A kutyák és a cicák kedvenc ízei

A kutyák és a cicák esetében is általánosságban könnyen elmondható, hogy mely ízeket kedvelik. A cicák kedvencei a halak és a kereskedelemben kapható cicaeledelek, a kutyák a marhahús, a sertés, a bárány és a csirkehús hívei, valamint a májat is nagyon szeretik, továbbá egyértelműen kijelenthető, hogy a gabonatartalmú eledelekkel szemben erősen a húsos eledel jön be náluk. Ha azonban a gazdikat kérdezzük arról, hogy mit szeret a kedvencük, ennél természetesen jóval többféle ételről hallhatunk.

Abban, hogy kedvencünk milyen ízekhez vonzódik, több tényező is szerepet játszhat: fiú vagy lány, ivaros vagy ivartalanított, mekkora a testsúlya, milyen a gazdival a kapcsolata, és az étrend összetétele is befolyásoló tényező. De hogy ezek milyen módon hatnak az állat döntésére, egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy az állat ízlése, szaglása, az étel textúrája, a gazdi hatása, a fizikai és a szociális környezet között milyen bonyolult összefüggés létezik.

Mit kedvelnek a cicák?

 • 1282561_filipA cicák izpreferenciáját kevés tanulmány vizsgálta eddig, de azért pár dolgot sikerült kideríteni róluk. Például, hogy az ismert ízeknél jobban kedvelik az új ízeket, kivéve, ha a régi eledelüket finomabbnak találják.
 • A halat nagyon szeretik, kedvencük a lazac. A halat jobban kedvelik, mint a hallal, csirkével, májjal vagy marhahússal ízesített eledeleket. A cicaeledelek közül a csirkehúsos a kedvenc, amit szívesebben esznek, mint a májasat.
 • Valójában a cicák esetében jobban ismerjük azokat az ízeket, melyeket nem szeretnek. Például nem szeretik, ha az ivóvizükben cukor van – ez mellesleg minden macskafélére igaz, még az oroszlánokra is -, de ha a tejben van, azt elfogadják.
 • Sokan azt gondolják, hogy szeretnek egerekre vadászni, ám ezt valójában csak akkor teszik meg, ha nem jutnak rendszeresen ennivalóhoz vagy csak kétnaponta kapnak egyszer enni. Ha a cica választhat, hogy egerésszen vagy inkább cicaeledelt egyen, habozás nélkül az eledelt választja. Az egérhús nem igazán a fogukra való, nem is kifejezetten kedvelik, ez is magyarázat arra, hogy sok cica, ha el is kap egy egeret, hazaviszi, leteszi a gazdája elé, de nem eszi meg. Egy cicát csakis az éhség vihet rá, hogy egeret egyen.

Mik a kutyák kedvencei?

kutyeat

 • Két íz van, amihez a kutyák nagyon erősen vonzódnak: az édes íz és a hús íze. A húst előnyben részesítik a magas fehérjetartalmú szójás vagy kukoricás eledellel szemben.
 • Szívesebben megeszik azokat az ételeket, melyekben van cukor, mint azokat, amikben nincs, és ellentétben a cicákkal, a sima víznél jobban szeretik a cukros vizet. A mesterséges édesítőszert tartalmazó vizet viszont nem kedvelik, s ebből látszik, hogy az édes íz érzékelésében sokkal jobbak nálunk. Az emberek többsége ugyanis nehezen tudja megkülönböztetni a mesterséges édesítőszer ízét a természetes cukorétól.
 • A kutyák legnagyobb favoritja a hús, marha, sertés, csirke és bárány sorrendben. Azt is tudni lehet, hogy a csirkehúst jobban szeretik a májnál. Bár ez változó, ugyanis egy kutyaeledel esetében a hozzávalók összessége, a komplex ízhatás is erősen befolyásolja kedvencünk gusztusát.
 • Ami a hús zsírosságát illeti, a sovány marhahúst jobban szeretik a sovány sertéshúsnál, a sovány marhahússal szemben viszont előnyt élvez a zsíros sertéshús.
 • Jobban szeretik a meleg ételt, mint a hideget, a felkockázott húsnál jobban kedvelik a darált húst, és jobban ízlik nekik a főtt hús, mint a nyers. Ha választhatnak, inkább nedves eledelt esznek, mint szárazat.
 • Vonzódnak mindenhez, aminek hússzaga van, de ha kiderül, hogy az ételben valójában nincs is hús vagy csak nagyon kevés, ez a vonzalom hamar alábbhagy.

