A gyomorfekély gyógyítása káposztalével

A nyers káposztalé igen gazdag U-vitaminban, melyről eddig számos kutatás bebizonyította, hogy jótékonyan hat gyomorfekély esetén. Már 1949-ben  is vizsgálták humán kísérletekben, hogy a káposztalében rejlő U-vitamin segítségével hogyan gyógyítható a gyomorfekély. Megállapítást nyert, hogy a káposztalé fogyasztásával – mindenféle egyéb kiegészítő gyógyszer és terápia nélkül – a gyomorfekély komplikációtól mentes esetei sokkal gyorsabban gyógyulnak, a fájdalom és a tünetek hamar enyhülnek, és a gyógyulási idő rövidebb, mint a „hagyományos”, gyógyszeres és étrendváltoztatáson alapuló kezelés esetében.

Káposztalé készen is kapható, de ha van otthon gyümölcscentrifugánk, mi is készíthetünk friss levet fejes- vagy kelkáposztából

Az U-vitamin (S-metil-metionin) valójában nem vitamin, hanem egy aminosav-származék, melyet szervezetünk nem képes tárolni. Fontos azonban, hogy külső forrásból pótoljuk, mert szerepe van a nyálkahártya épségének fenntartásában, valamint segíti a sérült nyálkahártya gyors regenerálódását. Éppen ezért jótékonyan hat gyomorsavtúltengés esetén, mert az erős sósav tartalmú gyomorsav túlzott mennyisége könnyen gyomorfekélyt okozhat, és kikezdheti a nyelőcső nyálkahártyáját is. Ezért olyan fájdalmas a savas felböfögés.

U-vitamint legnagyobb mennyiségben a káposztában találunk, illetve a zöld színű növényekben, például a csalánlevélben, de ma már tabletta formájában is hozzájuthatunk, melynek kúraszerű fogyasztása javasolt. Pozitívan hat bármilyen fekélyes betegség és gyulladások esetén.

De az U-vitamint káposztalé fogyasztásával is könnyen bevihetjük a szervezetbe. Elegendő naponta egy negyed nyers káposzta frissen facsart levét elfogyasztani naponta több részletre elosztva. A kúra ideje addig tart, míg a fájdalom nem enyhül, illetve a fekély el nem tűnik. Az említett vizsgálatok közül a nyers káposztalevet fogyasztóknál ez mindössze egy hétig tartott, a legtöbb esetben 10-20 nap alatt múlt el a fájdalom a gyomorban vagy a bélrendszerben lévő fekéllyel együtt. A vizsgálatban résztvevőknél a fekélyek mérete 0,2-3 cm, mélységük 0,3-1,5 cm között változott. A fájdalom átlagosan négy nap alatt tűnt el. Az említett tanulmány résztvevői már egy hónapja vagy annál hosszabb ideje szenvedtek gyomor- vagy nyombélfekélytől, mielőtt elkezdték volna a káposztalé-kúrát, és kezelés alatt is álltak, mely viszont nem hozott enyhülést a fájdalmakra, vagy ha igen, akkor a gyógyszer szedése után a fájdalom hamar visszatért. Ellenben a káposztalé mindenféle gyógyszeres kiegészítés nélkül szüntette meg a fájdalmas tüneteket.

A káposztalé-kúra vagy az U-vitamin kúraszerű szedése kifejezetten javasolt a kompilációmentes gyomorfekély esetén, vagy annak megelőzésére. Súlyosabb esetekben tanácsos a kezelőorvossal megbeszélni az U-vitamin helyes alkalmazását. Más vizsgálatokkal összehasonlítva, 2-15 hét alatt hozhat enyhülést és gyógyulást panaszainkra. – forrás: Calif Med. október 1952; 77 (4) :248-52., fotó: Eitvydas

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.