhez. –forrás: VOA-Voice of America

Random Posts

 • Növényvédő szerek veszélyeztetik a Nagy-korallzátonyt

  Komoly károkat okoznak a Nagy-korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. A kertészetek csaknem egy negyede […]

 • Prosztata-megnagyobbodásra és hajhullásra: fűrészpálma-kivonat!

  A fűrészpálma (Serenoa repens) egy kistermetű pálmafaj, mely az Egyesült Államok keleti régiójában őshonos. Gyümölcsének kivonatát régóta használják gyógyászati célokra. […]

 • Kapros tojásleves

  4 evőkanál olajat kis fazékba teszünk. 2 csapott fakanál lisztet teszünk bele, megpirítjuk zsemleszínűre. Beleteszünk két kávéskanálnyi friss kaprot. Átkeverjük, […]

 • Máriatövis, a máj gyógyítója

  A máriatövis, népies nevén őszbogáncs (Silybum marianum) már 2000 éve ismert gyógynövény, az ókori Görögországban máj- és epehólyag betegségek kezelésére használták. Elsősorban a máj, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.