5 furcsa cicaszokás

61202_play_with_meA cicák intelligensek, kíváncsiak, igazi kis felfedezők és sokszor titokzatosak. Több olyan szokásuk is van, ami különösnek tűnhet a szemünkben, és ezek közül jó párra nem is tudjuk a magyarázatot, csak találgatni lehet, hogy kedvencünk miért is csinálja.

Fűevés

A cicák általában szeretnek füvet enni, de hogy ennek mi az oka, arra már többféle válasz is született. Van, aki szerint azért eszik, mert bizonyos tápanyagokhoz jutnak általa, de egyes vélemények szerint, a cica csak azért vonzódik a fűszálakhoz, mert a szőrszálakhoz hasonlít, amit amúgy is nagyon szeret tisztogatni, hiszen tudjuk, hogy ők aztán nagyon alaposan „átmosdatják” a bundájukat naponta akár többször is. A fű kis mennyiségben valóban tápláló lehet, de ha többet esznek belőle, az már hánytató hatású. A cicák amúgy a legtöbb szobanövényhez vonzódnak, tehát nem feltétlenül a füvet részesítik előnyben. A szobanövények között is azok a kedvenceik, melyeknek a levelei hosszúak és keskenyek, és abba is bármikor belekóstolhatnak, még akkor is, ha az mérgező számukra. Még a szálas művirágokat is imádják, és a műanyagból készült vékony leveleket is egy szempillantás alatt lerágják, amitől akár meg is fulladhatnak, mert beakadhat a szájukban. Tehát a füvet sem feltétlenül a tápértéke miatt fogyasztják. A gazdi számára csak egy dolog biztos: minden növényt, ami mérgező és veszélyes lehet számára, olyan helyre kell tenni, ahol a cica nem éri el.

Fonalak evése

Ezek után nem meglepő, hogy a cicák a hosszú fonalakat, cipőfűzőket is szívesen elrágcsálják. Ez a viselkedés főként a lakásban tartott cicákra jellemző, s egyike az ő titokzatos szokásaiknak, mert magyarázat erre sincsen. A fonalakkal, cérnákkal amúgy játszani is nagyon szeretnek, és a legjobb, ha ettől az élvezettől nem fosztjuk meg őket. De ha gondos gazdik akarunk lenni, akkor ne hagyjuk egyedül ezekkel a játékszerekkel, ha nem akarjuk, hogy lenyeljenek belőle egy darabot. Ha a fonalakhoz való vonzódás már-már kórossá válna, adjunk helyette hosszúkás, csíkokra vágott jutalomfalatot.

Spielendes_Kätzchen

Kéznyalogatás

A cicákra nem jellemző a gazdi nyalogatása, úgy, mint ahogyan ez a kutyáknál tapasztalható. A cicák másképpen fejezik ki ragaszkodásukat, a fejüket az arcunkhoz simítják, a legnagyobb bók pedig az, ha az ajkuk és a szájuk szélét dörzsölik hozzánk, ott találhatók ugyanis olyan mirigyek, melyekkel úgymond „megjelölnek” minket barátjuknak. Míg a kutyák szeretik az emberek sós kezét nyalogatni, addig a cicák fura szokása, hogy a testápolóval bekent kezet mosdatják meg szívesen. A krém talán jóízű egyes cicák számára, de ha ez a szokás gyakorivá és túlzottá válik, akkor az utalhat stresszre vagy szorongásra. Ilyenkor kérjük ki állatorvos tanácsát.

Teákhoz való vonzódás

A cicák nagyon szeretik a macskamenta illatát, ami kellemes örömérzetet nyújt számukra, ellazítja, megnyugtatja, játékra csábítja őket. A növényben ugyanis olyan hatóanyag van, ami kötődik a cicák szaglóreceptorához, és átmeneti boldogságérzést vált ki belőlük. De nem csak a macskamentához, hanem sokféle gyógynövényhez is vonzódnak, például sokuk szereti a nyugtató összetevőjű teák illatát, vagy a zöld teáét, a gyümölcsteáknál ez általában nem figyelhető meg. Szeretnek belehemperegni a kiszóródott teafilterbe is, de már a filtertartó kis papírtasaknak is nagyon tudnak örülni. Arra vigyázzunk, hogy semmilyen gyógynövényt ne egyenek meg, mert az veszélyes lehet. Terhes macskának még a macskamenta sem adható.

Éjszakai virgonckodás

Ha valakinek először van cicája, az egyik legfurcsább dolog az lesz számára, hogy a cica nem heveredik le éjszaka aludni, mint mi emberek. Ők ugyanis fordított életet élnek, és inkább nappal alszanak. Nehéz megszokni, hogy a cicánk nem fekszik le mellénk éjjel szundikálni, hanem éberen nézelődik az ablakban – a biztonság kedvéért csakis rácson vagy cicahálón keresztül – , figyeli az elrepülő bogarakat és denevéreket, rágcsálja az ételét, vagy éppen élénk játszásba kezd valamelyik játékával. Persze azért akad olyan cica, amelyiket rá lehet venni, hogy a gazdival együtt térjen nyugovóra, de abban biztosak lehetünk, hogy nem fogja velünk átaludni az éjszakát. Ez a viselkedés csak akkor nem normális, ha egy éjszaka is lustálkodó cica, hirtelen hiperaktívvá válik éjjelente. Ez jelezhet például pajzsmirigy túlműködést.

Fura szokások ide vagy oda, ezekkel együtt imádjuk őket, csak arra kell vigyázzunk, hogy nehogy ezekkel kárt tegyenek magukban.- fotók: 1.Loliloli, 2: Blanka Marton

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.