Miért érdemes ivartalaníttatni cicánkat?

A világon nagyságrendekkel több kóbor cica él az utcákon, mint amennyi hontalan kutya, ám a rejtőzködő életmódjuknak köszönhetően a cicák nyomorúságos sorsa a legtöbb ember számára rejtve marad. Itt vannak a városban, ide születnek a kölykök, és nem tudnak mást tenni, mint “élnek”, és megbirkóznak nehéz körülményekkel.

258426_so_smallA kiscicák közül nagyon sok – 60-75 százalék – meg sem éri a felnőttkort, és a felnőtt cicák is általában fiatalon halnak meg, aminek több oka is van, köztük, hogy nincsenek védve a különböző betegségekkel szemben.

Ezek az intelligens állatok nem hiába félnek az emberektől, mert míg az ókorban szentként tisztelték, addig a középkorban millió számra végezték ki őket kegyetlen módon. Talán ez az üldöztetés máig bennük maradt. Akad persze olyan cica, amelyik kevésbé félénk, és bízva az emberekben, előmerészkedik rejtekéből, és panaszosan nyávog az arra járóknak. És ha szerencséje van, és megesik rajta valakinek a szíve, akkor végre egy meleg, szerető otthonra lelhet. Sajnos, a legtöbbjük azonban örökre az utcán éli le az életét. Sokan egyáltalán nem ismerik az ő lelki világukat, nem is törődnek velük, legfeljebb annyiban, hogy bedeszkázzák a pinceablakot, nehogy egy cica meg tudja ott húzni magát. Senki ne gondolja, hogy csak azért, mert a hontalan cicák nem panaszkodnak látványosan a sorsuk miatt, jól érzik magukat az utcán, és nem kell törődni velük. Valójában nagyon is vágynak a szeretetre, gondoskodásra, egy meleg otthonra, ahol megbecsülik őket, és ahol a gazdi mellé bújhatnak.

Egyetlen évben egy cicának két-három alomnyi kölyke is születhet, ez olyan jelentős szám, hogy még az állatvédő szervezetek segítségével is nehezen lehetne számukra megfelelő otthont biztosítani.

Vannak azért lelkiismeretes állatbarát lakóközösségek is, akik összefognak azért, hogy ivartalaníttassák a környéken élő kóbor cicákat, hogy legalább ne szülessen több olyan kiscica, akinek nem jut más, csak az éhezés és a bujkálás.

Sok cicagazdinak is szem előtt kell ezt tartani, hiszen ha cicája úgymond kijárós, akkor az utcán óhatatlanul összetalálkozik gazdátlan fajtársakkal, és újabb utódok jöhetnek világra.

A cicákat, akárcsak a kutyákat legjobb még az ivarérettség elérése előtt ivartalaníttatni. Kandúroknál ezzel megelőzhető a területjelölési szokás, melynek során erős szagú vizelettel spriccelik le a bútorokat. Az ivartalanítás további előnye, hogy megszűnik a vizelet kellemetlen szaga, és csökken a kóborlási hajlam, valamint kandúrunk sokkal békésebb természetű lesz. Az ivaros, kijáró kandúrok nagyobb eséllyel kaphatnak el súlyos betegségeket, mert hajlamosabbak a kinti cicákkal verekedni.

A nőstények ivarzás során hangosan nyávognak, a lakásból ki akarnak kéredzkedni, izgatottá válnak, esetleg nem esznek. Az ő nyugalmuk érdekében is fontos az ivartalanításuk. Ha nem akarunk kiscicákat, akkor esetükben is ivarérettség előtt kell elvégeztetni az ivartalanítást, tévhit, hogy a beavatkozás előtt szülnie kell a cicának.

A kellő időben elvégzett műtéttel nem csak az állat viselkedését befolyásolhatjuk pozitívan, hanem számos, súlyos daganatos betegség –tejmirigy daganat, herebetegségek – kockázatát is csökkenthetjük.

Ne tartsunk olyan mellékhatásoktól, mint az elhízás, mert ezt könnyen megelőzhetjük, csak ellenőrzésünk alatt kell tartani a cica testsúlyát, és minden nap játszani vele, hogy kellően aktív maradjon. A lakásban biztosítsunk számára olyan környezetet, ahol szívesen játszik, és van módja a függőleges mászkálásra is. Macskamentával is ösztönözhetjük, csak szórjuk be vele a cica bútorait és játékait. Az állatorvos tanácsára speciális alacsony kalóriatartalmú eledellel is etethetjük, hogy elejét vegyük a „gömbölyödésnek”.

A költségek se riasszanak el bennünket, a cicáknál ez a műtéti eljárás nem bonyolult, de ha sokkaljuk, akkor keressünk olyan állatorvosi rendelőt, ahol éppen ivartalanítási akciót hirdetnek, és nagyon kedvező áron elvégzik a műtétet.

A műtéti kockázatok is annál kisebbek, minél korábban történik az ivartalanítás. Ne feledjük, hogy cicánk sokkal boldogabb, hosszabb és egészségesebb életet élhet, ha elvégeztetjük a beavatkozást.

 

Random Posts

 • Miben segíthetnek a megszökött csempészállatok?

  Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatok a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a […]

 • Patkányok veszik át a kipusztult beporzók szerepét

  Új-Zéland állatvilága jelentős változáson ment keresztül a telepesek által behurcolt patkányok és más idegen fajok hatására. Számos faj kipusztult, mivel […]

 • A kutyák ízületi betegségének legfőbb okai

  Fontos, hogy ismerjük a kutyák ízületi betegségének okait és tüneteit, mielőtt az visszafordíthatatlan károkat okoz a kutya ízületében. Az ízületi […]

 • A króm szerepe az anyagcserében

  A króm csak nagyon kis mennyiségben szükséges szervezetünk optimális működéséhez, bár pontos hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott. Alapvetően két formája ismert, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.