A kutya ivartalanításának előnyei

Az ivartalanítás szó hallatán mindenkinek elsőre talán az jut eszébe, hogy megelőzhetjük vele a nem kívánt szaporulatot. Manapság, amikor olyan sok a kidobott, kóbor kutyus, ez valóban előnyt jelent. Mindegyikük megérdemelne egy szerető, méltó gazdit, aki élete végéig gondoskodik róla, de sokuknak sosem lesz alkalma megtapasztalni, milyen egy család tagjának lenni. Évente több millió kutyát altatnak el örökre a világ menhelyein, mert nem találnak számukra megfelelő gazdát.

A menhelyekről nem is fogadhatunk már örökbe úgy kutyát, hogy az ne legyen ivartalanítva, vagy ne köteleznék az új gazdit arra, hogy azt megtegye.

Ez a műtéti beavatkozás számos további előnnyel jár, mely hosszú évekre előre befolyásolhatja kedvencünk egészségét.

924396_soft_puppyA legtöbb érv amellett szól, hogy kutyusunkat még fiatalon, szukákat még az első tüzelés előtt ivartalanítsunk. Ez persze sok esetben, például felnőtt kóbor állatoknál nem valósítható meg, de ekkor is elvégeztethetjük a műtétet a kockázatok előzetes mérlegelésével. Egyes állatorvosok szerint lánykutyánkat csak az első vagy második tüzelés után ajánlott ivartalanítani, ellenkező esetben a túl fiatal állatnál elvégzett műtét utáni hormonhiány tartós inkontinenciát okozhat. Ez az elmélet azonban mára megdőlt, ezért nem kell tartanunk a minél korábbi beavatkozástól. Természetesen állatorvosunkkal kell megbeszélnünk a pontos időpontot, hiszen ez az állat nagyságától, testtömegétől és fajtájától is függ, de jó, ha tudjuk, hogy minél korábban történik az ivartalanítás, annál kisebb a komplikációk esélye, és kedvencünk is sokkal gyorsabban épül fel a műtétből, és könnyebben viseli a beavatkozást.

Az ivartalanítással jelentős mértékben csökkenthető a hormonfüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázata. Minél korábban végzik el a műtétet, lehetőleg az ivarérettség elérése előtt, annál kisebb a here- és prosztatabetegségek, és a tejmirigy daganat rizikója. Csökken a prosztatarák kockázata, illetve teljesen megszűnik a hererák és a méhrák kialakulásának esélye.

Ha nőstény kutyánk fogamzásgátlását gyógyszeresen kívánjuk megoldani, tudnunk kell, hogy ezek magas hormontartalmú készítmények, és alkalmazásuk fokozza a méhgyulladás és az emlődaganat veszélyét.

Az ivartalanítás olyan viselkedési problémákra is megoldást jelenthet, mint például a túlzott agresszió.

Kan kutyáknak ugyan nem születhet kölyke, ám egy felelősségteljes gazdi, hacsak nem fedeztetésre szánja kedvencét – melyből olyan kölykök születnek, akiknek biztosítani tudják a jó gazdát -, mindenképpen elvégezteti az ivartalanítást. Ezzel megelőzhetjük, hogy kutyusunk egy tüzelő szuka után szökjön, és általában sokkal nyugodtabbá válik. Csökkenni fog vagy akár teljesen megszűnhet a kertben való vizeletjelölgetés is, aminek szintén örülhet a gazdi.

Ne aggódjunk a költségek miatt! Mindig találhatunk olyan állatorvosi rendelőt, ahol kedvezményes áron végzik el a műtétet, keressük az „ivartalanítási akciókat”, menhelyről befogadott állat esetében pedig leggyakrabban már ivartalanítva vehetjük magunkhoz a kutyust.

Vannak, akik azért nem akarják ivartalanítani kutyájukat, mert házőrzési céllal vették magukhoz, és attól félnek, hogy a műtét után az állat szelíd lesz. Nekik érdemes tudni, hogy egy állat nem attól lesz jő őrző-védő, hogy a hormonok miatt agresszív, hanem attól, hogy megfelelően ki van képezve erre a feladatra. És ezt természetesen nem befolyásolja az ivartalanítás.

Sokan tartanak attól, hogy az ivartalanítás miatt kedvencük hízásnak indul, de ez egy olyan tényező, amit a gazdi teljes mértékben ellenőrzés alatt tud tartani. Rajtunk múlik, hogy mivel tápláljuk kutyánkat, mennyi ennivalót adunk neki, és mennyire biztosítjuk számára az aktív mozgás lehetőségét. A hízást ugyanis nem a hormonális változás okozza, hanem az, hogy az állat nyugodtabbá válik, hajlamos kevesebbet mozogni, és ha sok evés mellett nem elég aktív, akkor ugyanúgy hízni fog, mint mi. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mennyi táplálékot adjunk neki nap, mint nap, kérjük ki az állatorvos tanácsát, aki speciális, ivartalanított állatoknak való csökkentett kalóriatartalmú eledelt is ajánlhat. Magunk is kiválaszthatjuk ezeket a Light vagy Low calorie feliratú termékeket, de a Sterilized, azaz ivartalanított állatoknak készült tápok is mindig kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Az ivartalanítás tehát egy olyan beavatkozás, mely számtalan egészségi előnnyel jár, és általában elmondható, hogy hosszabb és boldogabb életet biztosít kedvencünk számára.

Random Posts

 • Az árva csimpánzok lelki egészsége

  Az emberek egyik legközelebbi rokonai, a csimpánzok és a bonobók, természetes élőhelyükön ki vannak téve az orvvadászok rendszeres támadásának. Ezek […]

 • Méregtelenítő zöldséglevek

  A különböző zöldséglevek fogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk saját öntisztító folyamataihoz. Tanulmányok szerint egy emberben akár 2-4,5 kg méreganyag is felhalmozódhat, ráadásul […]

 • Együnk fekete csokit a stressz és a gyulladások ellen

  Egy új kutatás szerint a legalább 70 %-os kakaótartalmú fekete csoki fogyasztása támogatja a gondolkodást, valamint a hormonális és keringési […]

 • Dr.Jane Goodall megemlékezése Kokó-ról, a jelnyelven beszélő gorilláról

  Olyan jól emlékszem arra, amikor Francine (Penny) Patterson meghívására először látogattam meg Kokót.  (Penny volt az a nő, aki megtanította Kokót […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.