Hogyan válasszunk kutyát magunknak?

553624_copycatLegyen fajtiszta vagy menhelyi kutyusról szó, a legfontosabb, hogy olyat sikerüljön választanunk, aki egy életen át szerető, kedves és hű társunk lesz. A fajtiszta kutyák mellett szól, hogy esetükben jobban ismerhetjük a fajtára jellemző tulajdonságokat, a vérmérsékletüket, a felnőttkori testméretüket, és abban is biztosak lehetünk, hogy ha megfelelő tenyésztőtől választunk kutyust, akkor bizonyos betegségektől is mentes lesz kedvencünk. A kiváló kennelben született kiskutyáknak éppolyan nagy szükségük van egy jó gazdira, mint azoknak, melyeknek az a szomorú sors jutott, hogy az utcára születtek, és egy menhelyen várják sorsuk jobbra fordulását. A döntés sosem könnyű. A kutyabarátok legszívesebben az összes kutyán segítenének, de sajnos, ezt a legtöbben nem tehetik meg. Viszont vagyunk olyan sokan, mi emberek, hogy mindegyiküknek juthatna egy szerető befogadó család.

Sokakat nem érdekel, ha egy menhelyi kutyus nem fajtiszta, a választásnál a legfőbb szempont, hogy boldog életet biztosíthassanak egy meggyötört életű, jobb sorsa érdemes kutyának. Biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen kutyus személyében egy életre szóló szerető társra lelhetünk, aki százszorosan meg fogja hálálni azt a gondoskodást és szeretetet, amit tőlünk kap.

1187535_puppy_on_the_lawnMikor azon töprengünk, hogy milyen kutyát válasszunk, először is ne a kutyuson gondolkozzunk, hanem saját magunk vérmérsékletét, anyagi képességeinket, szabadidőnket, környezetünket, és családunkat vegyük szemügyre.

Például, ha ideges természetűek vagyunk, ne válasszunk egy ugatós, nyugtalan, nagy mozgásigényű kutyát, mert nem fogunk boldogan együtt élni vele. Ilyen esetben inkább egy nyugodt kutyust vegyünk maguk mellé.

Ne válasszunk egy kis örökmozgó, ugatós kutyát, ha képtelenek vagyunk kielégíteni a  mozgásigényét, vagy ha előre tudjuk, hogy a szomszédaink nem fogadják majd el, ha kedvencünk gyakran hangoskodik.

Ismernünk kell azt is, hogy mennyire tudjuk betölteni a domináns szerepet a kutyával szemben. Ne válasszunk egy nagytestű, bátor, harcias kutyát, amelyik hamar észreveszi, ha tartunk tőle, és átveszi a falkavezér szerepet a családban.

1031474_puppypbEz persze nem azt jelenti, hogy egy kistermetű kutyus nem nőhet a fejünkre, de egy őrző-védő feladatokra kiválóan alkalmas kutyát semmiképpen ne válasszunk, ha képtelenek vagyunk őt kezelni.

Ha nem értünk hozzá, hogyan neveljünk kedvencünkből egy kedves, engedelmes társat, mindenképpen járjunk el vele kutyaiskolába, mert így sokkal harmonikusabbá tehető a kapcsolatunk. Ráadásul a kutyus imádni fogja a gazdival eltöltött közös programot, neki mindegy, mit csinálunk, csak a gazdival együtt lehessen.

A menhelyeken a legtöbb kutya nagytestű, és az is igaz, hogy a kisebb termetű kutyák hamarabb találnak otthonra. De azért ne rettentsen el bennünket egyetlen felnőtt nagytestű kutya se, hiszen a menhelyeken tisztában vannak a kutyák természetével, és csak egy jól szocializált állatot engednek új gazdához.

Sokszor a legnagyobb termetű ebek a legjámborabbak, legjóindulatúbbak, és általában imádják a gyerekeket is.

Ha kisgyermekünk van, figyelembe kell vennünk, hogy olyan kutyát válasszunk, amelyik jól tűri a gyermek nyaggatását. Ez persze nem azt jelenti, hogy gyermekünkre nem kell rászólni, ha a kutya fülét húzogatja, vagy olyat tesz, amivel fájdalmat okoz az állatnak. Alapszabály, hogy kicsi gyereket még a legszelídebb kutyával sem hagyunk kettesben a biztonság kedvéért, mert nem lehet előre tudni, hogy a gyermek valamilyen mozdulata mit vált ki az állatból.

Ha felnőtt kutyát veszünk magunkhoz, akkor ő már sok nevelésre nem szorul, és valószínűleg könnyen fog alkalmazkodni új családjához. Esetükben csak azt nem tudjuk, hogy mennyire volt szomorú a múltjuk, mi vált ki belőle félelmet, mi idézheti fel esetleges rossz emlékeit. A félős kutyusok csak nagyon nyugodt, szerető és tapintatos embereknek valók. Nem szívesen veszik a gyerekek „zaklatását” sem.

1002227_friendsA kistestű ölebek is általában kevésbé kedvelik a gyerekek társaságát, jobban szeretnek felnőttek között lenni, ezért kisgyerekes család csak akkor válassza őket, ha a gyermek kedvesen és nyugodtan tud bánni az állattal.