Mindezek a megállapítások különféle tesztek eredményeként születtek, ahol az állatok általában csak két lehetőség között választhattak. A valóságban a gazdi számtalan ételvariációt kínálhat kedvencének, ezáltal a kutyák és cicák ízpreferenciája jóval szélesebb skálán mozog természetesen.

A kedvenc ételekkel azonban vigyázni kell! Az, hogy kedvencünk milyen ételeket szeret, szoros összefüggésben áll a testsúlyával. Az állatok ugyanis nehezen tartják ideális testsúlyukat, ha olyan ételeket kapnak, ami nagyon ízlik nekik. Ha viszont olyat adunk nekik, amit nem szeretnek, akkor nagy valószínűséggel nem híznak el. A kedvenc ízeikből hajlamosak jóval többet befalni, mint amennyire az aktivitásuk alapján valóban szükségük lenne.

Sovány vagy anorexiás állatoknál viszont kifejezetten javasolt, hogy olyan ételekkel kínáljuk őket, amiket igazán szeretnek.

Az elhízás persze sok estben hormonális okokra is visszavezethető, gyakran bekövetkezhet ivartalanítás után, de úgy tűnik, hogy a legtöbb esetben a gazdi tehető felelőssé kedvence túlsúlyáért, mert kedvenceink egyre ízletesebb ételeket kapnak. Esetükben akkor beszélhetünk túlsúlyról, ha súlyuk 10 százalékkal vagy még többel haladja meg az ideális testtömeget.

Az elhízottság kutyáknál öröklött hajlam is lehet, mert a túlsúly segít abban, hogy jobban el tudják viselni, ha hosszabb ideig csak korlátozottan férnek hozzá az élelemhez. A genetikai magyarázatot az is alátámasztja, hogy bizonyos fajtáknál különösen jellemző a túlsúlyosság.

Ha kedvencünk már túlsúlyos, a diétát háromféleképpen lehet megközelíteni:

 • szigorúan csökkentjük az étel mennyiségét (ehhez speciális étrendre van szükség, hogy ne alakuljon ki tápanyaghiány)
 • olyan ételt adunk kedvencünknek, ami nem ízlik neki
 • vagy ízletes, de alacsony kalóriatartalmú ételt kap

Bármennyire is szeretnénk, hogy kedvenceink mindig a legfinomabb ételeket egyék, amiket imádnak, ezzel nagyon megnöveljük az elhízás kockázatát, ami állatainkat is hajlamossá teszi a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri valamint az ízületi betegségekre. Ezért csak csínján bánjunk azokkal a kedvenc ételekkel!– forrás: Can Vet J. 1981 April; 22(4): 77–81., fotó (cica): Milan Jurek, (kuyat): Caesaria

Random Posts

 • Webkamerán is láthatók a hortobágyi vadlovak

  Már webkamerák segítségével is láthatják az érdeklődők a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő Przsevalszkij-lópopulációt. A park területén három webkamerát szereltek fel, […]

 • A Hortobágyon is szafarizhatunk!

  A Hortobágy egykor és jelenleg is őshonos állatfajtáit mutatja be természetes környezetükben, valamint tenyésztési és telepítési feladatokat is ellát a […]

 • Az elhízott gyereknél többszörösére nő az epekő kockázata

  Az elhízott gyerekeknél akár nyolcszor nagyobb lehet az epekövek kialakulásának kockázata normál testsúlyú társaikhoz képest – állapították meg a Kaiser […]

 • Az E-vitamin kiegészítők növelik a prosztatarák kockázatát

  Egy új tanulmány szerint, azoknak a férfiaknak, akik naponta 400 Nemzetközi Egység (IE) mennyiségben szednek E vitamint, sokkal nagyobb az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.