Miért nem eszik a kutyám?

étvágytalankutyaNagy aggodalmat okozhat, ha kedvencünk nem fogadja el az ételt. Minden esetben a gazdinak kell eldöntenie, hogy milyen mértékben változott meg kutyája étvágya, sokkal kevesebbet eszik, vagy egyáltalán nem, és hogy ez társul-e egyéb tünettel. Az étvágytalanság hátterében sokszor valamilyen betegség áll, ezért feltétlenül állatorvoshoz kell fordulnunk segítségért, különösen, ha a kutya rendszerint igen jó étvágyú, vagy ha kölyök illetve idős kutyáról van szó.

Nem kell azonnal megijednünk, de az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha a kutya pár napon túl sem vesz magához táplálékot. Az étvágytalanságot sok minden kiválthatja, többek között gyomor- és bélrendszeri probléma, fogbetegség, valamilyen fertőzés, gyulladás, fájdalom, máj- vagy veseproblémák, és sajnos daganatos betegség is okozhatja.

Ha kutyánk az étvágytalanság megjelenése előtt kapott oltást vagy valamilyen spot-on parazitaellenes készítményt, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy ezek váltották ki a problémát. Általában ilyenkor az étvágytalanságon túl az állat bágyadttá, aluszékonnyá, kedvetlenné is válhat egy-két napig.

Az étvágycsökkenésnek lelki okai is lehetnek. Kiválthatja a költözés, az új környezetbe kerülés, egy új állat érkezése a családba, idegen emberek jövése-menése, de még egy újonnan beszerzett etetőtál is stresszt eredményezhet. Minthogy betegség is lehet az ok, az étvágycsökkenést soha nem szabad félvállról venni, és a kutya finnyásságnak betudni.

Ha valamilyen betegségben szenved a kutyus, nagyon valószínű, hogy az állatorvos speciális diétás tápot ír fel számára. Nagyon fontos, hogy az orvos segítségével olyan eledelt válasszunk ki, melyet ténylegesen meg is fog enni kedvencünk. A speciális tápra való átmeneti vagy életre szóló átszoktatás különösen a házi koszton élő kutyusoknál jelenthet nagy nehézséget, mert esetleg egy sokkal finomabb ízvilághoz vannak hozzászokva. Semmiképpen ne éheztetéssel próbáljuk rábírni kedvencünket a diétás eledelre, azzal, hogy márpedig ezt kell megennie, mert mást nem kap. Ezért kell kipróbálni minél több, a kutya igényeire szabott speciális tápot, hogy lássuk, melyik az, amelyik a fogára való.

Súlyosabb esetben az állatorvos akár étvágyjavító gyógyszert is felírhat, végső soron pedig folyékony táppal való etetésre is szükség lehet, melyet tubussal az állat szájába kell nyomnunk. Önmagunktól ne kezdjünk ilyen etetésbe, ha kedvencünk nem eszik, mert a sikeres kezeléshez mindenképpen tudni kell, hogy milyen betegség húzódik meg a háttérben.

Ha úgymond semmilyen kiváltó ok nem deríthető fel, és nem lehet másra gondolni, mint a kutyus finnyásságára, akkor megpróbálkozhatunk néhány dologgal. Tegyük  változatosabbá az étkezését – például, ha mindig száraz eledelt kap, akkor kapjon néha konzerv (patét) vagy szaftos tápot is, illetve az étkezési idő előtt sétáljunk vele egy nagyot, és mozgassuk át, mert akárcsak nálunk, az állatoknál is javítja az étvágyat a levegőn való mozgás. Ha több kutyusunk van otthon, ügyeljünk rá, hogy ne zavarják egymást az étkezésben, és egyik se érezze, hogy a másik kutya „elnyomja”, vagy stresszben tartja.

Haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz abban az esetben is, ha a kutyánk ugyan megeszi a ételt, de kihányja, mert ez bélelzáródásra, mérgezésre, vagy májbetegségre utalhat. Sokat segít, ha be tudunk számolni az orvosnak, hogy a kihányt gyomortartalomban láttunk-e vért, vagy esetleg férgeket. Minthogy kedvencünk nem tudja elmondani a panaszait, nekünk kell a lehető legalaposabban megfigyelni a tüneteit, hogy a kezelés minél eredményesebb legyen.

 • Madárparadicsommá válhat a tiszaalpári Nagy-tó

  Idén befejeződik a tiszaalpári Nagy-tó helyreállítása, így madárparadicsommá alakulhat az évente több száz madárnak otthont adó tó, amely ráadásul fontos […]

 • A BMI-érték megtévesztő lehet

  A manapság olyan népszerű BMI-érték, azaz testtömeg-index, mely arra szolgál, hogy megtudjuk, ideális-e a testsúlyunk, hibás eredményt is mutathat. Egy […]

 • Transzneművé válnak a halak a vegyi anyagok miatt

  Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt – derült ki […]

 • A mélytengeri hidrotermális kürtőket használja keltetőként egy rájaféle

  A mélytengeri hidrotermális kürtők szomszédságában rakja le tojásait egy rájaféle, hogy az átlagosnál melegebb vizet kihasználva felgyorsítsa az egyébként négy […]