2011-ben a vártnál alacsonyabb volt az üvegházhatású gázok kibocsátása

1401832_industrial_smokestackAz Európai Unióban 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása 3,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, s ezzel 1990 óta a legalacsonyabb szintre sikerült mérsékelni a kibocsátást. Utóbbi 18,4 százalékkal volt kevesebb, mint 1990-ben.

Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a csökkenés örömteli hír, jóllehet ez nagyrészt a melegebb 2011-es télnek, s a kisebb fűtési intenzitásnak köszönhető. Mindazonáltal nem lehet elvitatni, hogy az EU egyértelműen jól halad a kibocsátási célkitűzések elérésében.

A 3,3 százalékos csökkenést ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az EU GDP-je 1,6 százalékkal nőtt. A legnagyobb arányú kibocsátás csökkenés a háztartásokban és a kereskedelemben volt mérhető.

A 2011-es csökkenés mintegy kétharmada Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Németországhoz köthető, miközben Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban volt a legmagasabb a kibocsátás növekedés. Magyarország azok között az országok között van, akik szintén csökkenteni tudták a kibocsátást.

A fosszilis üzemanyagok felhasználása 5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a felhasznált fosszilis tüzelőanyagok szén-dioxid intenzitása nőtt, akárcsak a szilárd üzemanyagok használata. A folyékony üzemanyag fogyasztás viszont 4 százalékkal csökkent, a földgázfogyasztás pedig csaknem 11 százalékkal esett vissza. Az elmúlt 21 év során 2011-ben volt a második legnagyobb visszaesés a megújuló energiaforrások felhasználásában, ami főként a jelentős vízenergia-termelés csökkenésnek köszönhető. Bár a szél- és napenergia termelés erőtejes növekedést mutatott 2011-ben, ahogyan az azt megelőző években is.

2010-hez képest 2011-ben az atomenergia alkalmazása a villamosenergia-termelésben szintén mérséklődött, ami elsősorban németországi atomerőművek bezárása miatt következett be. A közúti közlekedés kibocsátása is csökkenést mutatott 2011-ben, ezzel szemben a nemzetközi légi közlekedésből és a hajózásból származó kibocsátások növekedtek.

Az EU 2012-es üvegházhatású gáz kibocsátásának hivatalos mérlege 2014 májusában lesz elérhető. –forrás: EEA, fotó: Michael & Christa Richert

 

Random Posts

 • A hibiszkusz tea pozitív hatásai

  Az enyhe magas vérnyomásban szenvedőknek érdemes beépíteniük a hibiszkusz teát a mindennapjaikba, mert napi fogyasztásával elérhetik, hogy vérnyomásuk a normál […]

 • A juhok fotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot

  A juhok képesek felismerni az emberi arcot fotó alapján is egy új brit kutatás szerint – számolt be róla a […]

 • Bolíviai bennszülöttek életmódjával a szívbetegségek ellen

  A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen – állapították meg a kutatók, […]

 • A zöld kávé hatóanyaga elősegítheti a fogyást

  A túlsúlyosság és az elhízás komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért a legtöbben ma már nem csak esztétikai, hanem egészségi állapotuk javítása érdekében […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.