Finom parfümök és bőrápolók alapanyaga: a gerániumolaj

800px-Rose_Geranium_-_clusterA Geraniaceae, azaz Gólyaorr-félék családjába tartozó Pelargonium nemzettség olyan növényeket foglal magába, melyek szerte a világon fontos forrást jelentenek az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar számára. Kiváló biológiailag aktív hatású illóolajokhoz juthatunk általuk, melyek antioxidáns, gyulladásgátló, ideggyulladás-, rák-, baktérium-, gomba- és influenzaellenes hatással rendelkeznek.

A geránium illóolajat a Pelargonium graveolens nevű Dél-Afrikában őshonos muskátlikkal rokon növény virágos-leveles hajtásaiból nyerik. (A Pelargonium tomentosum, P. denticulatum, P. odoratissimum és P. fragrans nevű rokon fajokból is nyernek illóolajat, melyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a P. graveolensből nyert olaj.)

A Pelargoniumnak nagy jelentősége van a parfümiparban, különféle fajtáiból többféle kellemes illat nyerhető ki, melyek a rózsára, a citromra, a narancsra, a mentára, a kókuszra, a szerecsendióra vagy éppen édes gyümölcsillatra emlékeztetnek.

Ennek ellenére a kereskedelemben kapható leggyakoribb illata a rózsáéra hasonlít. Nem csupán parfümök, hanem az aroma- és a masszázsterápiában használatos illóolajok is készülnek belőle.

A szobában párologtatva nyugtató, feszültségoldó hatást érhetünk el vele. Ráadásul a rovarokat is segít távolt tartani!

Az olaj fő összetevői, a citronellol, a terpineol illetve a kariofillén. Mindhárom vegyület, különösen a kariofillén antibakteriális hatással rendelkezik (Salmonella enteritidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Bacillus subtilis ellen.)

A gerániumolaj egy olyan illóolaj, mellyel bátran kísérletezhetünk, ha parfümöt szeretnénk készíteni házilag. Jól kombinálhatjuk más, finom illatokkal, ilang-ilanggal, citrommal, grépfrúttal, levendulával, szantálfával, rózsával, jázminnal, fahéjjal, vaníliával vagy éppen naranccsal.

A gerániumvíz a bőrre kenve gyulladáscsökkentő, hűsítő, ránctalanító. Nagyon érzékeny bőrűek alkalmazás előtt végezzenek bőrpróbát.

A geránium illóolaj biztonságosnak tekinthető, nem irritáló, nem toxikus, ám terhesség idején az első három hónapban ne használjuk.

Alkalmazása:

párologtatás: 4-8 csepp az aromalámpába.

frissítő, hűsítő, lazító fürdő: 3-6 csepp egy evőkanálnyi mézben, tejben, tejszínben vagy habfürdőben elkeverve, majd ezután a vízbe téve.

masszázs (lazító, nyugtató, frissítő, fájdalomcsillapító): 8-10 csepp 4-5 evőkanál hordozóolajba vagy testápolóba keverve

bedörzsöléshez: egy evőkanál hordozóolajba, növényi olajba vagy testápolóba keverve 1-3 csepp olajat téve bedörzsölhetjük fáradt izmainkat. Frissítő hatású.

gerániumvíz (hűsít, ránctalanít, nyugtat, pattanásos bőrön csökkenti a gyulladást és a pattanások kialakulását antibakteriális hatásánál fogva, száraz bőr esetén hidratáló hatású): 1 dl desztillált vízhez 1-2 csepp illóolajat adunk, ezzel kenjük be a bőrt. Használat előtt mindig rázzuk fel! Bőrápoló olajat is készíthetünk belőle: 3 evőkanálnyi bőrtípusunknak megfelelő hordozóolajba keverjünk 2-3 csepp gerániumolajat, ezt masszírozzuk a bőrbe.

Forrás: Iran J Microbiol. 2012 December; 4(4): 171–176., fotó: Laitche

 

Random Posts

 • Európa vizes élőhelyeinek kétharmada eltűnt

  Az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult a WWF adatai szerint. Magyarország […]

 • Mennyire csodabogyó a maqui bogyó?

  Az Aristotelia chilensis, vagy egyszerűen csak maquinak nevezett örökzöld kis fa illetve cserje őshazája Chile és Argentína. Chile középső és […]

 • Cristian de la Fuente szenvedélye a családja

  A chilei születésű színésznek a család a mindene: felesége, Angélica Castro színésznő-modell, aki 2002 óta hű párja, és kislánya, Laura […]

 • 7 jó tanács hogy egészségesebben és tovább éljünk

  Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) csaknem 380 ezer ember bevonásával készült 13 évet átfogó tanulmánya alapján fogalmazta meg életmódváltoztató tanácsait, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.