Együnk minden nap az egyik legértékesebb egészségvédő gyümölcsből!

Az alma nem egy különleges trópusi gyümölcs, nem az esőerdők mélyéről származó gyógyító növény, mégis nagyon sok értékes hatóanyagot rejt magában. Kiváló bizonyíték arra, hogy egy növénynek nem feltétlenül kell egzotikus tájakról származnia ahhoz, hogy javítson az egészségünkön.

Egyre növekszik azoknak a bizonyítékoknak a száma, melyek alátámasztják, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentős mértékben járul hozzá egészségünk jobbításához. Az alma és a természetes levének fogyasztása széles körben elterjedt, talán nem véletlenül, hiszen akkor is érezzük pozitív hatását, ha nem is tudjuk pontosan, milyen fontos szerepet tölt be egészségünkben.

Az alma nagyon gazdag növényi vegyületekben, melyek antioxidáns és daganatellenes hatással rendelkeznek, valamint a sejtek közötti jelátviteli folyamatokat is befolyásolják, és csökkentik egyes rákkeltő enzimek működését. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy másfél deciliter almalé fogyasztása után már harminc perccel megnő szervezetünkben az antioxidáns aktivitás, és legalább másfél óráig tart.

Az alma és az almaléfogyasztás számos betegség esetén jótékonyan hat, illetve csökkenti azok kockázatát, ide tartoznak a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, koszorúér betegség, Alzheimer-kór és egyéb degeneratív betegségek. Pozitívan hat a csontok egészségére, asztma és cukorbetegség esetén, támogatja a tüdő működését, védi a gyomrot, késlelteti a szellemi hanyatlást. Megfigyelték, hogy azoknál, akik naponta több mint 30 gramm almát elfogyasztanak, tíz százalékkal kisebb az asztma előfordulása, azokhoz képest, akik ennél kevesebbet vagy egyáltalán nem esznek a gyümölcsből.

Antioxidáns hatásánál fogva csökkenti az öregedési folyamatokat, a korral járó kognitív károsodást, és a szorongásos tüneteket.

Hetente kettő-hat alma, vagy naponta egyetlen darab ebből a gyümölcsből 27-28 százalékkal csökkenti a kettes-típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Alacsony kalória és magas rosttartalmánál fogva a súlycsökkentő étrend sikeréhez is hozzájárul.

A gyümölcsök és zöldségek a bennük található ásványi anyagok valamint lúgosító hatásuk révén segítenek a csontsűrűség növelésében is, csökkentik a csontritkulás esélyét. Az almafogyasztás csökkenti a savkiválasztást, ezáltal mérsékli a szervezet kalciumveszteségét. Gyomorsavtúltengés esetén is ajánlott a napi fogyasztása. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az alma a gyomorfekély ellen is védelmet nyújthat, igen kedvezően hat a gyomor- és bélrendszer egészségére, és csökkenti a gyomorrák kockázatát.

Étrendünk és betegségeink közötti kapcsolat nagyon összetett és bonyolult. Egyre szelesebb körben kutatják a növényi eredetű élelmiszerekben és növényekben található vegyületeket, elsősorban polifenolokat, azon belül is leggyakrabban a flavonoidokat és fenolsavakat.

A polifenolok, melyek meghatározzák egy növény színét, ízét, aromáját, fontos szerepet töltenek be szervezetünk anyagcseréjében. Egy gyümölcs polifenol tartamát befolyásolja, hogy milyen fajtáról van szó, valamint a környezeti tényezők, a földrajzi régió, a vegetációs időszak és a tárolás minősége. Az almákban és a belőlük előállított friss levekben magas polifenoltartalmat találunk.

Mivel a világon növekszik az alma illetve az almalé fogyasztása, egyre nagyobb szerep-hez jutnak egészségünk megőrzésében.

A legtöbb súlyos betegség kialakulásában komoly szerepet tölt be az oxidatív stressz, így számos vizsgálat középpontjában az alma antioxidáns kapacitása áll.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az almának fontos védő szerepe van a rákos betegségekkel szemben, fogyasztása csökkenti a daganatos betegségek – különösen a tüdőrák és a vastagbélrák – kockázatát. Egy vizsgálat úgy találta, hogy az alma rákellenes hatása nagyrészt a benne található triterpéneknek köszönhető, melyek jelentős mértékben képesek gátolni a rákos sejtek szaporodását.

Legjobb hámozatlanul fogyasztani a gyümölcsöt, mert a héja is igen értékes anyagokat tartalmaz. A héjban található antocianidinek szintén gátolják a rákos sejtek növekedését, egy kísérletben a mellrák daganatos sejtjeire voltak gátló hatással.

A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő tanulmányok többsége azt mutatja, hogy már a szerény almafogyasztás is, például 60-70 grammnyi naponta, csökkenti ezeknek a betegségeknek és a belőlük eredő halálozásnak a kockázatát.

Az almában található fitokemikáliák komplex vegyülete együttesen sokkal hatásosabbnak bizonyul a rák ellen, mint az egyes komponensek önmagukban.

Mindezek után nem nehéz belátni, hogy csak jót teszünk szervezetünknek azzal, ha nem hagyjuk ki az almát a mindennapi étkezésből! –forrás: Adv Nutr. 2011 September; 2(5): 408–420., fotó: George Chernilevsky

Amit még érdemes tudni az almával kapcsolatban:

Minden napra egy alma!

 

 

 

Random Posts

 • Előzzük meg a cukorbetegség kialakulását!

  Bár a 2-es típusú cukorbetegség az egész világon egyre gyakrabban fordul elő, ebbe nem kell beletörődnünk. Sosem késő a minimálisra […]

 • Lorena Rojas legyőzte a rákot

  2008 -ban, karrierje és sikerei addigi csúcspontján, a mexikói színésznőnél mellrákot diagnosztizáltak. A vizsgálatok nem sok jóval biztatták, de ő […]

 • Az óceáni éghajlattal vannak összefüggésben az Amazonas térségének tűzveszélyes időszakai

  Az óceáni éghajlattal vannak összefüggésben az Amazonas térségét fenyegető tűzveszélyes időszakok, így a tengerfelszín hőmérsékletének rendellenes változásai alapján megjósolható a […]

 • Új afrikai krokodilfajt azonosítottak tudósok

  A súlyosan veszélyeztetett páncélos krokodil tanulmányozása közben meglepő felfedezést tettek amerikai tudósok: a hüllőről eddig úgy vélték, hogy egyetlen faj, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.