Hová vándorol a talajba került szén?

A tudósoknak sikerült megfejteniük a természet egy régen őrzött titkát: mi történik a világ talajaiba került szénnel?

Az erdőzüzek során keletkezett faszén végső állomása nem a talaj, ahogyan azt korábban a tudósok gondolták
Az erdőtüzek során keletkezett faszén végső állomása nem a talaj, ahogyan azt korábban a tudósok gondolták

A szén „sorsának” a felfedezése alapvetően fontos abból a szempontból, hogy a tudósok jobban megértsék a globális szénciklust és szénmennyiséget, ami segíthet mérsékelni a klímaváltozás folyamatát.

Mostanáig csak tudományos találgatások léteztek arra vonatkozóan, hogy mi történik a talajba került szénnel. A kutatók többsége azt hitte, hogy ott marad. Ám meglepő módon, akik ezen az állásponton voltak, azok tévedtek.

Rudolf Jaffe, a Florida Nemzetközi Egyetem és Thorsten Dittmar, a németországi Max Planck Társaság kutatóinak vezetésével egy nemzetközi kutatócsapat új tanulmánya adott választ erre a régi kérdésre.

Jaffe szerint a kutatók többsége úgy vélte, hogy a szén, ha egyszer a talajba kerül, akkor ott is marad. „Ám ha ez így lenne, akkor minden talaj fekete lenne” – tette hozzá.

A nagy erdőtüzek alkalmával, illetve a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezett szén először valóban a talajba kerül, ahol felhalmozódik. Kémiai szempontból viszont senki nem gondolt arra, hogy ez a szén feloszlik, pedig így történik. Jaffe elmondása szerint a szén nem sokáig marad a talajban, hanem mocsarakba és folyókba szállítódik, végső soron pedig az óceánokba.

A kutatók a floridai Everglades mocsárban tett felfedezésük után jutottak erre a következtetésre. Az olyan vizes élőhelyeken, mint például az Everglades, az oldott szerves szén nagy mennyiségben van jelen, és kritikus szerepet játszik az ökoszisztémában.

Jaffe és munkatársai felfedezték, hogy az Evergladesben található összes oldott szén mintegy húsz százaléka nem más, mint faszén. Az eredményen meglepődve a kutatók ezután arra voltak kíváncsiak, hogy ez az oldott faszén honnan származik. A szén útját oceanográfiai szempontból is vizsgálták, és a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a talajba került faszén maga találja meg az útját a világ vizeibe.

A tűz szerves része a globális szén-ciklusnak, de az új felfedezés rámutat, hogy ennek hatása nem csak a szárazföldet érinti, hanem a világ óceánjait is.

A felszíni és óceáni vizekben felhalmozódott szén környezetre gyakorolt hatásai eddig ismeretlenek. Jaffe úgy véli, éppen ezért még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a különböző szén-megkötési technikák fejlesztésére. Jaffe szerint immáron bebizonyították, hogy a talajból a faszén hová megy, s minél több tudós érti meg ezt a folyamatot, annál nagyobb az esély arra, hogy egyre hatékonyabb szénmegkötési stratégiákat dolgozzanak ki, s ezzel is mérsékeljék a klímaváltozás hatását.-forrás: NSF-National Science Foundation

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.