A menopauza előtti depresszió súlyosbítja a csontritkulást

A nőket jobban fenyegeti a csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Csonttömegük eleve kisebb, mint a férfiaké, a menopauza után pedig a csontvesztés felgyorsul, mert kevesebb csontvédő hatású ösztrogén termelődik. A csonttömeg csökkenése viszont már előtte is megkezdődhet, ha valaki katasztrófaként éli meg a változás korát.

A változás korát, ami átlagosan 45 és 52 éves kor közé esik, különféle kellemetlen tünetek – hőhullámok, végtagzsibbadás, koncentráció csökkenése, alvászavar, ingerlékenység – kísérik, de ezt az időszakot a nők mentálisan is nehezen élik meg. A termékenység elvesztését az öregkor kezdetének vélik, és sokszor úgy érzik, velük már semmi izgalmas dolog nem történhet az életben. Ezek a gondolatok csak súlyosbítják a tüneteket.

Egyes primitív népcsoportok asszonyainál a klimaxos panaszok szinte nem is fordulnak elő, mert a nők egyszerűen nem vesznek róla tudomást. Nem érzik, hogy ez a változás fordulópontot jelentene az életükben, nem érzik magukat „kevesebbnek” emiatt.

A civilizált társadalmakban sok klimaxos panaszt nem is a hormontermelés csökkenése, hanem a klimax okozta stressz vált ki. Sok nőnél már a változás kora előtt évekkel kialakulnak a jellegzetes panaszok, pusztán azért, mert szoronganak a közelgő menopauzától.

Még az enyhe depressziótól szenvedő nők esetében is kevesebb csonttömeg mutatható ki, mint a lelki betegségtől mentes, kiegyensúlyozott társaiknál.

A legnagyobb mértékű csontvesztés a csípőcsont területén figyelhető meg, ahol egyébként a leggyakoribb az időskori törések előfordulása.

A kutatók az ez irányú vizsgálatok során depressziós és depresszióban nem szenvedő menopauza előtt álló nőket hasonlítottak össze. A két csoportnál nem volt eltérés a csontritkulással összefüggő kockázati tényezők – kalciumbevitel, koffein- és alkoholfogyasztás – tekintetében, és napi táplálkozásuk megfelelő volt.

Az eredmények szerint a depressziós nők 17 százalékánál vékonyabb volt a combnyak csont, míg a másik csoportnál ez az arány csak 2 százalék volt.

A gerinc alsó területén deréktájnál, az ágyéki csigolyáknál a depresszióban szenvedők 20 százalékánál volt kisebb csonttömeg, miközben a másik csoportnál ez az érték csak 9 százalék volt.

A csontvesztés mértéke és a depresszió súlyossága között nem volt jelentős összefüggés.

Vér-és vizeletvizsgálatok olyan gyulladásgátló anyagok jelenlétét is kimutatták, amelyek az immunrendszer felborult egyensúlyára utalhatnak. Ez erősíti azt a feltételezést, miszerint a felgyorsult csontvesztésben a depresszió által okozott immungyengülés is szerepet játszik.

A vizsgálatok fényében tehát érdemes átgondolni, hogy lesújtóan kell-e megélni a menopauzát és az azt megelőző időszakot, vagy inkább változatni kell a hozzáálláson, és mint az élet természetes velejáróját elfogadni, ami után éppoly teljes életet lehet élni.

Hogy hogyan élik meg a nők lelkileg, az sokszor a párjuktól is függ. Nem szabad elfelejteni, hogy még a teremtés koronái is klimaxolnak, még ha ez az időszak később is következik be náluk. Egymás megértése, elfogadása és a kölcsönös odafigyelés nagyon fontos. A menopauza nem jelenti azt, hogy el kell hanyagolnunk magunkat vagy egymást.

A csontritkulás alattomos betegség, sokszor csak akkor derül rá fény, például egy csonttörés esetén, mikor már a betegség előrehaladott állapotban van. Helyes életmóddal – melynek része a testmozgás, a kalciumban dús étrend, a D-vitamin hiány megelőzése, és a dohányzásról való lemondás – megelőzhető a csontvesztés.

A kutatási eredmények a National Institues of Mental Health honlapján jelentek meg. Forrás: www.nih.gov

 

 • A kelet-antarktiszi jégtakaró érzékeny a hőmérséklet-változásokra

  A világ legvastagabb jégtakarójaként számon tartott kelet-antarktiszi jégrengeteg valószínűleg jóval érzékenyebb a hőmérséklet-változásokra, mint azt eddig vélték a szakemberek – […]

 • Jet Li nem szereti az erőszakot

  Jet Li nem szereti azokat a filmeket, még ha történetesen szerepel is bennük, amelyek a puszta erőszakról szólnak, és nincsen […]

 • D3-vitaminnal az érrendszeri károsodás ellen

  Az Ohio Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy a D3-vitamin megelőzheti, illetve helyreállíthatja a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a […]

 • Egy jól bevált segítség megfázás idején: eukaliptusz olaj

  Az eukaliptusz olaj népi gyógyászatban történő felhasználása a régmúltba nyúlik vissza, és nem csupán hatásosnak, de nagyon biztonságosnak is bizonyult. […]