Harc a fajok megmentéséért

1420923_elephants_on_parade_1A biodiverzitás megőrzése és a fajok védelme a világ minden táján egyformán fontos, és számos ország már fontos lépéseket tett az állatvilág megőrzésében. Costa Rica például az első ország Dél-Amerikában, mely megtiltotta a vadon élő állatok sportból történő vadászatát. A törvénytervezetet még 2012 decemberében fogadta el a parlament. Victor Emilio Granada, parlamenti szóvivő szerint az új rendszer lehetővé teszi, hogy az emberek békében éljenek azokkal az állatokkal, melyekkel a bolygón közösen osztoznak. Granada úgy véli, a vadászat nem sport, hanem kegyetlenség.

Hogy pontosan mennyire járnak jól az illegális vadászatokat szervezők nem tudni, de annyi bizonyos, hogy egy illegális, titkos vadászaton való részvétel fejenként több mint ötezer dollárba kerül. A Costa Ricában tevékenykedő környezetvédelmi szervezetek már régóta felhívták a figyelmet arra, hogy a sportvadászat komoly fenyegetést jelent a biodiverzitásra. A világ egyik legfajgazdagabb országa igazi természeti paradicsom, területének mintegy negyedét teszik ki a nemzeti parkok és más védett rezervátumok. Az új törvénytervezet értelmében az illegális vadászok négy hónapos börtönbüntetésre vagy akár 2300 eurós pénzbírságra számíthatnak. A jövőben azok is szankcióban részesülnek, akik vadon élő állatot házi kedvencként tartanak. A törvény megszületése azonban csak egy lépést jelent, ha nem tudják ezeket betartatni, akkor mit sem érnek.

Sajnos, hiába születnek védelmi intézkedések a vadvilág érdekében, a világ számos pontján nem javul a helyzet. Afrikában már régóta tilos az elefántvadászat, ennek ellenére az orvvadászat tovább növekszik, és akiknek van elég pénze, azt is megtehetik, hogy jegesmedvére vadásszanak Kanadában.

Afrikában tombol az orrvadászat

1327194_white_rhino_4Afrikában az elefántok és az orrszarvúak illegális vadászata virágzik, soha nem öltek meg annyi elefántot és orrszarvút a csontjaikért és a tülkökért, mint az utóbbi években. 2011-ben legalább 38,5 tonna elefántcsontot sikerült lefoglalni, ami négyezer halott elefántot jelent. Évente több tízezer elefántot és több száz orrszarvút végeznek ki kegyetlenül.

Az orvvadászoknak több fajtája van. Egyrészt a nemzeti parkok határán, mély szegénységben élő gazdák, akik számára az elefántok a fő ellenségek. Az állatok éhségükben betörnek a földekre, hogy élelmet keressenek, a gazdák pedig bosszúból megölik őket. A hatalmas termetű állatok húsa is nagy értéket jelent, több hétre ellátja az embereket élelemmel. A gazdák ebbéli tevékenysége még illegális támogatásban is részesül.

A gazdáknál sokkal nagyobb veszedelmet jelentenek azok a szervezett orvvadász bandák, akik gépfegyverekkel egész elefánt állományokat irtanak ki szisztematikusan. Ezek a bűnszervezetek kiterjedt kapcsolatrendszereikkel behálózzák az egész világot. Akik a legtöbbet keresik az állatok leölésén, nem azok, akik közvetlenül megölik az állatokat. A legtöbb pénzt bezsebelőket máshol kell keresni.

A következmények tragikusak. 2011-ben Vietnamban az utolsó jávai orrszarvút is megölték az orvvadászok. A közép-afrikai elefántok száma 1995 és 2007 között, mindössze tizenkét év alatt felére csökkent. Az orrvadászat robbanásszerű növekedéséért elsődlegesen az ázsiai kereslet fokozódása tehető felelőssé. Ott az orrszarvú tülköket aranyárban mérik, az elefántok agyara pedig több tízezer eurót ér. A bűnszervezetek az orvvadászatból befolyt pénzzel sokszor a helyi konfliktusokat is támogatják, így egész államalakulatok destabilizációjához járulnak hozzá.

