Ügyeljünk kedvenceink épségére az ünnepek alatt!

Kutyánkat, cicánkat megzavarhatja az ünnepi készülődés, a sok új látnivaló, a fények, az illatok, a sürgés-forgás. Némelyikükből félelmet válthat ki, másokból túlzott izgalmat. Az ünnepek kellékei ráadásul sok veszélyforrást jelentenek számukra. Íme, néhány tipp a biztonságuk érdekében.

Az ünnepi készülődéshez az is hozzátartozik, hogy kedvencünk igényeit is szem előtt tartjuk. Míg számunkra kellemes élményt jelentenek a karácsonyi fények, illatok és dallamok, addig az állatok számára igazi káosz lehet az ünnepi „felfordulás”. Különösen a kutyáknál okozhat stresszt, de a cicákat is zavarhatja.

Ami az illatokat illeti, nem mindegyik kellemetlen állataink számára, hiszen a konyhában készülő finomságokat megérezve a kutyák szájában is összefut a nyál. Legyünk óvatosak! Nem mindegyik ünnepi étel biztonságos számukra! A cicák általában nem esznek bele az elöl hagyott ételbe, csak megszaglásszák, a kutyusok viszont szinte bármit megkóstolnak, aminek súlyos gyomorrontás, ételmérgezés vagy hasmenés lehet a következménye. Ennél is súlyosabb tüneteket okozhat, ha kutyusunk fűszeres ételt, magvakkal dúsított élelmiszert, friss fűszernövényt, csokoládét eszik meg, vagy alkoholt, koffeint tartalmazó italba kóstol. Rendkívül veszélyes lehet a baromficsont, mely szálkásan törik. Ezt ne adjunk a kutyának, mert a csontszilánkok megakadhatnak a torkán, és fulladást, a bélrendszer alsóbb szakaszán pedig bélelzáródást, vagy a belek falán sérülést  okozhatnak. Sokkal biztonságosabb, ha kutyusunkat kifejezetten kutyáknak gyártott csonttal kínáljuk, melyekből széles választékot találunk az állateledel boltokban. A kuka fedelét is úgy zárjuk le, hogy torkoskodó kedvencünk ne férhessen hozzá a maradékokhoz.

Természetesen semmi baj nem származik abból, ha kap egy kis kóstolót a rizsből, krumplipüréből, vagy sült húsból, a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba.

Nagyon veszélyesek lehetnek a csomagolóanyagok, műanyag fóliák és fogpiszkálók is, ha a kutya vagy a cica lenyeli ezeket.

Tartsuk távol kedvenceinket az ünnepi növényektől. A cicagazdiknak nagy tapasztalatuk van ebben, hiszen a cicákat gyakorlatilag valamennyi szobanövény nagyon érdekli, és ezért eleve olyan helyen kell tartani ezeket, ahol a cica nem éri el, mert a legtöbb növény mérgező számukra. A karácsonyi növényekkel ugyanez a helyzet. Sem a cica, sem a kutya nem kóstolhat bele a fagyöngybe, a magyalba, a liliomfélékbe és a mikulásvirágba sem.

A kis havazó üveggömbök fagyállót tartalmazhatnak, ezeket is tartsuk olyan helyen, ahol kedvencünk nem éri el, és ha fagyálló folyadék ömlik a padlóra, semmiképpen ne engedjük, hogy az állat belenyaljon.

Az elektromos vezetékeket és égőket is úgy helyezzük el, hogy kedvencünk ne tudja megrágni, mert áramütést és égési sérüléseket szenvedhet.

Ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat! Ha az állat véletlenül leveri, ő maga is megsérülhet, és tüzet is okozhat.

Érdemes a karácsonyfát erősebben rögzíteni, ha kedvenceink bejáratosak abba a szobába, ahol a fa áll. Előzzük meg, hogy a fa felborulhasson. Különösen a cica mászik fel rá szívesen, elsősorban, hogy a fityegő díszeket közelebbről is szemügyre vehesse. Szerezzünk be olyan díszeket, amelyek nem törékenyek. A fára aggatott díszek, melyeket az állat le tud nyelni bélelzáródást vagy bélcsavarodást is okozhatnak, ami végzetes lehet. Lehetőleg ne tegyünk szaloncukrot, pattogatott kukoricát se a fára, főleg, ha tudjuk, hogy ezek csábítják kedvencünket.

Ha élő fát díszítünk otthonunkban, ügyeljünk arra, hogy kedvencünk ne igyon bele a fa edényében álló vízbe, mert az egészségére veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat, az állott víz megivása pedig hányingert és hasmenést okozhat a benne elszaporodott baktériumok miatt.

A lehullott tűleveleket rendszeresen takarítsuk el, mert ha az állat lenyeli, kilyukaszthatja a bél falát.

Sütiket, ételt tartalmazó ajándékot ne rakjunk a fa alá, mert a kutyus egy pillanat alatt kiszimatolja, szétszedi és belekóstol.

A legtöbb kutyus nagyon izgatottá válik, ha vendégek jönnek a házhoz. Ha szeretnénk, hogy nyugodtabb legyen, a nyugtatószereken kívül egy egyszerű dologgal is megpróbálkozhatunk. A vendégek érkezése előtt vigyük el a kutyust egy félórás sétára, és alaposan mozgassuk át. A kutyánk így sokkal nyugodtabb lesz, és elég nagy a valószínűsége, hogy egy kicsit pihenni akar, és nem a vendégekkel foglalkozni. Ügyeljünk arra, hogy a vizes edénye teli legyen, mert ha izgatott, többet fog inni.

És ne feledjük: kedvenceink is nagyon szeretnek ajándékot kapni. Lepjük meg őket is valami csekélységgel, persze olyan ajándékkal, játékkal vagy finomsággal, amit kifejezetten a számukra készítettek!-Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Köménymag: a legjobb gyógynövény az emésztés javítására

  A köménymagot elsősorban mint fűszernövényt ismerjük, hazánkban számos étel finom hozzávalója. Igazi kultusza azonban Indiában van, ahol a hagyományos indiai […]

 • Homoktövis, az ezerarcú gyógynövény

  A homoktövis (Hippophae rhamnoides L. ) egy lombhullató, tövises, nitrogénmegkötő cserje. Fő elterjedési területe Ázsia, de hazánkban is nő egyik alfaja. […]

 • Eduardo Yáñez Juan del Diablo szerepével Eduardo Palomo előtt is tiszteleg

  Aki látta annak idején a nagy sikerű ’Megveszem ezt a nőt’ című telenovellát, bizonyára emlékszik Eduardo Palomo-ra, aki nagyszerűen alakította […]

 • Ez a sziget a legszennyezettebb a világon

  Majdnem 38 millió darab műanyagszemetet mosott partra a víz egy kis lakatlan, eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.