Hogyan fogyasszuk le sikeresen túlsúlyos cicánkat?

Az elhízás az egyik leggyakoribb egészségi probléma a cicáknál, mely súlyos betegségek – cukorbetegség, ízületi problémák, sántaság, nem allergiás eredetű bőrbetegség, alsó húgyúti betegségek, májlipidózis – kockázatát is megnöveli.

A legtöbb esetben a diétás étrendre való átállás, a kevesebb kalória bevitel sikeres fogyást eredményez, de jobb eredményt érhetünk el, ha testmozgással is gazdagítjuk a cica napi programját.

Egyes becslések szerint a cicák 40-50 százaléka küzd súlyproblémákkal, ami elsősorban a középkorú, hím, és ivartalanított cicáknál jellemző.

Egy általánosan elfogadott számítás szerint, az elhízás a cicáknál azt jelenti, hogy a testsúly az ideális súlynál 20 százalékkal vagy még ennél is több, a 10-20 százalékos súlytöbblet pedig a túlsúlyt jelzi.

Egy cica akkor hízik, ha több kalóriát fogyaszt el, mint amennyire a napi aktivitása alapján szüksége lenne. Ez a többlet energiabevitel nagyon gyakori a kényelmes életmódú kedvenceknél.

Ha egy 4 kilogrammos cica akár csak 10 százalékkal többet eszik, mint a napi energiaszükséglete, akkor az számokban kifejezve 0,5 kg zsírszövet kialakulását vagy 12 százalékos súlygyarapodást eredményezhet mindössze egy év alatt.

A fehér zsírszövet felhalmozódása ugyanolyan súlyos egészségügyi problémákat okoz kedvencünknél, mint nálunk embereknél: csökken a glükóztolerancia, és a cukorbetegség esélye négyszeresére nő a normális súlyú macskákhoz képest.

A kutyákkal ellentétben a cicák optimális súlya nem mozog olyan széles skálán, persze függ a cica fajtájától és nemétől is. Egy átlagos rövidszőrű cica ideális súlya 4,5 kilogramm, súlyosan elhízott állapotban nem ritka, hogy egy ilyen cica akár a 8 kilogrammot is meghaladja.

Fontos, hogy a gazdik felismerjék, ha a cicájuk túlsúlyos, a legtöbben ugyanis alábecsülik kedvencük testsúlyát, és nem veszik észre, hogy diétára lenne szükségük. Otthon is felismerhetjük a zsírtöbbletet, mert ha egy cica elhízott, akkor a gerincvonala és a bordái kevésbé vagy egyáltalán nem tapinthatók ki. De az is előfordul, hogy egyes cicák tetemes hasi zsírszövetet halmoznak fel, miközben csak kevés zsír fedi a bordáikat.

Pontos diétát állatorvos segítségével állíthatunk fel, de mielőtt felkeressük, érdemes lejegyezni néhány dolgot, ami megkönnyíti az orvos dolgát. Írjuk le, hogy mi a cica szokásos étrendje, eledelt eszik vagy házi kosztot, esetleg vegyesen a kettőt, hányszor étkezik egy nap, mekkora adagot, habzsolós vagy csipegetős fajta, megeszik-e mindent egyszerre, amit elé raknak. Van-e módja elcsenni otthon az elől hagyott házi kosztot, ételmaradékot. Ha más háziállat is van a lakásban, hozzáférhet-e lakótársai eledeléhez, kijár-e és vadászik-e. Mennyire aktív, sokat mozog, vagy éppen sokat fekszik, és éri-e valamilyen stressz hatás a környezetében.

Ha már elkészült a diétás étrend, nagyon fontos, hogy azt szigorúan betartsuk, pontosan ki kell mérni a napi adagokat, mérőkupakkal, ha szükséges. Fontos, hogy valaki vállalja a családban, hogy odafigyel a cica étrendjére, és azt is szemmel tartja, hogy a pajtások ennivalójába nem eszik bele.

