Itt a jó idő! – Készítsük fel kedvenceinket a szezonra!

1205611_young_dog_enjoying_a_walk_A hosszúra nyúlt tél után végre itt a jó idő, amit kedvenceink legalább annyira élveznek, mint mi. A meleg időben azonban a vérszívó rovarok is életre kelnek, és életbevágóan fontos, hogy megvédjük tőlük kutyánkat, cicánkat.

Ma már a városi parkokban éppúgy védekezni kell a kullancsok ellen, mintha az erdőbe mennénk sétálni kutyánkkal. A kertben élő cicánkat is óvni kell, hiszen ő is könnyen „beszerezhet” belőlük néhányat. A kullancsok csípésükkel vírusokat, baktériumokat és egysejtűeket juttathatnak kedvencünk vérébe, és súlyos betegségeket, többek között agyhártyagyulladást, ízületi gyulladást, és vérszegénységet okozhatnak.

A klímaváltozás miatt olyan kórokozók is felüthetik fejüket hazánkban, melyek korábban nálunk nem fordultak elő. Szúnyogcsípés útján juthat kedvencünk, de akár a mi szervezetünkbe is az a fonálféreg, pontosabban annak lárvája, mely korábban csak Dél-Európában és Dél-Ázsiában okozott megbetegedést. A bőrférgesség nevű betegséget a Dirofilaria repens nevű fonálféreg okozza, a kifejlett férgek a bőr alatt évekig észrevétlenül éldegélhetnek, anélkül, hogy az állaton bármilyen rendellenességet észlelnénk. Az élősködők elpusztítása egyáltalán nem könnyű feladat, sok kockázattal jár, ezért a megelőzés, azaz a szúnyogok távol tartása a legfontosabb.

A bolhákra természetesen nem kell külön felhívni a gazdik figyelmét a jó idő beköszöntével, hiszen ezeknek a vérszívóknak az irtására egész évben oda kell figyelni.

A gazdi számára rengeteg bolha- és kullancsirtó készítmény áll rendelkezésre –tabletták, porok, nyakörvek, samponok, spray-k, illetve bőrre cseppenthető ún. spot-on készítmények. Ezek egy része csak állatorvosi patikában kapható, míg másokat állateledel üzletben és gyógyszertárban is megvásárolhatunk.

A bőrre cseppenthető termékeknek van a legborsosabb ára, de kétségtelenül ezek a leghatásosabbak. Kényelmes az olyan készítmények használata, melyek egyszerre ölik meg, illetve tartják távol a bolhákat, a kullancsokat és a szúnyogokat is, de ezeket nagy körültekintéssel kell alkalmazni, és gondosan követni kell a terméken leírt útmutatásokat. A legtöbb esetben nem okoznak semmilyen mellékhatást, de ritkán előidézhetnek bőrirritációt, égési sérülésekhez hasonló elváltozást, görcsrohamot, szélsőséges esetben az is előfordult, hogy használatuk végzetesnek bizonyult.

Ha a használatukkal nem vagyunk telesen tisztában, kérjük az állatorvos tanácsát, és különösen, ha első alkalommal próbáljuk ki, figyeljük az állat reakcióját.

A szabadban a rovarcsípésekre is fel kell készülni. A rovarcsípések kellemetlen bőrallergiát válthatnak ki. A duzzadt bőrfelületre hideg vizes vagy jeges borogatást rakjunk, súlyos allergiás reakcióknál – fejet ért csípések esetén a fej megduzzadhat, és a légutak leszűkülhetnek – sürgősen keressük fel az állatorvost.

865135_cat_in_flowerA napfényes időben természetesen fokozottan ügyelni kell kedvencünk fényvédelmére, és arra, hogy testük ne melegedjen túl. Kedvenceinket is fenyegeti a leégés veszélye, és az ebből eredő bőrbetegségek kockázatai.

Kertben tartott kedvenceinknél biztosítsunk számukra mindig friss ivóvizet, és győződjünk meg arról, hogy minden napszakban van olyan árnyékos hely, ahol hűsölhet. Lakásban tartott állatainknál is biztosítsuk a kellemes hőmérsékletet, és persze ugyanúgy az ivóvizet. Fényvédő krém is beszerezhető számukra, szőr nélküli fajtáknál ezek használata egyenesen kötelező. A leégés lázat is okozhat, ilyenkor vizes borogatással kell hűteni kedvencünk testét. A forró aszfalt okozta égési sérülések elkerülése végett használjunk tappancsvédő krémet.

A bőr védelme érdekében még nyáron se nyírjuk kopaszra kutyánkat, legalább 1 cm hosszú szőrt hagyjunk a testén. Bizonyos fajtáknál a szem elé lóg a szőr, ezt se vágjuk le nyáron, mert ez a szemeknek nyújt fényvédelmet.

Kedvencünk napallergiás is lehet, aminek a fő tünetei a könnyező szemek és a nedvedző orrhát, néha bőrgyulladás. Ez már gyógyszeres kezelést is igényel.

Lakásban tartott kedvenceinket, cicánkat, nyuszinkat vagy papagájunkat ne tegyük ki hirtelen erős napsugárzásnak, mert ők különösen érzékenyek. Sokan a jó idő miatt az erkélyre teszik ki őket, hadd örüljenek ők is a napfénynek, de könnyen hőgutát kaphatnak, ami akár végzetes lehet.

A jó idő sok veszélyt hordoz magában kedvenceink számára, de kellő gondossággal ezeket könnyen elkerülhetjük, hogy a nyár tényleg csak az együtt töltött boldog pillanatokról szóljon.-fotók: cica-John Nyberg, kutya- Bev Lloyd-Roberts

 

Random Posts

 • Kevin Kline: már 40 éves pályafutás áll mögötte

  A 63 éves színész négy évtizedes sikeres pályát tudhat maga mögött. Egyaránt imádja a színházat és a filmeket, mai napig […]

 • Milyen betegségek gyógyítására jó a macskakarom?

  A macskakarom (Uncaria tomentosa) a buzérfélék családjába tartozó lián, mely Közép- és Dél-Amerika trópusi területein, főként az amazonasi esőerdőben nő […]

 • A tai chi jótékonyan hat a keringési rendszerre betegség esetén is

  A rendszeres testmozgás egészséges embereknél és krónikus betegségben szenvedőknél egyaránt javítja a fizikai erőnlétet, állóképességet és az életminőséget. Számos olyan […]

 • Új fecskefaj fészkelt Magyarországon

  Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt a nyár során Balatonfüreden, a fészekből három fióka repült ki július első hetében – közölte […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.