Mit tehetünk, ha kutyánk nagyon ugatós?

A kutyabarátok többségét nem zavarja az ugatás, de egy társasházban gondunk lehet abból, ha egyes szomszédok panaszkodnak emiatt. Ismertem egy olyan embert, aki éppen ezért vált meg a kutyájától, és odaadta valakinek. Ha mi ennél jobban ragaszkodunk szeretett kedvencünkhöz, akkor ne adjuk fel ilyen könnyen, mert nincsen olyan kutya, akit ne lehetne csendesebbre nevelni.

ugatÉrdemes még kölyökkorban megtanítani kutyusunkat, de ha erről már lekéstünk, az sem baj. Lehet, hogy a kutya egy ideig nem is volt ugatós, és csak később váltotta ki valami ezt a szokást. Mindenekelőtt az okát kell felismernünk, csak akkor orvosolhatjuk a problémát.

Milyen okok jöhetnek számításba, lássuk a leggyakoribbakat:

kutyánk unatkozik és szomorkodik, ha egyedül van otthon napközben. Ilyenkor jellemzően azután ugat a legjobban, hogy elmentünk, majd egy idő után megnyugszik

idegeneket ugat, védi a területét, valami vagy valaki provokálja ki az ugatást,  avagy „beszélget” a szomszéd kutyákkal,

szereti hallatni a hangját, egyszerűen imád ugatni

Minden kutya külön egyéniség, lehet, hogy könnyen megtaníthatjuk, hogy kevesebbszer hallassa a hangját, de lehet hogy ez hosszabb ideig tart, és több módszert is ki kell próbálnunk, míg rátalálunk arra, amelyik működik.

Az egyedüllét és az unatkozás a túlzott ugatás legfőbb kiváltó okai közé tartoznak. Kézenfekvőnek tűnhet, hogy a magányt egy új pajtás érkezésével megszüntethetjük, de nem mindenki tud vállalni egy újabb kutyust, és ha igen, még az is előfordulhat, hogy egymást bátorítva kórusban folytatják majd a hangoskodást.

Ehelyett próbálkozzunk meg azzal, hogy bekapcsolva hagyjuk neki a rádiót (elemmel működtetve a biztonság kedvéért), így próbálva csökkenteni az egyedüllét érzését, és elterelni a figyelmét. Természetesen legyen biztosítva számára friss víz, és némi ennivaló is, és olyan játékot is hagyjunk neki elől, amivel egyedül is szívesen játszik (de nem rághatja szét, és nem nyelheti le).

Megpróbálhatjuk azt is, hogy elmegyünk otthonról, de tíz perc múlva visszatérünk. Így rajtakaphatjuk a kutyánkat „hisztizés” közben, és szóban rögtön meg is büntethetjük. Ha elhallgat, dicsérjük meg, és jutalmazzuk. Ismételjük meg annyiszor ezt az elmenős trükköt, ahányszor szükséges, de úgy, hogy egyre hosszabb ideig vagyunk távol, különben a kutyus azt tanulja meg, hogy tíz perc után mindig visszajövünk. A tanulási idő így sokáig eltarthat, de kutyánk megéri ezt az áldozatot.

Büntetésként sose szigorú dologra gondoljunk, vagy fizikai fenyítésre. Kezdjük azzal, hogy ha ugat, a kezünkkel fogjuk össze a száját, és határozottan mondjunk mellé valamilyen vezényszót, pl: ’Csend!’ ,vagy ’Csitt!’ ,vagy ’Hagyd abba!’

Ezt mindig ismételjük meg, ha erős ugatásba kezd. Ha elhallgat, dicsérjük, és jutalmazzuk meg. Ha ennél erősebb módszerekre van szükség, mert erre nem hallgat, akkor vessünk be olyan dolgot, amit nagyon nem szeret. Például, ha utálja az újságpapír zörgését, akkor egy összesodort újsággal csapjunk a tenyerünkbe, és utána mondjuk a vezényszót.

Csak a helyes viselkedést jutalmazzuk, akkor ne adjunk, ha ugat, mondván, amíg megeszi, legalább csendben van, mert ezzel csak az ugatásra bátorítjuk, és azt tanulja meg, hogy gazdi nagyon elégedettek a hangoskodásával.

Megpróbálkozhatunk szűk szájkosárral is, amit akkor adunk rá, ha nagyon ugat. A kutya ezt nem igen szereti, így idővel megtanulja, hogy ha nem akarja, hogy ráadjuk, akkor inkább csendben kell maradni.

Jó módszer, ha indulás előtt alaposan megsétáltatjuk, és megfuttatjuk kedvencünket. Így csökken benne a feszültség, a stressz, levezeti a fölös energiáit, és talán olyan fáradt lesz, mikor egyedül hagyjuk, hogy nem is akar ugatni.

Ha kertes házban lakunk, és a kapuban ugat meg minden arra járót, első lépésben akadályozzuk meg, hogy lássa az idegeneket. Tartsuk a kert azon részében, ahol nem lát a kerítéshez, és nem érzi szükségét annak, hogy minden idegen láttán hangos csaholással védje a területét. Ha ez nem segít, akkor hasonlóan a fentebb leírtakhoz, menjünk oda, mikor ugat, engedjük, hogy egyet-kettőt ugasson, így jelezve az idegent, aztán fogjuk be a száját, és mondjuk a kívánt vezényszót. Majd engedjük el, és ha elhallgatott, akkor jutalmazzuk.

Ha a házból való ki- és bekéredzkedésnél ugat nagyon, akkor érdemes felszereltetni egy kisajtót a számára, amin keresztül egyedül közlekedhet. Ez biztosan megnyugtatja majd.

Ne feledjük, hogy nem azt akarjuk elérni, hogy kutyánk egyáltalán ne ugasson, hanem azt, hogy mérsékeljük a hangoskodását. Ezért nem szabad túl drasztikus fenyítést bevetni, mert nem a megfélemlítés a cél.

Állatorvostól is kérhetünk tanácsot, mert sokszor az ivartalanítás megoldást jelenthet, kutyánk nem csak nyugodtabbá válik, de számos, súlyos daganatos betegség kockázatát is csökkenthetjük ezzel a beavatkozással. Végső soron, ha semmi nem segít, ki kell deríteni nem-e idegrendszeri probléma áll a háttérben. Nyugtató hatású illóolajat is párologtathatunk a lakásban, de akkor próbáljuk ki, ha mi is otthon vagyunk, hogy lássuk a hatását.

A legfontosabb mindenekelőtt az, hogy tudjuk meg a fokozott ugatás kiváltó okát, és arra találjunk megoldást. Gondoljuk át mikor, hol, miért ugat, mi vagy ki váltja ki az ugatást.

Az elektromos ugatásgátló nyakörv idegileg tönkreteheti a kutyát, ezért ennek használatát inkább mellőzzük. Az ultrahangos készülék sokkal humánusabb megoldást jelent, de először mindig a tanítással próbálkozzunk!

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.