A több mozgás is fontos!

A sikeres fogyáshoz négy faktor szem előtt tartása szükséges:

– táplálkozás

– mozgás

– a környezet gazdagítása

– rendszeres kontroll az állatorvosnál

Tehát az étrendet szigorúan be kell tartani, és jobban át kell mozgatni a cicát játékkal. A környezet gazdagítása is azt jelenti, hogy többet kell játszani, labdázni vele, ha ez nem kelti fel az érdeklődését, vessünk be macskamentát. Szerezzünk be macskabútorokat, amikre felmászhat, vagy ha erre nincs mód, alakítsuk úgy a lakást, hogy néhány bútorra biztonságosan tudjon fel-le ugrálni. Ne feledjük, hogy a lakásban tartott cicák a nap 24 órájában otthon vannak, nem érik őket külső ingerek, ezért a környezetet kell izgalmasabbá-kalandosabbá tenni számukra, különben ugyanúgy unatkozni fognak, mint mi, ha be lennénk zárva. Mi elmehetünk szórakozni, de ők ezt csak otthon tehetik meg. A napi étrendjéből rejtsünk el egy keveset labdás önetetőbe, a falatok kihalászása is foglalkoztatni fogja.

Ahhoz, hogy a cica fogyjon, az ideális súlyához mért napi tápanyagszükségletének 60-70 százalékát kell megkapnia, tehát napi szokásos adagjának kétharmadát.

Az állatorvos megállapítja, hogy mennyi lenne a cica ideális testsúlya, majd meghatározza, hogy az ideális testsúlyhoz mennyi a napi kalóriaszükséglet, a kapott értéknek pedig kiszámítja a 60-70 százalékát.

Például egy 5 kg-os cica átlagos napi szükséglete 250 kalória (kcal). A napi szükséglet tehát 40-50 kcal/kg/nap. A kapott értéket megszorozza 60 százalékkal, és meg van a napi diétás adag.

Általánosságban azonban nem elég, ha a cica az eddigi étrendjét kapja, csak harmadával kevesebbet. Ez ugyanis nem csak boldogtalanná és éhessé teszi, hanem kevesebb fontos tápanyag is jut a szervezetébe. Ezért a sikeres súlycsökkenés érdekében sokszor speciális eledellel kell etetni, mely biztosítja a szükséges tápanyagokat, amellett, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz (ún. csökkentett kalóriatartalmú).

Speciális tápra csak akkor nincs szükség, ha a cica csak egy kicsit túlsúlyos, mert ekkor elegendő lehet, ha a normál étrendjének a mennyiségét csökkentjük kissé.

Megfelelő diétás programmal egy 3 kilogrammos súlyfelesleg leadásához minimum 12 hónap szükséges, 10-15 százalékos súlycsökkenéshez pedig kb. 5-6 hónap.-forrás: J Feline Med Surg. 2012 May;14(5):327-36.

Random Posts

 • Bableves

  Előző nap beáztatott 30 dkg tarkababot feltesszük hideg vízbe és felforraljuk. Ezt az első levet leöntjük, mert így nem fog […]

 • 6 gyógyító hatású növényi olaj

  Számos olyan növény van, melynek levele, termése vagy olajos magja értékes, gyógyító hatóanyagokat rejt magában. Az egyes növények olajos kivonata […]

 • Alternatív gyógymódok szorongás ellen

  Az alternatív gyógymódok, kiegészítő terápiák, az életmódváltás, a testmozgás, az étrendbeli változtatások valamint egyes gyógynövény- és táplálékkiegészítők alkalmazása egyre nagyobb […]

 • Meddig „függhetnek” még a kékkagylók a parti sziklákon?

  Az ehető kékkagyló (Mytilus edulis) az egyik legelterjedtebb tengeri kagyló. Az Atlanti-óceán európai és észak-amerikai, valamint a Csendes-óceán partvidékén él. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.