A környezet változása felgyorsíthatja az evolúciós folyamatokat

472px-Tetranychus-urticaeEgy új tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint az élő szervezetek evolúciós változásai lassan, több száz, több ezer vagy több millió év alatt zajlanak le. A Leeds Egyetem kutatói ugyanis bizonyítékot találtak arra, hogy ha a környezet megváltozik, akkor egy faj sokkal gyorsabban alakulhat át.

A kutatók talajon élő atkákkal végeztek kísérletet. Laboratóriumi kémcsövekben helyezték el az állatokat, egy–egy csőbe kb. 1000 egyedet. Minden nap kaptak egy kevés ennivalót. Egyes populációkból a kutatók a fiatalokat vették ki, másokból viszont a felnőtt egyedeket. A populációkat 100 napig hagyták a tesztkörülmények között, ami elegendő csaknem húsz atkageneráció kifejlődéséhez. Új környezetükben az atkák megküzdöttek egymással az élelemért, a párosodásért, és az életben maradásért, más módon, mint ahogyan a vadonban tennék. A kutatók úgy találták, hogy még ilyen rövid idő alatt is jelentős evolúciós változások következtek be. Az atkáknak a kísérlet alatt kétszer annyi időbe telt, hogy kifejlett egyeddé váljanak, ezáltal a populáció növekedési üteme is lelassult.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a környezeti és az evolúciós változások között nagyon erős kapcsolat van, és akár száz év alatt is komoly változásokat idézhet elő a környezet átalakulása. Ezt pedig a fajmegőrző programokban is figyelembe kellene venni. Az összefüggés egyik legszembetűnőbb példája a nagyméretű halak túlhalászása, melynek következménye, hogy a halak újabb generációi egyre kisebbek és kisebbek lesznek, s ez valószínűleg evolúciós változást is jelent, mert ha még meg is szűnne a halászatuk, nincsen arra garancia, hogy a halak újra normál méretűek lennének.-forrás: VOA-Voice of America, fotó illusztr: J. Holopainen

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.