Az ideális testsúly elérése egészséges nassolással

Az ún. kalória-tudatos fogyasztók nem a koplalásban vagy a napi háromszori érkezésben látják az ideális testsúly elérésének titkát, hiszen tudják, hogy a nap folyamán többször elfogyasztott kis harapnivalók azok, amelyek igazán támogatják a súlycsökkenést.

Ez a fajta táplálkozás számos tudományos elemzés fő témáját jelenti. Az Amerikai Dietetikus Szövetség szaklapjában egy a közelmúltban megjelent amerikai tanulmány éppen a napi többszöri étkezés valamint a testsúlyszabályozás új összefüggéseire hívta fel a figyelmet.

A tanulmányból kiderült: az egészséges nassolás támogatja a súlycsökkenést.

A tanulmányban a résztvevőket három csoportba sorolták napi étkezéseik száma szerint. Az első csoportba kerültek a túlsúllyal küzdők, a másodikba azok, akik túlsúlyosak voltak, de sikerült fogyniuk, és próbálják fenntartani az elért ideális testsúlyt, a harmadik csoportba pedig azok, akiknek testsúlya a normális tartományba esik.

Étkezési szokásaik elemzésekor kiderült, hogy jelentős különbség mutatható ki közöttük. A nap folyamán a normális testsúlyú emberek nassoltak a legtöbbet a főétkezéseken kívül, átlagosan 2,3-szor egy nap. A normál testsúlyt fenntartani szándékozók naponta 1,9-szer, a túlsúlyosak egy nap átlagosan csak 1,5-ször nassoltak. A kutatók megállapították, hogy a napi többszöri étkezés segít a súlykontrollban, különösen, ha a napi menüsor három nagyobb étkezésből és két egészséges, alacsony kalóriatartalmú nassolnivalóból áll.

A nassolás előnyei

Az előnyök szerteágazóak és nagyon eltérőek. Persze azt tudni kell, hogy nem minden nassolnivaló támogatja a súlycsökkenést. A legjobbak természetesen az alacsony kalóriatartalmú zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, kekszek, és müzliszeletek, valamint ide sorolhatók az alacsony kalóriatartalmú egészséges italok, melyek közül a zöldséglevek kitűnő választást jelentenek.

Egy egészséges snack gazdag tápanyagokban, de kalóriatartalma nem haladja meg a 200 kcal-t. Ha e szerint választunk nassolnivalót, akkor számíthatunk a következő, pozitív hatásokra:

– több energia

Az egészséges harapnivalók két főétkezés között segítenek, hogy energiaszintünk ne csökkenjen, és ugyanolyan lendülettel tudjunk tevékenykedni, mint a nap kezdetén. A teljes kiőrlésű termékek, a gabonák hozzájárulnak, hogy testünk vércukorszintje stabil maradjon, és energikusnak érezzük magunkat.

kevesebb cukor- és zsírbevitel

A gyümölcs, zöldség és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása segít a napi cukor- és zsírbevitel csökkenésében, ami szintén hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez.

étvágycsökkenés két étkezés között

Kis adag, tápanyagban gazdag nassolnivaló elfogyasztása két főétkezés között nyugtató hatással bír, s ezen túlmenően csökkenti az éhségérzetet, és megakadályozza, hogy az esti órákban „farkaséhség” törjön ránk. Az egészséges nassolnivalók miatt nem érezzük magunkat olyan éhesnek, és vacsoránál egy kisebb adag étellel is jól fogunk lakni.

értékes tápanyagok

Az egészséges harapnivalók nem csupán az éhségrohamoktól mentenek meg bennünket, hanem nagyon fontos tápanyagokkal látják el szervezetünket. A zöldségek, gyümölcsök  és teljes kiőrlésű gabonák fontos vitamin-, ásványi anyag- és rostforrások, a tejtermékekkel kalciumhoz és fehérjékhez jutunk.

Sok fogyni vágyó étkezik rendszertelenül, és a vacsorára megevett dupla mennyiségű ételt másnap egész napos koplalással kívánja ellensúlyozni, miközben fél megenni bármit is, mert úgy véli, attól hízni fog. Pedig mindezzel éppen ellenkező hatást ért el, nem beszélve arról, hogy ez a táplálkozás nem egészséges, és nem látja el testünket a kellő energiával sem. Étkezzünk tudatosabban, válogassuk össze helyesen ételeinket, és ne féljünk az egészséges harapnivalóktól, ha igazán el szeretnénk érni és megőrizni az ideális testsúlyt.-forrás: PRLog.Org, kép: Benjamin Thorn / pixelio.de

 

Random Posts

 • Már a kicsiknél is hasznosak a koncentrációs gyakorlatok

  Már a 11 hónapos babák koncentrációs képessége is fejleszthető – derült ki egy brit kutatásból, mely szerint a gyerekek fejlesztését […]

 • Tiltakoznak az állatvédők a dél-kínai kutyahúsfesztivál ellen

  Kínai állatvédők követelik a minden évben hatalmas botrányt szító kutyahúsfesztivál betiltását, mert a hagyományosnak számító dél-kínai esemény alkalmával kegyetlenül, tömegesen […]

 • Hogyan előzzük meg, hogy a kutya a gyerekre támadjon?

  A kutya az ember, a család és a gyerek legjobb barátja. Mégis, leggyakrabban a kisebb gyerekeket éri kutyatámadás. A kutya […]

 • C-vitaminnal elpusztították a gyógyszerrezisztens tbc-t

  Amerikai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között elpusztítani a gyógyszerrezisztens tuberkulózist okozó baktériumot. Felfedezésük elvezethet a súlyos betegség kezelésének új formájához. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.