Cukor nélkül még agresszívabbá válhatnak a tumorok

800px-Glucose_2A daganatos sejteknek, akárcsak az egészségeseknek, tápanyagra van szükségük az életben maradáshoz és a növekedéshez. A táplálék megszerzésében pedig nagyon leleményesek, még akkor is, ha kevés áll belőle rendelkezésre.

Számos kutató úgy próbálja elpusztítani a rákos sejteket, hogy megvonja tőlük kedvenc eledelüket, a szőlőcukrot, azaz a glükózt.  Sajnos azonban ez a kezelés nem hogy nem működik, hanem sokszor csak még agresszívabbá teszi a kiéheztetett tumorsejteket. A Sanford-Burnham Orvosi Kutató Intézet kutatói legújabb tanulmányukban felfedezték, hogy ennek a paradoxonnak az oka egy fehérje (PKCζ). A vizsgálat kimutatta, hogy amennyiben a rákos sejtekből hiányzik ez a fehérje, az éhező tumorsejtek képesek alternatív tápanyagokat is felhasználni, sőt, minél alacsonyabb a fehérje szintje, a tumor annál agresszívebb. A rákos sejtek még glükóz hiányában is jobban növekednek, ha egyidejűleg a PKCζ fehérjéből is kevesebb van bennük. A fehérje hiányában ugyanis egyes tumorok másik anyagcsereútra térnek át, hogy életben maradjanak, ez a folyamat pedig sokkal veszélyesebbé teszi őket.

A kutatók szerint, ha módot találnának arra, hogy a rákos sejteknek visszaadják ezt a fehérjét, akkor azok kevésbé lennének sikeresek abban, hogy újabb túlélési stratégiára váltsanak, és érzékenyebbé válnának a kezelésekre. Vastagbélrák esetén már bebizonyosodott, hogy azoknak a pácienseknek jobb a prognózisa, akiknél a tumorsejtek termelnek PKCζ fehérjét. Ez valószínűleg más daganatos betegség esetén is igaz.–forrás: NCI-National Cancer Institute

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.