Figyeljünk oda az ásványianyag-tartalomra, ha palackozott vizet vásárolunk!

Minthogy sokan tartanak attól, hogy a csapvíz fogyasztásával káros anyagok juthatnak szervezetükbe, inkább a palackozott ásványvizet választják. Ennek következtében az ásványvíz fogyasztók tábora egyre gyarapodik. Ahogy azonban a nevében is benne van, ezek a vizek gazdag ásványianyag-források, és sokan a nélkül választják ki, hogy melyiket isszák rendszeresen, hogy figyelembe vennék a palackon feltüntetett adatokat.

473695_bottled_waterAz ásványvizek rendszeres fogyasztásának vannak kétségtelen előnyei, de bizonyos betegségek – vesebetegség, egyes vesekövekre való hajlam (a kő összetételét pontosan ismerni kell) – esetén nagyon fontos, hogy gondosan válasszunk közülük, mert sokat árthatunk az egészségünknek. Természetesen, ha csapvizet iszunk, akkor is érdemes utánajárni a pontos összetételének.

Az ásványvizek címkéjén olvashatunk a bennük lévő ásványi anyagokról, és azok literenkénti mennyiségéről (mg/l). Legnagyobb mennyiségben kalciumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaznak. Ha napi rendszerességgel, nagy mennyiségben fogyasztunk egy adott ásványvizet, jó tudni, hogy ezekből az ásványi sókból mennyi van benne, és a napi ajánlott adagra vonatkozó mennyiségüket is, nehogy túllépjük a napi maximum értékeket. Különösen akkor figyeljünk oda, ha ásványianyag-tartalmú étrendkiegészítőt szedünk, és kalkuláljuk bele a napi adagba azt is, amit az ásványvízzel juttatunk a szervezetünkbe. Minthogy a vízben lévő ásványi sók ionizált formában vannak jelen, könnyen felszívódnak a bélrendszerben, ezért fontos forrásai szervezetünk ásványi anyag igényének. A kalciumnak, magnéziumnak és a nátriumnak egyaránt jelentős élettani szerepe van.

A kalcium minden életkorban nélkülözhetetlen, de különösen gyermekkorban, terhesség és szoptatás idején. Elégtelen bevitele fokozza a csontritkulás kockázatát, menopauza után lévő nőknél is nagyon fontos a kellő kalciumpótlás. A jól hasznosuló kalcium természetes forrásai szinte kizárólag a tej (2,5 dl kb. 300 mg kalciumot tartalmaz) és tejtermékek, valamint a víz. Utóbbi akár a napi ajánlott adag egyharmadát is fedezheti.

A magnéziumigény fedezése szintén fontos feladatunk, egyes tanulmányok szerint minél kisebb a magnézium bevitel, annál inkább nő az isémiás szívbetegség, a szívritmuszavar és a hirtelen elhalálozás kockázata. A legtöbb magnézium a szilárd táplálék – dió, zöld leveles zöldségek, gabonák, tenger gyümölcsei – fogyasztása révén jutnak szervezetünkbe, ennek ellenére a vízben oldott magnézium hasznosulása sokkal jobb, és körülbelül 30 százalékkal gyorsabban is szívódik fel a szervezetünkben, mint az ételben található magnézium.

Míg kalciumból és magnéziumból a legtöbben nem fogyasztjuk el az ajánlott napi mennyiséget, addig sóból, azaz nátriumból akár háromszor többet is ehetünk, mint amennyit kellene. Holott a sok nátriumfogyasztás fokozza a magas vérnyomás kockázatát, és veszélyes lehet azok számára, akiknek nátriumszegény étrenden kellene élniük. A sajt, a kenyér, a gabonafélék, a feldolgozott és tartósított élelmiszerek – pizza, hamburger, sajtos makaróni – mind gazdagok nátriumban, és a magas nátriumtartalmú ásványvíz csak tovább emelheti a bevitt mennyiséget – szükségtelenül. Így aki magas vérnyomásban szenved, feltétlenül ellenőrizze az ásványvizek címkéjén a nátriummennyiséget, és válassza azt, amelyikben a legkevesebbet találja.

Az oldott ásványianyag-tartalom átlagosan 500 és 1500 mg/liter mennyiség között mozog. A legalacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizeknél az oldott sók mennyisége kevesebb, mint 200 mg/l, a közepes ásványianyag-tartalmúaknál 200-700 mg/l, míg a 700 mg/l felett már magas ásványisó-tartalomról beszélünk.

Ásványvíz fogyasztásával, akár ha csupán csak egy litert iszunk, a napi ajánlott Ca, Mg és Na mennyiség jelentős részét fedezhetjük.

A vízben található kálium és szilícium szintén jótékony hatású az egészségre, előbbi az idegek és izmok működéséhez, valamint magas vérnyomás esetén fontos, utóbbi csontjaink, bőrünk, körmünk, hajunk egészségéhez nélkülözhetetlen. A fluorid tartalom ellenőrzése is fontos, ne haladja meg a 1,5 mg/l mennyiséget (WHO határérték). A fluoridion napi szükséglete 1 mg, túlzott bevitele (2-4 mg) esetén foltos lesz a fogzománc és csontképzési zavar jelentkezhet.

Egy ideális palackozott ásványvíz gazdag kalciumban és magnéziumban, nátriumtartalma pedig alacsony, de nem választhatunk magunk számára ideális vizet csupán egy ásványvíz teszten elért eredmény vagy éppen az íze alapján. Figyelembe kell vennünk egyéni szükségleteinket, és hogy szenvedünk-e olyan betegségben, mely miatt fokozottan oda kell figyelnünk, hogy egyes ásványi sókból naponta mennyi kerül a szerveztünkbe. Forrás: J Gen Intern Med. 2001 March; 16(3): 168–175., fotó: Michael Lorenzo

 

Random Posts

 • Hogyan táplálkozzunk a mediterrán étrend szerint

  Számos kutatás bizonyította már, hogy a mediterrán étrend pozitív módon befolyásolja egészségünket. Egy 2011-es svéd tanulmány szerint például a mediterrán […]

 • Prosztata-megnagyobbodásra és hajhullásra: fűrészpálma-kivonat!

  A fűrészpálma (Serenoa repens) egy kistermetű pálmafaj, mely az Egyesült Államok keleti régiójában őshonos. Gyümölcsének kivonatát régóta használják gyógyászati célokra. […]

 • Pirított paprika és paradicsom tojással

  2 tojáshoz vágjunk kockára egy kis fej paradicsomot és egy kisebb paprikát. Olajon pirítsuk meg őket kissé, majd öntsük rá […]

 • Növényvédő szerek veszélyeztetik a Nagy-korallzátonyt

  Komoly károkat okoznak a Nagy-korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. A kertészetek csaknem egy negyede […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.