Finom parfümök és bőrápolók alapanyaga: a gerániumolaj

800px-Rose_Geranium_-_clusterA Geraniaceae, azaz Gólyaorr-félék családjába tartozó Pelargonium nemzettség olyan növényeket foglal magába, melyek szerte a világon fontos forrást jelentenek az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar számára. Kiváló biológiailag aktív hatású illóolajokhoz juthatunk általuk, melyek antioxidáns, gyulladásgátló, ideggyulladás-, rák-, baktérium-, gomba- és influenzaellenes hatással rendelkeznek.

A geránium illóolajat a Pelargonium graveolens nevű Dél-Afrikában őshonos muskátlikkal rokon növény virágos-leveles hajtásaiból nyerik. (A Pelargonium tomentosum, P. denticulatum, P. odoratissimum és P. fragrans nevű rokon fajokból is nyernek illóolajat, melyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a P. graveolensből nyert olaj.)

A Pelargoniumnak nagy jelentősége van a parfümiparban, különféle fajtáiból többféle kellemes illat nyerhető ki, melyek a rózsára, a citromra, a narancsra, a mentára, a kókuszra, a szerecsendióra vagy éppen édes gyümölcsillatra emlékeztetnek.

Ennek ellenére a kereskedelemben kapható leggyakoribb illata a rózsáéra hasonlít. Nem csupán parfümök, hanem az aroma- és a masszázsterápiában használatos illóolajok is készülnek belőle.

A szobában párologtatva nyugtató, feszültségoldó hatást érhetünk el vele. Ráadásul a rovarokat is segít távolt tartani!

Az olaj fő összetevői, a citronellol, a terpineol illetve a kariofillén. Mindhárom vegyület, különösen a kariofillén antibakteriális hatással rendelkezik (Salmonella enteritidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Bacillus subtilis ellen.)

A gerániumolaj egy olyan illóolaj, mellyel bátran kísérletezhetünk, ha parfümöt szeretnénk készíteni házilag. Jól kombinálhatjuk más, finom illatokkal, ilang-ilanggal, citrommal, grépfrúttal, levendulával, szantálfával, rózsával, jázminnal, fahéjjal, vaníliával vagy éppen naranccsal.

A gerániumvíz a bőrre kenve gyulladáscsökkentő, hűsítő, ránctalanító. Nagyon érzékeny bőrűek alkalmazás előtt végezzenek bőrpróbát.

A geránium illóolaj biztonságosnak tekinthető, nem irritáló, nem toxikus, ám terhesség idején az első három hónapban ne használjuk.

Alkalmazása:

párologtatás: 4-8 csepp az aromalámpába.

frissítő, hűsítő, lazító fürdő: 3-6 csepp egy evőkanálnyi mézben, tejben, tejszínben vagy habfürdőben elkeverve, majd ezután a vízbe téve.

masszázs (lazító, nyugtató, frissítő, fájdalomcsillapító): 8-10 csepp 4-5 evőkanál hordozóolajba vagy testápolóba keverve

bedörzsöléshez: egy evőkanál hordozóolajba, növényi olajba vagy testápolóba keverve 1-3 csepp olajat téve bedörzsölhetjük fáradt izmainkat. Frissítő hatású.

gerániumvíz (hűsít, ránctalanít, nyugtat, pattanásos bőrön csökkenti a gyulladást és a pattanások kialakulását antibakteriális hatásánál fogva, száraz bőr esetén hidratáló hatású): 1 dl desztillált vízhez 1-2 csepp illóolajat adunk, ezzel kenjük be a bőrt. Használat előtt mindig rázzuk fel! Bőrápoló olajat is készíthetünk belőle: 3 evőkanálnyi bőrtípusunknak megfelelő hordozóolajba keverjünk 2-3 csepp gerániumolajat, ezt masszírozzuk a bőrbe.

Forrás: Iran J Microbiol. 2012 December; 4(4): 171–176., fotó: Laitche

 

 • Depresszió elleni tréning 8 lépésben

  A népesség nagy része megtapasztalja a depresszió és a szorongás súlyos mentális tüneteit.  A kanadai College of Mental Health Counselling […]

 • Paprikás krumpli szójavirslivel

  Két fej vöröshagymát üvegesre dinsztelünk. Nyolc közepes nagyságú burgonyát meghámozunk, apró kockára vágunk, rátesszük a hagymára, hozzáadunk egy egész zöldpaprikát […]

 • Új fecskefaj fészkelt Magyarországon

  Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt a nyár során Balatonfüreden, a fészekből három fióka repült ki július első hetében – közölte […]

 • Lassan magához tér a ritka kaukázusi bölény állománya

  Az utolsó szabadon élő kaukázusi bölények állománynövekedése derűlátásra ad okot: a veszélyeztetett állatfaj egyedszáma mindössze egy év alatt tíz százalékkal […]