A tejtermékek jótékonyan hatnak magas vérnyomás esetén

1056910_a_glass_of___Nem újkeletű felfedezés, hogy a tejtermékek fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, ám ezt a hipotézist időről-időre igyekeznek a kutatók felülvizsgálni, és még inkább megerősíteni. Az újabb vizsgálatok továbbra is alátámasztják, hogy a tej és tejtermékek jó hatással vannak szervezetünkre, és nem csupán a vérnyomásunkat segíthetnek csökkenteni, hanem a stroke kockázatát is.

Ebben a legfőbb szerepe kétségtelenül a tejben rejlő káliumnak van, de hatását nem lehet különválasztani a magas kalcium- és magnéziumtartalomtól. Mindhárom ásványi anyag jelenléte, egyensúlya és erősen összefüggő hatása egyformán nagy jelentőséggel bír.

Ráadásul a tej alacsony nátriumtartalmú élelmiszer, ami szintén nagyon előnyös a magas vérnyomás mérséklésében.

A stroke (más néven agyvérzés vagy agyérgörcs) jelentős hányadát teszi ki a szív- és érrendszeri betegségeknek. A legtöbb stroke ún. isémiás stroke, ilyenkor egy agyi érben elzáródik a véráramlás útja, mely szöveti károsodást vagy halált okozhat. Jóval ritkábban fordul elő a vérzéses stroke, melynek során az agy egyik ere reped meg, és vér szivárog a környező szövetekbe, nyomást gyakorolva a sejtekre.

A stroke legfőbb kockázati tényezői között szerepel a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a pitvarfibrilláció (a leggyakoribb szívritmuszavar), a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a tünetmentes nyaki érbetegség. Ezeken túl helytelen életmódunkkal is hozzájárulhatunk a stroke kialakulásához, ha dohányzunk, túl sok alkoholt fogyasztunk, keveset mozgunk és helytelenül táplálkozunk.

A tej fogyasztása azért olyan egészséges a kockázatok csökkentése szempontjából, mert magas a kalcium, kálium és magnéziumtartalma, és ez a három ásványi anyag együttesen legalább négy kockázati tényezőt befolyásol a kedvező irányba: a vérnyomást, az inzulin rezisztenciát, a vérrögképződést és az érelmeszesedési folyamatokat.

Több tanulmány is igazolta a tejfogyasztás jelentőségét, egy japán tanulmány például azt állapította meg, hogy azoknál az 55-68 éves férfiaknál, akik nem isznak tejet, kétszer nagyobb a stroke kockázata azokhoz képest, akik naponta két pohár (480 ml) vagy még több tejet megisznak. Ezt egyébként egy 22 éven át tartó megfigyelés állapította meg.

Nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentése szempontjából az ún. DASH-diéta [DASH diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension)], mely többek között azt ajánlja, hogy naponta háromszor fogyasszunk tejterméket, 360 ml alacsony zsírtartalmú tejet, 86 gramm joghurtot és 39 gramm sajtot. A tejről azt is felfedezték, hogy kedvező hatásait azáltal is kifejti, hogy csökkenti a lipidperoxidációt (a szabad gyökök sejtmembránt károsító hatása a lipidperoxidáción keresztül valósul meg).

Láthatjuk, hogy a tejfogyasztás nem csak csontjaink egészségének megőrzése miatt fontos, hiszen nagy hatással van szív- és érrendszerünk állapotára is.-forrás: J Nutr. 2001 Jul;131(7):1875-8., fotó: Kilian Zsuzsanna

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.