Nyáron a szemünk is fokozott védelemre szorul

napsz2Az UV-sugárzás ellen nem csupán bőrünket kell védelemben részesítenünk, szemünk egészségét is meg kell óvnunk. Mivel a Nap káros sugarai akadálytalanul haladhatnak át a szemlencsén, nekünk kell meggátolnunk, hogy maradandó károsodást okozzanak.

A nyári hónapokban a Nap, a nagy meleg, a száraz levegő, a medencék klóros vize, a levegőben található por-és pollenszemek erősen igénybe veszik szemünk tűrőképességét.

Gyakrabban fordul elő ilyenkor az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás.

Szemünk a klóros víztől, és a tengeri sós víztől is begyulladhat. Ha ilyen helyen nyaralunk, fontos, hogy gyakran mossuk ki a szemünket édesvízzel, és védekezzünk úszószemüveggel.

A légkondicionáló berendezések szárítják a helyiség levegőjét, így szemünket is, de a számítógép monitora is okozhat ilyen panaszokat, ha sokat ülünk a gép előtt. A műkönny használata enyhülést jelenthet a problémára, emellett érdemes párásítót használni a szobában, a számítógéptől pedig igyekezzünk megfelelő távolságban ülni, időnként rövid szüneteket tartani munka közben, valamint lejjebb állítani a monitor fényerejét, és inkább a kontrasztot feljebb.

Az UV-sugárzás ellen nagyon fontos a védelem, mert komoly szembetegségek kialakulását okozhatja. Rövidtávon erős szemfájdalmat érezhetünk a sugárzás miatt, hosszú távon rontja a színlátást és éjszakai látást, szürkehályogot, sárgatest sorvadást, kúszóhártyát vagy akár a szem belsejében elhelyezkedő daganatot okozhat.

A világos, kék szeműek különösen veszélyeztettek, mert szemük kevés pigmentanyaggal rendelkezik.

Egy széles karimájú kalap is nagy segítséget jelenthet, de igazi segítőtársunk szemünk védelmében, egy UV-szűrős napszemüveg. A napszemüvegeknek mindig is nagy divatja volt, de sokáig nem figyeltek arra a gyártók, hogy megfelelő szűrőkkel lássák el a lencséket.

Az egészen sötét lencsék miatt a pupilla kitágul, így még több sugárzást nyel el a szemünk, ami UV szűrő nélkül egyenesen katasztrofális hatású.

Az Európai Unióban már nem lehet olyan napszemüveget gyártani, mely nincsen UV-védelemmel ellátva, így ha egy terméken azt látjuk, hogy az EU-ban gyártották, akkor nyugodtan megbízhatunk benne.

Az ideális napszemüveg nem túl sötét, de nem is világos, a legjobbak a barna, a szürke vagy a zöld színűek.

Természetesen a gyerekek számára is ugyanolyan fontos a szem védelme, így nekik is feltétlenül szerezzünk be egy biztonságos napszemüveget.

A külső védelmen túl megfelelő mennyiségű antioxidáns és karotin tartalmú, piros gyümölcsök fogyasztásával védhetjük belülről a szemünket.

Random Posts

 • Testmozgás a terhesség alatt

  Szinte minden nőnek lehet és szükséges is megőriznie fizikai aktivitását a terhesség idején. Mindazonáltal bármilyen típusú torna előtt kérje ki […]

 • Mit nem ehet a kutyusunk?

  Nehéz ellenállni az ennivalót kérő kedves kutyaszemeknek, a legtöbb gazdi ezt nem is tudja megtenni, és bármivel megkínálja kedvencét, amit […]

 • A humor az Alzheimerrel küzdők egyik gyógyszere

   Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél humorterápiával csökkenthetőek a betegséghez köthető gyakorta előforduló agresszív megnyilvánulások. Az akut nyugtalanság (agitáció) kezelésében a vicc, […]

 • Környezetvédelemmel szereznek pénzt a nonprofitok

  Decemberben több mint félmillió forintot fizetett ki a TerraCycle annak a 42 iskolának, állatvédő alapítványnak valamint nonprofit szervezetnek, amelyek a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.