Milyen módszerekkel kezelhetők az atrófiás hegek?

atrf1Az atrófiás heg az acne vulgaris, azaz közönséges pattanás szerencsétlen és állandó szövődménye. A serdülőkori pattanások a tini korosztály akár 80 százalékát is érinthetik, a szövődményként kialakuló hegek azonban felnőttkorban is megmaradnak, és a felnőtt népesség 1-11 százalékánál fordulnak elő. Ráadásul ahelyett, hogy idővel a hegek „szépülnének” vagy halványulnának, sokszor a bőr öregedése és a fénykárosodás csak ront az állapoton, és nincsen olyan alapozó, melyekkel eltüntethetőek lennének ezek a bőrproblémák.

A hegeket három típusba soroljuk, vannak atrófiás (a bőrbe besüllyedő), hipertrófiás (bőrből kiemelkedő vastag) és keloidos hegek (vastag, gumiszerű kinövések). Az atrófiás hegek messze a leggyakoribbak. Ezek a bőrbe besüppedő szabálytalan vagy szabályos formájú lyukak, bőrhibák komoly hatással vannak a lelkiállapotra és a közérzetre is. Érzelmileg és lelkileg egyaránt lehangolják az embert, rontják az önértékelést, a magabiztosságot, depressziót és szorongást okozhatnak, sőt, a társas kapcsolatokra is negatívan hatnak, olyannyira, hogy előfordulhat, hogy az egyén nem akar egyáltalán emberek közé járni. Sokan magukat okolják a hegek kialakulásáért, azt gondolják, hogy a pattanások elfertőződése, nem megfelelő kezelése miatt jöttek létre. A pattanások kialakulásában valóban van oka a fertőzésnek, de a bőr leghigiénikusabb ápolása mellett is létrejöhetnek hegek.

698px-Teenager-with-acne
Az atrófiás hegek leggyakrabban a pattanásos bőrön maradnak vissza

Hogy pontosan miért is alakulnak ki ezek a kellemetlen atrófiás hegek, nem ismert, de valószínűleg összefügg a gyulladásos mediátorok (közvetítő vegyületek,) valamint a bőr kollagén rostjainak és a bőr alatti zsírnak az enzimatikus degradációjával. Az sem világos, hogy egyes embereknél miért marad heg az aknék után, míg másoknál nem, mivel a pattanások száma és súlyossága sokszor nincsen összefüggésben a hegek előfordulásával és súlyosságával. Előfordul, hogy egy jelentéktelen, apró pattanás után is heg marad vissza a bőrön.

Minél korábban kezdődik meg a hegek megfelelő kezelése, annál szebb eredmény várható. Miután a hegesedési folyamat lezárult, a heg állandó marad. Ebbe persze manapság már nem kell beletörődni, hiszen igen sokféle kezelési módszer létezik arra, hogy a bőrfelület szebbé, egyenletesebbé váljon. A gyengédebb eljárásoktól kezdve a radikális műtéti útig többféle kezelés közül választhatunk, és döntésünket nem csak feltétlenül a pénztárcánk szabja meg. Noha számtalan hatékony eljárás létezik, egy-egy módszer nem működik mindenkinél ugyanolyan hatékonyan, és nem biztos, hogy bőrünk úgy javul, ahogyan azt elképzeltük. A bőrgyógyász szakember mindig a számunkra legoptimálisabb megoldást javasolja, és tőle tájékozódhatunk a lehetséges kockázatokról is. Az első konzultáción mindenképpen tisztáznunk kell azt is, hogy milyen eredményt várunk illetve várhatunk az adott kezeléstől, milyen fájdalommal jár, mennyi ideig tart, a kezelés ideje alatt lehet-e közösségbe menni.

Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy az atrófiás heg kezelési ideje sok időt igénybe vehet, általában nincsen gyors és egyszerű megoldás rá, a kezelést bizonyos időközönként, többször meg kell ismételni, hogy a javulás maradandó legyen.

Bizonyos kezeléseknél mellékhatásokkal is számolni kell, a lehetséges kockázatok között van a fertőzés, a hiperpigmentáció (normális pigmentáció fokozódása), tartós bőrpír, duzzanat, és nem megfelelő gyógyulás, azaz hegesedés. A műtéti beavatkozás azért is kockázatos, mert a hegek eleve azért alakultak ki, mert a bőrben nem megfelelő a hegesedési folyamat, így elképzelhető, hogy egy műtét során elvégzett atrófiás heg kimetszése után is heg marad vissza.

Az atrófiás hegek típusai
Az atrófiás hegek típusai

A hegkezelést az is meghatározza, hogy az atrófiás heg mely típusával van dolgunk, hiszen ezeknek is több fajtája van. Vannak, amelyek csákányszerűen, mélyen bemélyednek a bőrbe, olyanok, akár a lyukak, de vannak olyanok is, melyek a bőr felsőbb rétegét érintik, nem olyan mélyek, inkább szétterülnek. A műtéti úton történő kimetszés ritka, de a mély lyukaknál sokszor ez az eljárás. Sokkal gyakoribbak azonban a hámlasztásos kezelések, mely lehet kémiai vagy lézeres hámlasztás. Mindkét esetben a bőrfelszín egyenletesebbé tétele a cél.

