Maca: az elme és a test serkentője

A maca (Lepidium meyenii) egy perui növény, mely az Andokban több mint 4000 méter magasságban terem. Az Andokban élő bennszülött lakosság már évszázadok óta fogyasztja élelmiszerként, valamint gyógynövényként a termékenység fokozására. Étrendkiegészítő formájában ma már a világ számos pontján használják lehetséges egészségügyi előnyei miatt.

maca
Létezik vörös, sárga és fekete maca

A maca pozitív hatásait, különösen a reproduktív szervrendszerre gyakorolt támogatását számos bizonyíték támasztja alá. A 17. században írták le először a növényt maca néven, amely a növény gyökerére utal, fő tulajdonságaiként pedig termékenységet fokozó és élénkítő hatását említették.

A növény föld feletti része kicsi, ami a mostoha környezetnek köszönhető, hiszen olyan helyen terem, ahol rendkívüli a hideg, igen erős a napsugárzás és a szél. Az ehető rész, a retekre hasonlító gyökér, a föld alatt rejtőzik. Ez a rész gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban, továbbá telített és telítetlen zsírsavakban. Jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, de réz és cink is található benne. A maca másodlagos anyagcseretermékeket is tartalmaz, többek között macaridint, macamidokat, és maca alkaloidokat. Szterineket is találunk a gumóban, béta-szitoszterint, kampeszterint és sztigmaszterint. Ezeknek a növényi szterineknek régóta ismert koleszterincsökkentő hatása, bár a különféle maca termékekben ezek mennyisége változó lehet.

Káliumtartalmánál fogva segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, de a benne található másodlagos anyagcseretermékeknek is szerepük lehet vérnyomáscsökkentő hatásában.

325211_got_herA macával végzett kutatások azt mutatják, hogy jelentős hatással van a férfi nemi szervrendszerre, fogyasztása növeli a hímivarsejtek számát, a spermiumok mozgékonyságát, és fokozza a nemi vágyat. Bár a férfi nemi hormon, a tesztoszteron irányítja a szexuális vágyat és indítja el a spermaképződést, úgy tűnik, a maca nem a tesztoszteronszint változtatásán keresztül fejti ki a hatását. Pontosan még nem ismert, milyen mechanizmus útján fokozza a nemi vágyat illetve a spermiumok képződését, de az biztos, hogy szedése során a vér szérumban a tesztoszteron hormonszint nem változik. Vágyfokozó hatása bizonyított, és az enyhe merevedési zavarokra is segítséget jelenthet, ám utóbbi még nem nyert bizonyítást, és az eddigi eredmények nem meggyőzőek.

Hölgyeknél is vágyfokozó hatású, de termékenységet növelő tulajdonsága nem bizonyított.

Létezik vörös, sárga és fekete maca, ezek közül a vörös segíthet meggátolni a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kialakulását. Egyes kutatók szerint ez a hatás nagy valószínűséggel a macában található antioxidáns hatású polifenoloknak köszönhető.

A maca különösen jó hatással van az elme működésére, a perui őslakosok még a gyerekeknek is adnak macát, hogy így javítsák iskolai teljesítményüket. Azt nem lehet tudni, hogy melyik fajta maca a legjobb a tanulás és a memória teljesítményének fokozására, de egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy e tekintetben a leghatásosabb a fekete maca.

Szintén bizonyított depresszió és szorongáscsökkentő hatása, javítja hangulatunkat, és mint általános energetizáló, szedésével fokozhatjuk fizikai teljesítményünket is. Csontritkulás esetén is jótékonyan hat, és egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy ízületi bántalmak esetén is csökkentheti a fájdalmat és a merevséget.

Az elmúlt tíz évben egyre fokozódik az érdeklődés a maca iránt. Emiatt megnőttek az aggodalmak a lehetséges mellékhatásai miatt, de káros hatásairól jelenleg nincsen tudomásunk. Az eddigi tanulmányok szerint a maca nem mutagén hatású, sőt, olyan anyagokat tartalmaz, melyek éppen rákellenes tulajdonságúak. A perui lakosság körében sincsen negatív hatása, pedig ott minden nap fogyasztják a növényt étkezési célból. Ezzel szemben sok pozitív hatásáról számoltak be, fogyasztása összefüggésbe hozható a jobb egészségi állapottal, alacsonyabb vérnyomással, kisebb testtömeg index-szel, és a csonttörések kis gyakoriságával.

Az Andokban élő macát fogyasztó lakosok a krónikus hegyi betegség tüneteit is kevésbé mutatják, valamint teljesen normális a máj- és veseműködésük, a vérzsír-szintjük és a vércukor-szintjük is. Mindezek az eredmények is a maca biztonságos fogyaszthatóságáról tanúskodnak.-forrás: Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 193496., kép maca:http://productosandinos-macapower.blogspot.hu/, couple: Noelle Franzen

 

 

 

Random Posts

 • Minek köszönheti Sandra Bullock a remek formáját?

  Mintha csak tegnap lett volna, mikor a színésznőt az ’Aludj csak én álmodom’ című vígjátékban láthattuk. Ki hinné, hogy azóta […]

 • Futás és jóga: remekül kiegészítik egymást

  Számos egészségügyi előnye van, ha rendszeres testedzésünkben a jógát a futással ötvözzük. Több szempontból is remekül kiegészítik egymást! A jógagyakorlatok segítenek enyhíteni […]

 • Mire képes egy pohár bor?

  Az alkoholfogyasztásról a köztudatban az a ’hiedelem’ él, hogy hizlal, ami igaz is, ha valaki túl sokszor néz a pohár […]

 • Tisztítsuk meg beleinket útifű-maggal!

  Bár manapság alig akad olyan ember, aki ne tudná, hogy mennyire fontos a rostokban gazdag táplálkozás, mindennapi étrendünk mégsem tartalmaz […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.