Influenzaszezonban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányos gyermekek

968740_kid_faceAz influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek, a “napfényvitamin” ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, és a fertőzés ellenanyagának termelésében.

    Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták is, általában könnyebben vészelik át a betegségeket. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, az 1-3 éves korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekeknél a D-vitamin pótlása.

    A D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. Becslések szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin-mennyiség alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Önmagában a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin-szint télen, napfény hiányában nem biztosítható. Ezért ajánlott a magas D-vitamin-tartalmú ételek – tengeri halfélék, máj, tojás, gomba – mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása.-forrás: MTI

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.