C-vitaminnal elpusztították a gyógyszerrezisztens tbc-t

781607_vitaminsAmerikai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között elpusztítani a gyógyszerrezisztens tuberkulózist okozó baktériumot. Felfedezésük elvezethet a súlyos betegség kezelésének új formájához. A Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Iskolájának szakemberei a Nature Communications című tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat kutatásaikról.

    A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit, cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2011-ben 8,7 millió ember fertőződött meg TBC-vel. A gyógyszerrezisztens tbc egyre nagyobb problémát jelent: világszerte 650 ezer ember szenved  multudrogrezistens tbc-ben (MDR-TB), akiknek 9 százaléka gyógyszerrezisztens tbc beteg (XDR-TB) – olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

    William Jacobs mikrobiológus professzor és kutatócsoportja kutatásai során felfigyelt arra, hogy a C-vitamin olyan redukáló szerként lépett fel, amely előidézte a szabadgyökök termelődését. Ezek a szabadgyökök pusztították el a tbc-baktériumot, sőt még annak gyógyszerrezisztens törzsét is, amely kezelhetetlen az olyan hagyományos antibiotikumokkal, mint az isoniazid. “Egyelőre csak kémcsőben voltunk képesek erre, és nem tudjuk, hogy ez a folyamat működik-e az emberi szervezetben vagy az állatokéban.  – idézte Jacobs professzort a BBC hírszolgálatának honlapja.   -forrás: MTI

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.