A túlzott omega-3-zsírsav bevitel fokozhatja a prosztatarák kockázatát

586442_natural_supplements_4Az omega-3-zsírsavban gazdag halolaj étrendkiegészítők igen népszerűek, sokan ezek szedésével kívánják támogatni szívük egészségét, és csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ új tanulmánya azonban arra figyelmeztet, hogy a túl sok omega-3-zsírsav bevitel megnövelheti a prosztatarák kockázatát, ráadásul a daganat egyik legsúlyosabb formáját. Az omega-3-zsírsavak (EPA, DPA, DHA) magas koncentrációban 71 százalékkal fokozzák a prosztatarák súlyos, és 44 százalékkal a kevésbé súlyos, lassan növekvő formáját, állítja a tanulmány. A vizsgálatban több mint kétezer egészséges és prosztatarákkal küzdő férfi vett részt, és a kutatók úgy találták, hogy a betegek vérében sokkal magasabb volt az omega-3-zsírsav mennyisége. Arra egyelőre nincsen magyarázat, hogy a magasabb omega-3-szírsav szint miképpen okozhatja a daganat kifejlődését.

A kutatás eredményét egyes szakértők meglehetősen szkeptikusan fogadták, mindenesetre a férfiaknak mindenképpen fontolóra kell venniük, hogy ha ilyen étrendkiegészítőt szednek, nem viszik-e  túlzásba, s ezzel nem járulnak-e hozzá a betegség kialakulásához.-forrás: VOA-Voice of America

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.