10 ok arra, hogy több vizet igyunk!

Kezdjük egy érdekes történettel! 1990-ben, egy Dr. Batmanghelidj nevű orvos börtönben lévő fogvatartottak egészségéért volt felelős. Egy nap az egyik páciensének, aki gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdött, megkétszereződtek a fájdalmai. Minthogy az orvosnak nem állt rendelkezésére semmilyen gyógyszer, jobb híján két pohár vizet adott a betegének. Három percen belül a páciense fájdalmai csökkentek, nyolc perc múlva pedig teljesen elmúltak. Ezt követően Dr. Batmanghelidj több könyvet is írt a víz gyógyító erejéről.

Dr. Batmanghelidj, aki 2004-ben hunyt el, a gyógyszertudományt a penicillin feltalálójától, Sir Alexander Flemingtől tanulta. Elmélete szerint minden fizikai betegség gyökere a test kiszáradásában rejlik. Mivel nem iszunk elég vizet, szervezetünk dehidratálódik, és ez a különféle testi betegségek kialakulásához vezethet.

Annak ellenére, hogy Dr. Batmanghelidj megállapításai között vannak ellentmondó állítások, mégis számos érv szól a mellett, hogy minden nap odafigyeljünk testünk kell hidratálására. Nem csak az a fontos, hogy eleget igyunk, hanem az, hogy vizet igyunk! A cukros üdítők ugyanis nem töltik be ugyanazt a szerepet, mint a tiszta víz.

A víz testünk alapvető eleme, szervezetünk 60-75 százaléka víz, agyunknál ez az arány még magasabb, 85 százalék, de még a csontjaink is tartalmaznak 22 százalékot.

Szilárd élelem nélkül egy hónapig is kibírjuk, de víz nélkül nem élhetünk egy hétnél tovább. A víz segít a vitaminok és ásványi anyagok sejtekhez való szállításában, eltávolítja a méreganyagokat, szabályozza a testhőmérsékletet. Szinte minden főbb szervrendszerünk működése függ a víztől.

Egy átlagos ember minden nap 3-4 pohárnyi vizet veszít, mely az izzadtsággal és a vizelettel távozik a szervezetből. Ha szervezetünk elveszít 2 százaléknyi vizet, már dehidratáltságról beszélhetünk!

És ha mindez nem elegendő ok a kellő vízivásra, lássunk még tíz jó indokot!

1. A vízivás növeli energiaszintünket. Sokszor az enerváltság fő oka éppen az elégtelen vízfogyasztás.

2. Jobban tudunk koncentrálni, és tiszta fejjel gondolkodni.

3. Jobban megy a testedzés.

4. Bőrünk egészségesebb kinézetű lesz a víztől, nem csak a méreganyagok távozását segíti, hanem a tiszta, problémamentes bőr kialakulását is.

5. Segít jobban megbirkózni a stresszel.

6. Kevesebbszer fog fájni a fejünk! Tudta, hogy a fejfájások 75-80 százalékát a dehidratáltság okozza?

7. A víz a fiatalság forrása. Feltölti és feszesíti a szöveteket, izmokat, bőrünk kevésbé lesz megereszkedett.

8. Élénkíti az anyagcserét, aki fogyni akar, annak sem hiányozhat a víz a napi folyadékbeviteléből.

9. Segíti a méreganyagok távozását.

10. Védi szívünk egészségét. Egy 2002-es tanulmány szerint, akik naponta több mint 5 pohárnyi vizet megisznak 41 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szívrohamban, azokhoz képest, akik kevesebb, mint két pohárral fogyasztanak egy nap.

A legtöbben igyekeznek odafigyelni egészségükre, és ennek érdekében többféle étrendkiegészítőt is beszednek. De eközben sose feledkezzünk meg olyan alapvető és egyszerű egészségvédő dologról, mint a vízivás. Mert bevehetünk bármit, ha testünk nem kellően hidratált, akkor nem fog megfelelően működni.-forrás: PRLog.Org 

 

Random Posts

 • Zárjuk el a gyerekek elől a szem- és orrcseppeket!

  Gyerekek elől minden gyógyszert el kell zárni, még az ártalmatlannak tűnő szem- és orrcseppeket is, mert ezek lenyelése súlyos következményekkel […]

 • Jennifer Ehlét nem lehet beskatulyázni

  Jennifer Ehle valószínűleg legismertebb szerepe Elizabeth Bennet megformálása az 1995-ben készült ’Büszkeség és balítélet’ című sorozatban. A film sikere ellenére […]

 • A rostban gazdag táplálkozás gátolja a prosztatarák fejlődését

  A rostban gazdag táplálkozás képes lehet megakadályozni a korai stádiumban diagnosztizált prosztatarák fejlődését. A prosztatarák előfordulásának gyakorisága Ázsiában hasonló a […]

 • A jóga ideális testmozgás a gyerekek számára is

  Mindennapi életünk stresszel teli, amit tetézünk azzal, hogy egészségtelen, feldolgozzott élelmiszereket eszünk, és éjszaka sokszor nem pihenjünk ki magunkat. Ez […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.