Kockázatos a hiúzok számára, ha emberek közelében élnek

Az Észak-Amerikában élő vörös hiúzok élőhelye ma már a városokra is kiterjed. Többségük olyan régiókban fordul elő, ahol együtt élnek emberekkel, háziállatokkal és más emberhez alkalmazkodott vadon élő állattal. Éjjelente magányos hiúzok járnak azokon az utakon, melyeket nappal az emberek használnak. De nem csak az utat osztják meg az emberek ezekkel a macskákkal, hanem az emésztőrendszeri betegségeket is.

A vörös hiúz egyike Észak-Amerika két hiúzfajának. A kanadai hiúznál kisebb termetű. Bundájáért és sportból egyaránt vadásszák, ennek ellenére jól alkalmazkodott az emberi környezethez, és állománya is stabilnak tűnik. (fotó:Don DeBold)

Az emberiség terjeszkedésével nagyon sok állatfaj tűnt el örökre, azok, amelyek képesek voltak fennmaradni, sok helyütt meg kell, hogy osztozzanak az élőhelyükön az emberrel. Az ember és a vadvilág egyre gyakoribb találkozása magában hordozza annak a veszélyét, hogy betegségeket adunk át egymásnak.

Sok ember retteg attól, hogy az állatoktól elkap valamilyen betegséget, ebben az esetben a hiúzoknak van inkább félnivalója.

Minél közelebb él egy hiúz egy emberi településhez, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen kórokozóval, például a Giardia nevű egysejtű élősködővel megfertőződik.

Kaliforniában, Ventura megyében élő hiúzoktól vett székletmintákban azt vizsgálták, hogy találhatóak-e bennük Toxoplasma gondii, Giardia duodenalis és Cryptosporidium nevű élősködők. Ezek a kórokozó paraziták egyaránt előfordulnak a vadállatokban és az emberben is, utóbbi kettővel való fertőzés hasmenésben és egyéb emésztőrendszeri tünetekben nyilvánul meg.

A székletminták elemzésénél kiderült, hogy a városi környezethez közelebb élő hiúzoknál a paraziták előfordulása gyakoribb, mint Colorado ember által érintetlenebb tájain élő fajtársaiknál.

Hogyan fertőződnek meg a vörös hiúzok ezekkel az élősködőkkel? A kutatók elsősorban a szennyvízre gyanakodnak. Ezek az állatok közelebb élnek a városi vízellátás rendszeréhez, és a víz gyakori forrása a kórokozóknak. A Cryptosporidium parvum és Giardia duodenalis évente több százezer megbetegedést okoz az Egyesült Államokban az emberek között, és a betegség fő forrását ez esetben is a víz jelenti.

A városokban a paraziták csaknem olyan gyorsasággal terjednek hiúzról emberre, emberről hiúzra, akárcsak egy fertőző vírus az emberek között..

A tanulmány idején a kutatók nem találtak arra bizonyítékot, hogy bármely, a kórokozóval fertőzött hiúz megbetegedett volna. Mindenesetre a nagymacskák számára továbbra is nagy kockázatot jelent, ha bemerészkednek az emberi településekre. – forrás: NSF- National Science Foundation

Random Posts

 • A fekete tea csökkenti a koleszterinszintet

  A teafogyasztás bizonyítottan csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, azáltal, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. A hatásmechanizmus a valószínűleg abban […]

 • Ez az elbutulás legfőbb kockázati tényezője

  A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában, az alkoholproblémák ráadásul összefüggnek […]

 • Másodszor is meghódította a Mount Everestet egy vegán hegymászó

  Másodszor is meghódította a Mount Everestet egy vegán bolgár hegymászó; bolgár hírportálok jelentése szerint Atanasz Szkatov május 22-én, mínusz 35 […]

 • A tengelic a 2017-es év madara

  A tengelicet, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.