2011-ben a vártnál alacsonyabb volt az üvegházhatású gázok kibocsátása

1401832_industrial_smokestackAz Európai Unióban 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása 3,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, s ezzel 1990 óta a legalacsonyabb szintre sikerült mérsékelni a kibocsátást. Utóbbi 18,4 százalékkal volt kevesebb, mint 1990-ben.

Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a csökkenés örömteli hír, jóllehet ez nagyrészt a melegebb 2011-es télnek, s a kisebb fűtési intenzitásnak köszönhető. Mindazonáltal nem lehet elvitatni, hogy az EU egyértelműen jól halad a kibocsátási célkitűzések elérésében.

A 3,3 százalékos csökkenést ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az EU GDP-je 1,6 százalékkal nőtt. A legnagyobb arányú kibocsátás csökkenés a háztartásokban és a kereskedelemben volt mérhető.

A 2011-es csökkenés mintegy kétharmada Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Németországhoz köthető, miközben Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban volt a legmagasabb a kibocsátás növekedés. Magyarország azok között az országok között van, akik szintén csökkenteni tudták a kibocsátást.

A fosszilis üzemanyagok felhasználása 5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a felhasznált fosszilis tüzelőanyagok szén-dioxid intenzitása nőtt, akárcsak a szilárd üzemanyagok használata. A folyékony üzemanyag fogyasztás viszont 4 százalékkal csökkent, a földgázfogyasztás pedig csaknem 11 százalékkal esett vissza. Az elmúlt 21 év során 2011-ben volt a második legnagyobb visszaesés a megújuló energiaforrások felhasználásában, ami főként a jelentős vízenergia-termelés csökkenésnek köszönhető. Bár a szél- és napenergia termelés erőtejes növekedést mutatott 2011-ben, ahogyan az azt megelőző években is.

2010-hez képest 2011-ben az atomenergia alkalmazása a villamosenergia-termelésben szintén mérséklődött, ami elsősorban németországi atomerőművek bezárása miatt következett be. A közúti közlekedés kibocsátása is csökkenést mutatott 2011-ben, ezzel szemben a nemzetközi légi közlekedésből és a hajózásból származó kibocsátások növekedtek.

Az EU 2012-es üvegházhatású gáz kibocsátásának hivatalos mérlege 2014 májusában lesz elérhető. –forrás: EEA, fotó: Michael & Christa Richert

 

Random Posts

 • Az alkoholmentes sör jótékony hatása a szoptatás alatt

  Egy régi néphit szerint a sörfogyasztás azért ajánlott a kismamának, mert serkenti a tejelválasztást. Valójában a sörnek nincsen ilyen speciális […]

 • Ezért érdemes szőlőmag-kivonatot szedni!

  A szőlő az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb gyümölcs. Nem csak a húsa, hanem a héja és a magja is értékes […]

 • Bao Bao Kínába megy

  Bao Bao, a washingtoni állatkert óriás pandamedvéje 2017.február 21-én elindult Kínába.  A három és fél éves mackó az amerikai főváros […]

 • Ez a világ egyik legtöbb műanyagrészecskét tartalmazó folyója

  A Rajna a világ műanyagrészecskékkel leginkább fertőzött vizeinek egyike svájci tudósok tanulmánya szerint. Különösen sok mikrorészecske található a folyó Ruhr-vidéki […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.