A cápahalászat fenntarthatatlan: évente 100 millió cápát ölnek meg!

1165206_sharkA világ cápapopulációira hatalmas csapást jelent intenzív halászatuk, évente 100 millió vagy akár több állatot ölnek meg egy új tanulmány szerint. Ezek az ősi ragadozók legalább 400 millió éve cirkálnak a világ óceánjaiban és tengereiben, sok mindent túléltek, de az emberi hajtóvadászat miatt ma már aggasztó mértékben lecsökkent a számuk. Veszteségük hatással van a tágabb ökoszisztémára, a tengeri táplálékláncban egészen a termelő szintig, a növényekig is érezteti hatását. Populációik csökkenése más halfajokra is befolyással van, mely a kereskedelmi halászatot is negatívan érinti.

A cápákat elsősorban az uszonyaik miatt vadásszák, melyet sokszor az élő állatról vágnak le, majd a haldokló állatot gátlástalanul visszadobják a vízbe. Számuk erőteljes csökkenése az uszonyok miatt fellendült kereslettel, valamint lassú növekedésükkel és alacsony szaporodási rátájukkal egyaránt összefüggésben áll.

A legnagyobb segítséget az jelentené számukra, ha a fogyasztók lemondanának az uszonyokból készült, amúgy sem túl ízletes, ráadásul mérgező higanyt tartalmazó ételekről. A tanulmány a Marine Policy című szaklapban jelent meg.-forrás: ScienceDaily 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.