Mi a sikeres fogyás legnagyobb titka?

Mikor elhatározzuk, hogy fogyni szeretnénk, talán a legnehezebb kérdés az, hogy hogyan is kezdjük el. Sokunknak nincsen ötlete, hogyan fogjunk hozzá a tervünk megvalósításához. Mindegy, hány kilótól szeretnénk megszabadulni, a fogyókúrát egyfajta projektként kell felfognunk, amihez konkrét lépeseket és célokat kell meghatároznunk.

Készítsünk e célból egy fogyókúrás naplót! Lehet, hogy ez viccesnek vagy feleslegesnek tűnhet, de szükség van ahhoz, hogy tartsuk magunkat a terveinkhez, ne térjünk le a helyes útról, fenntartsuk a motivációt, és elérjük a célunkat.

12058658-measuring-stomachÍrjunk le a napló első oldalára pár kérdést, többek között, hogy ’Hány kilót szeretnénk leadni?’, ’Mikorra szeretnénk elérni a kívánt testsúlyt?’ , és válaszoljuk meg őket. Ez a napló mindig legyen a kezünk ügyében, nehogy megfeledkezzünk tervünkről. Másoljuk ki egy lapra is a kérdéseket és a válaszokat, és ragasszuk fel a hűtőszekrényre, mert ez az a hely, ahol a fogyókúrák elbuknak, vagy akadoznak a kísértés miatt.

Természetesen reális célokat tűzzünk ki magunk elé, és a fogyás üteme se legyen túl gyors, hiszen az egyáltalán nem egészséges. Tudta, hogy ha hetente egy kilogrammnál többet fogy, akkor megnő az epekő kialakulásának kockázata?

Felejtsük el az irreális célokat, testalkatunknak megfelelően hozzuk ki a legtöbbet magunkból, ellenkező esetben erőfeszítéseinket sosem koronázza siker, és emiatt csak csalódottak és frusztráltak leszünk.

Ideális esetben hetente fél-egy kilót fogyhatunk, és ha például 30 kilót szeretnénk leadni, akkor számítsunk rá, hogy legalább hat-hét hónapig tart, míg elérjük a kívánt súlyt.

Írjuk le a naplóba, hogy mely egészségtelen, hizlaló ételeket kell kiiktatnunk étrendünkből. Ez nem fog menni egyik-napról a másikra! Hiába határoznánk el, hogy másnaptól bizonyos ételeket nem fogunk enni, amiket eddig imádtunk, mert valószínűleg nem fog menni! Próbálkozzunk inkább azzal, hogy fokozatosan cseréljük le a hizlaló élelmiszereket azok egészséges párjára. Például kezdjük azzal, hogy lecseréljük a vajat könnyű margarinra, aztán a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, majd a vörös húsokat fehérre, és a zsíros főételeket egy könnyebben elkészített változatra. Ha ezeket a változtatásokat lassan, lépésről-lépésre vezetjük be az életünkbe, akkor sikerülni fog megtartani az egészséges étkezési szokásokat.

Tegyük ugyanezt helytelen életmódunkkal. Apránként változtassunk, szánjunk több időt a mozgásra. Ha megszoktuk, hogy az esti tévénézés közben eszegetünk valami finomságot, csokit vagy sütit, akkor ezek helyett együnk inkább egy könnyű joghurtot vagy egy kis friss gyümölcsöt.

Minden változtatást jegyezzünk le a naplóba, és mérjük meg rendszeresen a súlyunkat, és mérőszalaggal a derék, a csípő és a végtagok átmérőjét is.

Végezetül nagyon fontos, hogy megtanuljuk uralni az étel iránti vágyat. Ez olyan erős lehet, akár a cigaretta utáni sóvárgás. Egyik ismerősöm teljesen egyedül, segítség nélkül szokott le a dohányzásról, úgy, hogy előtte húsz évig dohányzott. Az ő trükkje az volt, hogy olyan cigarettát vásárolt, amit egyáltalán nem szeretett, ezért inkább nem gyújtott rá. Tegyük ezt párhuzamba az étellel! Rajtunk múlik, hogy megvesszük-e azokat a nyalánkságokat, amelyekről pontosan tudjuk, hogy otthon majd képtelenek leszünk nekik ellenállni. Ha nincsen otthon a hűtőben olyan ennivaló, aminek elcsábulhatunk, akkor megkönnyítjük a fogyásunkat.

Fogyásunk sikerének útjába csak saját akaraterőnk hiánya állhat!forrás: PRLog.Org

 • 5 tipp a karácsonyi stressz ellen

  A Karácsony előtti bevásárlási roham, annak eldöntése, hogy kinek mit ajándékozzunk, a karácsonyfa időben történő feldíszítése, a menü összeállítása és […]

 • Semmit sem ér az egészséges táplálkozás, ha túl sok alkoholt iszunk

  Egy új tanulmány 12 ezer 18 és 64 év közötti felnőtt alkoholfogyasztási és étkezési szokásait vizsgálva megállapította, hogy a mértéktelen […]

 • Mit tartalmaz egy ideális edzőprogram?

  A legtöbb ember tisztában van aszal, hogy a testmozgás mennyire fontos, és talán már el is szánta magát arra, hogy […]

 • Négy vizes élőhely újul meg Fejér megyében

  Bruttó 530 millió forintból újul meg négy, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely Fejér megyében, a Velencei-tavi Madárrezervátum […]