Minden rendben van cicája szájában?

Fontos, hogy időnként bepillantsunk cicánk szájába, és ellenőrizzük, hogy ínye és fogai jó állapotban vannak. Kedvenceinknél az íny- és fogproblémák gyakori jele lehet a kellemetlen szagú lehelet, de ez csak akkor jelent problémát, ha a szag olyan erős, ami már kóros folyamatokra utal – ínygyulladásra vagy emésztési problémákra.  A számunkra kellemetlennek tűnő leheletet ugyanis az is okozhatja, ha a cicánk például halas eledelt kap. Ettől nem lesz mentolos a szájüreg illata, de nem is kell egészségügyi problémára gyanakodnunk.

Hogy kellően meggyőződhessünk a fogak állapotáról, nyissuk szét cicánk száját, és kukkantsunk bele.

Milyen árulkodó tünetekre figyeljünk?

Az egészséges fogíny rózsaszín, nincsen rajta vörös vagy fehér elszíneződés. Az egészséges fogak pedig tiszták, nincsen rajtuk barnás elszíneződés, fogkő, nem lazák, és nem töröttek. Ha azonban a következő tüneteket észleljük, keressük fel az állatorvost: az íny vörös és duzzadt, sötét elszíneződés látható rajta, fekélyt látunk az ínyen vagy a cica nyelvén, a fogakon fogkő van, vagy a fogak lazák. Az ínygyulladás veseproblémára vagy vírusos megbetegedésre is utalhat, a fekélyes elváltozás vese- vagy légzőszervi betegséget is jelezhet.

Egyéb tünetek is jelezhetnek fogproblémát, melyet anélkül is megfigyelhetünk, hogy nem nézünk a cica szájába. Ilyen árulkodó jel, ha nehezen rágja meg az ételét, illetve ha túlságosan nyálzik.

Fontos a fogak rendszeres tisztítása. Ez a kutyusoknál könnyebb feladatnak tűnik, mert ők imádnak rágcsálni, ezért fogtisztító pálcikákkal rendben tarthatjuk fogaikat, és a fogmosást is egész jól tűrik. Egy cica nem valószínű, hogy beleegyezik a fogmosásba, de speciális készítménnyel talán rávehetjük. Kapható cicák számára halas ízesítésű enzimes fogkrém, melyet akár az ujjunkkal is felkenhetünk a fogakra és az ínyre. Ehhez nem szükséges „szétfeszítenünk” kedvencünk száját, elég, ha finoman megemeljük az ínyt. Később, ha a cica már megszokta, hogy az ujjunkkal “turkálunk” a szájában, megpróbálkozhatunk cica fogkefével is. A legfontosabb, hogy a fogak külső oldalát mossuk meg, hasonlóan az emberi fogápoláshoz, körkörös mozdulatokkal. A fogak belső, nyelv felőli oldalát nem biztos, hogy sikerül megmosnunk. Csak speciális cicáknak adható fogkrémet használjunk, az embereknek szánt fogkrémek károsak lehetnek az egészségére.

Ha cicánkat semmiképpen nem tudjuk rávenni a fogmosásra, még jutalmazással sem, akkor is marad pár lehetőség. Megpróbálkozhatunk speciális szájspray-vel, szájöblítő oldattal, orál pasztával, géllel, vagy az eledelhez adható természetes eredetű plakkeltávolító és fogkőoldó porral.

Természetesen nagyban hozzájárul cicánk szájüregi egészségéhez, ha olyan speciális szárazeledelt kap, mely mechanikailag tisztítja a fogakat, és összetételénél fogva gátolja a fogkőképződést, és a plakkok kialakulását. A rágás is erősíti cicánk ínyét és fogait. Általánosságban a fogak számára sokkal egészségesebb a jó minőségű szárazeledel, mint a konzerv és szaftos eledelek, de persze ezeket sem kell megvonni cicánktól, ha szereti.

A legfontosabb, hogy gyakran ellenőrizzük cicánk fogainak és ínyének az állapotát, és bármilyen rendellenes elváltozás esetén vigyük el állatorvoshoz. A makacs fogkő eltávolítását is bízzuk orvosra, s miután ez megtörtént, rajtunk áll, hogy megakadályozzuk vagy legalábbis lassítsuk a kövek újbóli kialakulását.

Random Posts

 • Fogjunk össze a fecskék védelmében!

  Lakossági összefogást sürgetnek a szúnyogokat és más kártékony bogarakat pusztító fecskék védelmében az állatvédők elsősorban márciusban és áprilisban.     A melegedő […]

 • Hilary Swank még mindig „harci” formában van

  A 37 éves színésznő 2004-ben játszotta el Clint Eastwood drámájában, a ’Millió dolláros bébi’-ben, a bokszolónő, Maggie Fitzgerald szerepét. Akkori […]

 • A légszennyezés még az idegrendszert is támadja

  A levegő szennyezettségének hatásait eddig is kutatták, főként azt vizsgálták, milyen légzőszervi és keringési megbetegedések kialakulásáért lehet felelős. A magas […]

 • A passzív dohányzás a lányokra még károsabb

  A dohányfüst belélegzése csökkenti a lányok vérében a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét, állapította meg egy új ausztrál tanulmány. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.