Mire gyógyír az Euphorbia hirta nevű indiai gyógynövény?

Euphorbia_hirta_NP (1)Indiában már több száz éve használják gyógyászati célokra a különféle gyógynövényeket az ún. Ájurvéda, Siddha és Unani gyógymódokban. Az ájurvédikus orvoslás gyógyhatású növényei ma már számos modern kori betegségre is kínálnak gyógymódot, és helyet kaptak a legújabb gyógyszerek között is önmagukban, és nyersanyagként egyaránt. Becslések szerint manapság mintegy 70 ezer gyógynövényfajt használnak gyógyászati célokra, melynek egyik oka, hogy emberek milliói számára a szintetikus gyógyszerek nem is érhetők el. Indiában több mint 2500, Sri Lankán mintegy 1400 és Nepálban megközelítőleg 400 olyan növényfaj létezik, melyeknek elismerik a gyógyászati értékét.

Az Euphorbiaceae (Kutyatejfélék) növénycsaládon belül az Ephorbia nemzettség a legnagyobb, körülbelül 1600 növényfaj tartozik ide. Közös jellemzőjük, hogy fehér színű, ragacsos tejnedvvel rendelkeznek (latex), bárhol is törjük el a növényeket, tejszerű lé csorog ki belőlük, mely többé vagy kevésbé mérgező, és még nyílméregként is használják őket egyes bennszülött népek.

Ám ezek a növények értékes biokémiai vegyületeket is tartalmaznak, többek között antioxidáns hatású flavonoidokat – rutint, kvercetint, – afzelint, galluszsavat, euphorbint, triterpéneket, alkánokat, aminosavakat és alkaloidokat.

A nemzettségbe tartozó Euphorbia hirta India és Ausztrália melegebb vidékein fordul elő, gyakran az utak mentén is fellelhető, akár a gyomnövények. Számos gyógyhatással, antibakteriális, féregirtó, asztmaellenes, nyugtató, görcsoldó, fogamzásgátló, gombaellenes, és maláriaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A népi gyógyászatban gyomor-bélrendszeri panaszok – hasmenés, vérhas, bélfertőzés -, légzőszervi megbetegedések – asztma (az E.hirta ellazítja a hörgőket), hörghurut, szénanátha -, és kötőhártya gyulladás kezelésére használják. Vérnyomáscsökkentő és tonizáló hatásáról is beszámoltak már.

Vizes kivonata oldja a szorongást, csillapítja a fájdalmat, a lázat és a gyulladást, továbbá immunstimuláns, immnumoduláns és rákellenes aktivitást is mutat –akárcsak az alkoholos extraktum. A vizes kivonat erősen csökkenti a gyulladást okozó prosztaglandinok kibocsátását, az alkoholos (etanolos) kivonat pedig gombaellenes és antibakteriális (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa , és Bacillus subtili ellenes)  tulajdonsággal rendelkezik, valamint hatékonyan gyógyítja a bőr égési sérüléseit. A növény szárított virágjának alkoholos kivonata antidiabetikus hatást mutat, ami összefüggésbe hozható erős antioxidáns hatásával. Vizes kivonatának fogyasztása előnyös lehet az ízületi betegségben szenvedők számára, ugyanis csökkenti a porc degenerációját, kopását.

A férfiak, mint fogamzásgátló szert is használják. A növény 50 mg/testtömeg kg dózisban jelentős mértékben csökkenti a sperma mozgékonyságát és sűrűségét, ami 100 százalékos meddőséghez vezethet.

A növény biztonságos fogyasztásáról kevés az eddigi adat. Szájon át fogyasztva mellékhatásként hányingert, hányást okozhat, irritálhatja a beleket és a gyomrot. Alkoholos kivonata enyhe toxicitást okozhat. Terhesség szoptatás idején szedése nagy valószínűséggel nem biztonságos.

Források: Pharmacogn Rev. 2010 Jan;4(7):58-61. doi: 10.4103/0973-7847.65327., Indian J Pharm Sci. 2010 Sep;72(5):621-5. doi: 10.4103/0250-474X.78532., fotó: Krish Dulal

Random Posts

 • Milyen okai lehetnek a hátfájásnak?

  A kínzó hátfájás ma már népbetegségnek számít, és az egyik leggyakoribb egészségi probléma. Lehet állandóan jelen lévő tompa fájdalom, de […]

 • A depresszió leküzdésének 4 legjobb módja

  Ha már régóta szenved a depressziótól, és elege van a tabletták szedéséből, nem kell kétségbe esnie, mert a depressziót természetes […]

 • 10 tipp a megújuláshoz

  Ha igazán szeretnénk egészségtelen életmódunkat lecserélni egy aktívabb, fittebb életre, hogy egészségesebbek legyünk, több energiánk legyen, akkor vágjunk bele már […]

 • Nem mindegy, hogy a zsírpárnák a hasra vagy a fenékre rakódnak!

  A férfiak sokkal hajlamosabbak arra, hogy a hasukra hízzanak, míg a nőknél a zsírpárnák gyakrabban rakódnak le a comb és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.