Újabb erőfeszítések az oroszlánok megmentéséért

819691_sad_lion_girl1975 óta az afrikai oroszlánok 80-90 százaléka tűnt el, köszönhetően az emberi terjeszkedésnek és az illegális orvvadászatnak. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az állatok királyának élőhelyei továbbra is gyors ütemben szűkülnek.

Az Oroszlánok Világnapján, melyre augusztus 10-én, Zambiában kerül sor, központi téma lesz az oroszlánok természetben betöltött szerepének fontossága. Az ALERT (African Lion & Environmental Research Trust), az oroszlánok védelméért és megőrzéséért tevékenykedő non-profit szervezet egyike azoknak, akik részt vesznek az eseményen. A szervezet hangsúlyozza, hogy Afrika domináns nagymacskája csúcsragadozóként kiemelten fontos szerepet tölt be a táplálékláncban, segít a növényevők populációit egyensúlyban tartani, és óriási igény van arra, hogy egészséges oroszlánokat telepítsenek vissza a vadonba.

Ezen kívül számos afrikai ország gazdaságához járulnak hozzá dollármilliókkal, hiszen nincsen olyan Afrikába utazó turista, aki ne szeretne oroszlánokat látni. Ezeknek az államoknak a gazdasága nagyrészt ezektől a ragadozóktól függ. Az ALERT fő céljai között szerepel, hogy hosszú távú megoldás szülessen az állatok és emberek közötti konfliktusokra, és az afrikai közösségek végre harmóniában élhessenek az élővilággal.

Egyes kutatók szerint az oroszlánok megmentésére nincsen sok esély, akár 10-20 éven belül kihalhatnak. De még az oroszlánok jövőjével kapcsolatban optimistább emberek is úgy vélik, hogy több súlyos probléma is fokozza az oroszlánok eltűnésének kockázatát.

A nagymacskákat számos veszély fenyegeti, a legnagyobb az élőhelyük szűkülése a lakott települések terjeszkedése miatt, melyek még a védett területekre is behatolnak. Ezt tetézi a zsákmányállatok számának csökkenése, az orvvadászok ugyanis azokat az állatokat is tizedelik, melyektől az oroszlánok függenek.

756260_lions_restingMindennek következtében egyre gyakoribbak az emberek és az oroszlánok közötti konfliktusok. A ragadozók a háziállatokra támadnak, amit a pásztorok kegyetlenül megtorolnak, és megölik az oroszlánokat, még a kölyköket is.

Az oroszlánpopulációk másik nagy gondja, hogy elszigetelődtek egymástól, és egyre nagyobb problémát jelent a beltenyészet, megszűnt a természetes génáramlás a populációk között. Emiatt a betegségek is egyre nagyobb fenyegetést jelentenek számukra.

Az oroszlánoknak nagy szerepe van a nagytestű növényevők állományszabályozásában is. Megölik a beteg és gyenge állatokat. A zebra és a bivaly afrikai növényevő fajok, melyek számát az oroszlánok tartják kontroll alatt. Ha nem lennének oroszlánok, a növényevők száma gyorsan gyarapodna, versengeni kényszerülnének egymással, ami a biodiverzitás csökkenéséhez vezetne a területen. Oroszlánok híján a kisebb testű ragadozók száma is nőne, és ez még több összeütközéshez vezetne az emberekkel, mert ezek a ragadozók sokkal nagyobb sűrűségben élnek, mint az oroszlánok.

Ám még ennél is fontosabb kérdés, hogy el lehet-e képzelni Afrikát oroszlánok nélkül? Eljöhet az a nap, amikor a turisták hiába látogatnak Afrikba, hogy oroszlánokat lássanak? Ikonikus állatról van szó, mely nem csak Afrika és India, hanem a világ számos nemzetének, az amerikaiak, a britek, a németek, a franciák, de még a kínaiak kultúrájában is mélyen gyökerezik. Afrikának szüksége van oroszlánokra, ezek a fenséges nagymacskák pedig egyszerűen csak élni akarnak. –forrás: VOA, fotók: Marius B, Chad Littlejohn,jede_hoog (lion with cubs)

 

982239_lion_with_cubsItt támogathatja az ALERT tevékenységét:

 

http://www.lionalert.org

 

Random Posts

 • A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

  Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, […]

 • Milyen jelek utalnak a cukorbetegségre?

  Úgy gondolja, hogy Ön vagy családtagja talán cukorbetegségben szenved? Ha a családjában már előfordult cukorbetegség, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, […]

 • Úgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre

  A fiatal halak ugyanúgy rászoknak a tengerekben a műanyagrészecskék fogyasztására, ahogy a tinédzserek az egészségtelen gyorséttermi ételekre – állapították meg […]

 • Spenótos spagetti

  Két fej apróra vágott vöröshagymát és két felkockázott zöldpaprikát olajon megdinsztelünk. Hozzáadunk két evőkanál sűrített paradicsomot, és tovább dinszteljük. Ízesítjük […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.