Mindig tájékozódjunk a kutya viselkedéséről. Fajtiszta kutyáknál szakkönyvekből elolvashatjuk a fajtára jellemző legfőbb tulajdonságokat, de azért azt se vegyük mindig készpénznek, hiszen minden kutya külön egyéniség, és kivételek mindig vannak.

Felnőtt menhelyi kutyus esetében igyekezzünk minél többet megtudni a múltjáról. Tudnunk kell, hogy mennyire kiegyensúlyozott, nyugodt, természetű, avagy ugatós, robbanékony, nagy mozgásigényű és inkább kertbe való, vagy lakásban is békésen elvan. Játékos vagy inkább támadó kedvű-e, és szereti-e a gyerekeket.

Ha sokszor járnak hozzánk családtagok, vagy vendégek, tudni kell, hogy a kutyus bizalmatlan, agresszív-e az idegenekkel szemben.

Mikor találkozunk a kiszemelt kutyussal, érdemes odafigyelnünk bizonyos külső jelekre is. Egy egészséges lelkületű kutya nem fél az embertől, csóválja a farkát, ha közeledünk felé, nem szalad el, engedi magát megsimogatni, és nem morog.

395723_exuberant_dog_Sokan azért nem válnak igazi kutyabaráttá, mert olyan kutyát választottak maguknak, amelyikkel képtelenek „szót érteni”, és egyszerűen nem valók egymáshoz.

Van, aki nem viseli el, ha egy kutya sokat rohangál, sokat ugat, ráugrál, azaz, ha amolyan hiperaktív és túlságosan játékos.

Az ilyen rossz kapcsolat abban gyökerezik, hogy a gazdi nem nevelte meg kölyökkorában a kutyust, és sosem akarta megérteni az igényeit. Ha egy kutya rosszalkodik, ideges természetű, és ennek nem genetikai okai vannak, akkor a gazdinak kell elgondolkodnia azon, hogy valamit elrontott a nevelése során.

Igazi kutyabarátra csak akkor lelhetünk, ha olyan kutyatársat választunk, aki valóban illik hozzánk, szeretjük, gondoskodunk róla, és kielégítjük a szellemi és fizikai igényeit is. A kapcsolat hosszú évekre szól, akkor is szeretni és gondoskodni kell kedvencünkről, ha már megöregedett, és nem tud olyan aktív családtag lenni, mint korábban. Ha nem tudjuk vállalni, hogy élete végéig gondoskodunk róla, akkor inkább ne is vegyünk magunkhoz kutyát, hiszen óriási traumát okoznánk neki azzal, ha egy nap megválnánk tőle, mert már egyszerűen nem kell. Kutyát nem azért veszünk magunkhoz, hogy minket szórakoztasson, és ha már ráuntunk, akkor eldobjuk, vagy lecseréljük fiatalabbra. Azok, akik idős, szerető kutyájukat egy fiatal állatra cserélik le, nem csak saját kutyájukhoz való hozzáállásukat árulják el, de saját magukról is kiállítják a szegénységi bizonyítványt.

Még egy kérdés: fiút vagy lányt válasszunk?

Állítólag a fiú kutyák jobban kötődnek a nőkhöz, a lány kutyák pedig a férfi gazdához. A kanok általában dominánsabbak, a nőstények pedig nyugodtabbak, de ez sem aranyszabály. Régebben szempont volt a kutya nemének kiválasztásánál, hogy a nőstények tüzelnek, és kiskutyái lehetnek, ezért több velük a gond. De manapság ez ivartalanítással könnyen megoldható, ráadásul a beavatkozás a kutya egészsége szempontjából is fontos, szukáknál és kanoknál egyaránt. Súlyos betegségeket előzhetünk meg a műtéttel, ráadásul kutyánk nyugodtabbá is válik.

És egy utolsó jó tanács: a kutya kiválasztásánál csak félig hagyatkozzunk magunkra, hagyjuk, hogy az állatnak is legyen beleszólása, és ő is minket válasszon, ha akar.

 

 

Random Posts

 • Hogyan kezelhetjük a stresszt sikeresen?

  A stresszre a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy egy rossz dolog, pedig sokszor segít megvédeni bennünket a veszélyes helyzetekben. Ha egészséges […]

 • Vérnyomáscsökkentő hatása van a sovány fehérjék fogyasztásának

  Már ismert tény, hogy a kevesebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a vérnyomást, ezúttal amerikai kutatók kiderítették, hogy a sovány fehérjékben gazdag étel […]

 • Cukor nélkül még agresszívabbá válhatnak a tumorok

  A daganatos sejteknek, akárcsak az egészségeseknek, tápanyagra van szükségük az életben maradáshoz és a növekedéshez. A táplálék megszerzésében pedig nagyon […]

 • Az ember, és nem klímaváltozás okozta az ausztrál megafauna vesztét

  Új bizonyítékok támasztják alá, hogy Ausztrália egykori hatalmas és lenyűgöző állatfajainak sorsát nem a klímaváltozás, hanem az ember pecsételte meg. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.