Legyünk szebbek és karcsúbbak grépfrút illóolajjal!

névtelengrapefrútA grépfrút illóolajat a szubtrópusi elterjedésű Citrus x paradisi nevű fa keserű ízű gyümölcsének a héjából sajtolással nyerik. A szobában párologtatva frissítő hatású, segít oldani a szorongást, javítja hangulatunkat, élénkít. Az illóolaj legfőbb kémiai összetevője a limonén (95 %), a többi összetevő 1-2 % vagy ennél is kisebb mennyiségben van jelen, úgy mint az alfa-terpinén, az alfa-pinén, illetve az antibakteriális, fertőtlenítő hatásáról híres béta-kariofillén. (A citrusfélékben található limonén ismert daganatellenes hatásáról is, tumorsejteknél képes a sejt halálát indukálni.)

A gyümölcsöt sokan használják diétákhoz, s érdekes módon nem csak gyümölcs, hanem az illóolaja is hozzájárulhat a sikeres súlycsökkenéshez, mégpedig többféle módon. Egyrészt belélegezve csökkentheti étvágyunkat, másrészt közvetlenül a bőrön masszázsolajban alkalmazva segít a bőr alatti zsír eltüntetésében.

Egy korábbi tanulmányban posztmenopauzában lévő nőknél vizsgálták a hatását. Hat héten át hetente egyszer egy masszázsterapeuta szakértő végzett el a hölgyeknél egy teljes testmasszázst, a résztvevők továbbá hetente ötször napi két alkalommal saját maguk masszírozták meg a hasukat. A grapefrút olajat is tartalmazó masszázs eredményeként hat hét múltán a résztvevők hasi részén a bőr alatti zsír mennyisége valamint a hasi körtérfogat jelentősen csökkent, ami azt mutatja, hogy az aromaterápiás masszázs valóban egy hatékony módja lehet a has körtérfogatának csökkentésében és a teljes testkép javításában. A masszázsolaj ebben az esetben 3% grépfrút olajat, ciprusolajat és még három illóolajat tartalmazott. A ciprus illóolaj keringést fokozó hatása miatt került a keverékbe.

A grépfrút olaj kiválóan alkalmazható a narancsbőr enyhítésére, mivel serkenti a nyirokkeringést, fokozza a bőr alatti anyagcserét, és feszesíti a bőrt.

Zsíros, pattanás bőr ápolására is javasolható, mert antibakteriális hatású, tisztítja és összehúzza a kitágult pórusokat.

A grépfrút illóolaj nem toxikus, és nem irritálja a bőrt. Ám ne alkalmazzuk bőrünkön napozás illetve szoláriumozás előtt, mert a bőrt fokozottan fényérzékennyé teheti, és könnyen leéghetünk. Az arcon használva vigyázzunk, hogy szembe, nyálkahártyára ne kerüljön. Az illóolaj belélegzése az első tíz percben emelheti a vérnyomást.

Alkalmazása:

– párologtatás: 4-8 csepp az aromalámpába.

– frissítő fürdő: 3-6 csepp egy evőkanálnyi mézben, tejben, tejszínben vagy habfürdőben elkeverve, majd ezután a vízbe téve.

– masszázs (frissítő, fájdalomcsillapító): 8-10 csepp 4-5 evőkanál hordozóolajba vagy testápolóba keverve

– narancsbőr elleni masszázsolaj: növényi hordozóolajban keverjünk el illóolajat 1 evőkanál hordozóolaj:4 csepp grépfrút olaj arányban.

– zsíros bőr ápolására: egy evőkanál hordozóolajba tegyünk két csepp olajat, keverjük el, és ebből masszírozzunk a bőrbe. De készíthetünk belőle arclemosót is, ekkor 1 dl desztillált vízhez adjunk 4-5 csepp illóolajat. Vattapamacsot átitatva ezzel kenjük át a problémás bőrt. Használat előtt mindig rázzuk fel, és hideg helyen tároljuk!

– zsíros haj ápolására: annyi samponhoz, amennyit aktuálisan felhasználunk, keverjük az illóolajat 2 evőkanál sampon:3 csepp illóolaj arányban.

 

Források: 1. Taehan Kanho Hakhoe Chi. 2007 Jun;37(4):603-12., 2. J Agric Food Chem. 2005 Dec 14;53(25):9790-4., fotó: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Citrus_paradisi_(Grapefruit,_pink)_white_bg.jpg

 

Ajánlott cikk:

Ne keverjük a grapefrút-dzsúzt gyógyszerekkel!

Random Posts

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon – állítja egy friss kutatás.     Az Essexi […]

 • A cicák kérése

  A kutyusok tíz kéréséről már régóta tudok, elgondolkodtam, miért ne lehetne a cicáknak is legalább egy kérése.

 • Schwarzenegger megbánta hűtlenségét

  Arnold Schwarzenegger színész, testépítő, ex-kormányzó az „Életem hihetetlenül igaz története” című életrajzi könyvében sikereiről és kudarcairól vall, valamint arról, mennyire […]

 • Alacsony glikémiás indexű ételekkel megelőzhetjük a magas vércukorszintet

  Glikémiás indexen az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét értjük. A pontos adatot a szőlőcukorhoz képest mérik, és százalékban adják meg. Azok […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.