Nem minden afrikai számára ellenség az elefánt, a legtöbb embernek valójában az életet jelenti. Az elefántok reményt jelentenek, azon állatfajok közé tartoznak, melyek rengeteg turistát vonzanak, és megélhetést biztosítanak a szegény emberek számára. Kenyában tavaly szimbolikusan csaknem 100 millió euró értékű elefántcsontot égettek el, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az illegális vadászat veszélyére, és az elefántok védelmének fontosságára. Így akartak üzenni többek között azoknak az embereknek, akik végső soron az illegális vadászat okozói, akik a csontokból készült termékeket jó áron megveszik, hogy dísz legyen az irodájukban vagy az otthonukban. Nehéz elhinni, hogy ezek az emberek ne fognák fel, hogy minden egyes csont egy elefánt halálát jelenti. Bár egy kínai felmérés szerint sokan azt hiszik, hogy az elefántcsont ugyanúgy esik le, mint a szarvasagancs vagy kihullik, mint egy baba foga.

Afrikában évente 38 ezer elefántot ölnek meg, ami a teljes populáció tíz százaléka. Ha nem sikerül megvédeni az állatokat, a következő generációk lesznek az utolsó ormányosok Afrikában.

A jegesmedvékért is aggódhatunk

1065918_polar_bearA jegesmedvék bőre és egyéb testrészei kereskedelmének általános tilalmát nem sikerült elérni, ugyanis a Bangkokban megrendezésre került CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) konferencián csak 38 ország szavazott mellette, 42 ellene, 46-an pedig, köztük az Európai Unió országai is tartózkodtak.

Becslések szerint nagyjából 25 ezer jegesmedve maradt még bolygónkon, és mintegy 800-at ölnek meg évente. Kanadában különösen rossz a helyzet, ott ugyanis a pusztán kereskedelmi célú vadászat is engedélyezett. A vadászok körében főként a nagy hím medvék népszerűek, így ezek elejtése aránytalanná teszi a nemek számát, és a hímek csökkenése gondot okoz a szaporodásban. A jegesmedvéket ráadásul különösen fenyegeti a klímaváltozás, emberek nélkül is igen komoly veszélyben vannak. 2010-ben a Dohában megrendezett CITES konferencián nem sikerült elérni, hogy a jegesmedvék nagyobb védelemben részesüljenek. Nem csak Kanada, hanem az Európai Unió is ellene szavazott.

1289826_bengal_tigerItt, Európa szívében élve sokan talán nehezen érzik át a távoli országokban élő állatok szenvedését és kihalásuk veszélyét. Földünkön számos szimbolikus állat a kihalás szélére sodródott, és nem tudni, hogy sikerül-e őket megmenteni. A legtöbb, amit tehetünk értük, hogy soha nem vásárolunk olyan terméket – sem itthon, sem külföldi nyaralás alkalmával -, amely valamilyen állat testrészéből készült, és erre minden ismerősünk figyelmét is felhívjuk. Csak a kereslet csökkenésével védhetjük meg igazán ezeket az állatokat.forrás: PRLog.Org, fotók: 1. hislightrq, 2-3. Sias van Schalkwyk, 4.  jede_hoog 

Random Posts

 • Hogyan kezelhetjük a stresszt sikeresen?

  A stresszre a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy egy rossz dolog, pedig sokszor segít megvédeni bennünket a veszélyes helyzetekben. Ha egészséges […]

 • Bao Bao Kínába megy

  Bao Bao, a washingtoni állatkert óriás pandamedvéje 2017.február 21-én elindult Kínába.  A három és fél éves mackó az amerikai főváros […]

 • Hogyan tehető jó eséllyel tünetmentessé a cukorbetegség?

  Jelentős súlycsökkentéssel elérhető a kettes típusú cukorbetegség remissziója. A súlycsökkentési programban részt vevő kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték […]

 • A narancsbőr egyik legnagyobb ellensége: a fahéjolaj

  A fahéj illóolaja éppen olyan erős, finom illatot áraszt, mint maga a fűszer. Az illóolajat a babérfélék családjába tartozó ceyloni […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.