Mit tehetünk terhességi derékfájás esetén?

A terhességi derékfájás igen gyakori panasz, és alaposan megkeserítheti a várandós kismamák mindennapjait. Becslések szerint minden második nőt érint a terhesség alatt vagy a szülést követő hónapokban. A megfelelő kezelés mindenképpen fontos ahhoz, hogy javuljon a kismama életminősége.

A deréktáji fájdalmak általában a terhesség huszadik és huszonnyolcadik hete között jelentkeznek, de ennél korábban is megjelenthetnek, és változó, hogy meddig tartanak. Egy 2007-es holland tanulmány szerint a nők 38 százaléka a szülést követő három hónapban még mindig szenved a tünetektől, míg 13,8 százalékuk a szülés után egy évvel is tapasztal deréktáji fájdalmat.

Kiváltó okai között egyaránt szerepelnek mechanikai, hormonális és egyéb tényezők. Egyrészt a hasi körfogat növekedése, és a súlypont előbbre tolódása megnöveli a deréktájra nehezedő stresszt, megnövekszik a porckorongok terhelése is, továbbá a hasi izmok tágulása – alkalmazkodva a méh növekedéséhez – izomfáradtságot eredményez, és többlet feladatot hárít a gerincre a növekvő súly megtámasztásában.

A nők jelentős része a terhesség első harmadában érez fájdalmat, ami sokszor nem magyarázható mechanikai okokkal, így vetődött fel az az elmélet, mely szerint a panaszokat hormonális tényezők okozzák. A szalagokat és izmokat elernyesztő relaxin nevű hormon mennyisége tízszeresére nő terhesség idején, ami általános rossz közérzetet okozhat, valamint fájdalmat az egész hátban, és instabilitást a medencetájékon. Ez a feltevés még nem nyert bizonyítást, ugyanis több tanulmány cáfolja ezt, mondván, a relaxin szint és a fájdalom súlyossága között nincsen összefüggés.

Fontos, hogy pontos megállapítást nyerjen a fájdalom forrása, hiszen a deréktáji fájdalom eredhet a kismedence tájékáról, vagy a gerinc ágyéki szakaszából is. Általában csak az egyik, vagy csak a másik típusú fájdalom okoz panaszokat, de az anyukák egy részénél mindkét fájdalom egyidejűleg is jelen lehet. A kismedencei fájdalom a terhesség idején és a szülést követően is jelentkezhet, és négyszer gyakoribb, mint az ágyéki gerincszakaszból eredő fájdalom. A legtöbben úgy írják le, mint mély, szúró, egyoldali vagy kétoldali, ismétlődő vagy folyamatos fájdalmat, mely egészen a combig vagy a térdig is kisugározhat. A fájdalom a terhesség idején a legintenzívebb, és jelentősen korlátozhatja a fizikai aktivitást.

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma nagyon hasonlít a lumbágós fájdalmakhoz, és ahhoz a „hétköznapi” derékfájdalomhoz, melyet nem várandós nők is megtapasztalnak a mindennapjaikban. A fájdalom az ágyéki gerincszakasz környékéről ered, a keresztcsont feletti területről, és gyakran nem sugárzik ki a lábakba, így a kismedencei fájdalomtól egyszerűen meg lehet különböztetni. Az ágyéki fájdalom általában a szülést követően rosszabbodhat, de egyes pozíciók is ronthatnak az állapoton, például a hosszan tartó ülés, ennek ellenére kevésbé jelent akadályozó tényezőt, mint a kismedencei fájdalom.

A fájdalom drámai mértékben befolyásolhatja a kismama mindennapi tevékenységeit, és akár munkaképtelenséget is okozhat.

A lehető legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha minél korábban megtörténik a diagnózis, és megkezdődik a kezelés. A konzervatív kezelések közé tartozik a fizikoterápia, a stabilizáló övek, az ideg-stimuláció, a gyógyszeres kezelés, a masszázs, az akupunktúra, a relaxációs technikák és a jóga. Neurológiai problémák vagy porckorongsérv esetén ennél radikálisabb kezelést kell alkalmazni.

Sajnos, a fájdalom kialakulását meglehetősen nehéz megakadályozni, de nagyon fontos a jövendőbeli kismamák megfelelő tájékoztatása arra vonatkozóan, hogyan tudják csökkenteni a kockázatát annak, hogy megtapasztalják a terhességi derékfájdalmat.

A terhes kismamáknak pedig meg kell tanítani, hogyan csökkenthetik a gerinc terhelését a mindennapi tevékenységek során, milyen a helyes testtartás. Erre nagyon jó a fizikoterápiás gyakorlatok és az aerob gyakorlatok fokozása – már a terhesség előtt is. A terhesség előtti fizikai aktivitás csökkenti az ágyéki fájdalom kialakulásának kockázatát. Fontos továbbá a gerincet támogató párnák, ülések és ágyak használata.

A fájdalmat maga a terhesség előrehaladása fokozhatja. Sajnos, csak minden második kismama fordul szakemberhez a panaszával, mert a legtöbben úgy gondolják, hogy a derékfájdalom a terhesség természetes és elkerülhetetlen velejárója. Holott a korai felismeréssel és a megfelelő kezeléssel igen jó eredményeket lehet elérni.-forrás:  Hippokratia. 2011 Jul-Sep; 15(3): 205–210., fotó. Mahalie Stackpole

Random Posts

 • Számold ki, mennyi kalóriára van szükséged egy nap!

  Napi kalóriaszükségletről lehet általánosságban beszélni, de abból bizonyosan nem fogjuk megtudni, hogy nekünk személy szerint mennyit kellene ennünk egy nap. […]

 • Az allergiásoknak télen is lehetnek tüneteik

  Bár a pollenszezon véget ért, az allergiásoknak a tél sem feltétlenül tünetmentes időszak – hívta fel a figyelmet Páldy Anna, […]

 • B3-vitaminnal a szuperbaktériumok ellen

  A B3-vitamin extra nagy dózisa segíthet abban, hogy testünk felvegye a harcot a világ néhány leghalálosabb szuperbaktériuma ellen. Egy új tanulmány […]

 • Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben

  Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben – jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára november 6-i, szerdai sajtótájékoztatóján. A […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.