A gekkók nedves felületen sem csúsznak meg

A gyíkok alrendjébe tartozó gekkók legbámulatosabb tulajdonsága, hogy az ujjaik alsó felületét borító tapadólemezkék segítségével lenyűgöző ügyességgel tudnak bármilyen felületen megkapaszkodni, akár egy teljesen sima függőleges felszínen is képesek mászni, még fejjel lefelé is.

800px-Tucktoo_Gekko_gecko

A tapadólemezkék finom sörtékből állnak, ezek segítik a biztonságos kapaszkodást, de egészen mostanáig nem volt tisztázott, hogyan képesek a gekkók megtartani hihetetlen tapadóképességüket még nedves felületeken is. Erre pedig gyakran szükségük van, hiszen legtöbb fajuk a csapadékos trópusi éghajlaton él.

Egy 2012-es tanulmány, melyben a gekkók megcsúsztak vizes üvegfelületen, a kutatókat alaposan meglepte, és választ kerestek arra, hogy egy trópusi élőhelyen a bőséges esőzések közepette hogyan boldogulnak ezek az állatok.

354098_footses
‘Gekkótalp’ a tapadólemezekkel

Az Akron Egyetem kutatóinak 2013 áprilisában közzétett tanulmánya választ ad a rejtélyre. A gekkók ugyanis a nedves, víztaszító felületeken – mint amilyenek az élőhelyén lévő levelek és fatörzsek felületei is – hasonló biztonsággal képesek mozogni, mint a száraz felszíneken. A tanulmányban a pöttyös gekkók (Gekko gecko) tapadását különböző felületeken tesztelték, hidrofil felületen, ahol a víz könnyen szétterjedt, üvegfelületen, és hidrofób, vízlepergető felületen, mely azokhoz a levelekhez hasonlít, melyeken a gekkók is közlekednek élőhelyükön.

A nedves üvegen a gekkó megcsúszott, és nem tudta a tapadást fenntartani. De minél inkább hidrofób tulajdonságú volt egy felület, a gekkó annál erősebben tudott rajta kapaszkodni, mintha csak szárazon lenne.

Az eredmények megértéshez a kutatók kifejlesztettek egy modellt, mely abban is segíthet, hogy a jövőben a gekkók olyan tapadófelületek létrehozását inspirálják, melyekkel víz alatt is biztonságosan meg lehet kapaszkodni.-forrás: NSF-National Science Foundation, fotók: láb- Tessa Hatlelid, gekkó:-Aparajita Datta

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.