Akárcsak a ráncokat, a hegeket is fel lehet tölteni injekcióval, például hialuronsavval, melyet közvetlenül a heg alá injekcióznak, vagy tejsavval, melyet a bőr feltöltésére használnak. Ezeket az eljárásokat azonban időről-időre meg kell ismételni, mert a töltőanyagok egy idő után felszívódnak. Óvatosan kell bánni a töltőanyag mennyiségével is, mert például a heg alatti töltőanyag egyenetlenül rakódhat le, ami befolyásolhatja a környező bőr formáját, és ez ronthat a megjelenésen.

Igen népszerű és hatékony eljárásnak számít a kollagén indukciós terápia, más néven tű dermabrázió, azaz a bőr „megszurkálása”. Ez egy speciális, több száz apró tűt tartalmazó hengerrel, ún. dermarollerrel történik, ami több ezer mikroszúrást ejt a bőrön egészen a bőr középső rétegéig. Az apró sérülések hatására, a bőr saját javító mechanizmusa, kollagén termelődése újraindul, és hosszan tartó szöveti átalakulást indít el. A bőr kivörösödése és duzzanata a kezelés után általában 2-3 napig tart, az optimális eredményhez többszöri ismétlés szükséges, általában 3-4 alkalom négyhetes időközönként. Ennek a technikának számos előnye van. Állítólag minden bőrtípuson biztonságosan alkalmazható, és a legkisebb kockázattal jár a lézeres és a kémiai hámlasztással összehasonlítva. További pozitívum, hogy ezzel a módszerrel nem alakul ki egy látványos „vonal” a kezelt és a kezeletlen bőrfelület között, ahogyan más eljárásoknál, valamint a két-három napos felépülési időszak is jóval rövidebb, mint más beavatkozásoknál, és előny az is, hogy kisebb költséggel jár. Dermarollert egyébként otthoni használatra is beszerezhetünk, de természetesen nagyon körültekintően kell eljárnunk, és mindenképpen a szakszerű tanácsok betartásával.

Fontos otthoni módszerek is léteznek a hegek kezelésére, melyek akkor is hosszú távon alkalmazhatók, ha igénybe vettünk valamilyen bőrgyógyászati eljárást. A heges bőr ápolása speciális krémeket igényel, melyek hatóanyagaikkal segítik a bőr folyamatos megújulását. Kiváló regeneráló hatásúak az A és E-vitamin tartalmú krémek, a fokhagymát, az AHA- savat, a shea vajat, vagy a tiszta organikus aloe vera gélt tartalmazó készítmények rendszeresen használva lassan, fokozatosan szépítgetik a bőrt.

A bőrt belülről is táplálni kell, fontos a kellő C-vitamin és cink bevitel, mert fokozzák a kollagéntermelést, és javítják a bőr egészségét. A kollagén, a kovasav és a kalcium étrendkiegészítők szintén javítják a kötőszövetek rugalmasságát, feszesebbé teszik a bőrt.

Fontos a rendszeres bőrradírozás, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk, és folyamatosan megújulásra kényszerítsük a bőr felső rétegét. Talán a legjobbak, de a legdrágábbak is egyben a mirodermabráziós bőrradírok. A heges bőr megfelelő hidratálása szintén elengedhetetlen, csakúgy mint a belső hidratálás, azaz a kellő vízfogyasztás. Akármelyik otthoni módszert választjuk, a fő szabály, hogy legyünk kitartóak. A hegek nem fognak egyik napról a másikra eltűnni, csak azért mert egy regeneráló krémmel kentük be őket. Ha kipróbálunk egy megfelelő krémet, azt hosszú időn át következetesen alkalmaznunk kell.

A hegek halványításával nem csupán egy kellemetlen esztétikai problémán javíthatunk, ennél sokkal hosszabb távú pozitív hatása önbecsülésünk és magabiztosságunk visszatérése.-Forrás: J Clin Aesthet Dermatol. 2011 August; 4(8): 50–57.

Random Posts

 • Eduardo Yáñez, a vonzó „vadember”

  A mexikói színészt hazánkban először a 90-es évek elején láthatták a nézők Alejandro Aldama szerepében a ’Megveszem ezt a nőt’ […]

 • Hat dolog, amit kedvenceinktől tanulhatunk

  Aki egy kis állattal osztja meg mindennapjait, annak feltétlenül gazdagabb az élete. Kutyánkkal, cicánkkal szeretjük egymást, barátunknak, sőt családtagunknak tekintjük […]

 • Hogyan lehet formás felkarunk?

  A férfitest egyik ékessége a kidolgozott bicepsz, amit kemény súlyzózással lehet elérni. A hölgyek általában nem kívánnak ennyire izmos formákat, […]

 • A trópusok elnéptelenedését idézheti elő a globális felmelegedés

    A lakosság drámai mértékű csökkenését vetítette előre Mexikóban, Közép-Amerikában, Afrikában, Indiában és a trópusok más térségeiben a globális felmelegedés […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.