Napi 15 perc jóga csökkenti a munkahelyi stresszt

A jóga pozíciók vagy éppen a meditáció egyaránt szerves részét képezhetné a mindennapos munkahelyi teendőknek, ugyanis mindkettő nagymértékben javítja szervezetünk stressz által kiváltott pszichológiai és élettani paramétereit. Mindössze egy rövid időtartamú jógázás vagy meditáció csökkenti a kardiometabolikus betegségek kockázatát, további előnye pedig, hogy fokozza a munkával való elégedettséget és a termelékenységet is.

Namaste45

A munkahelyi stressz nem új keletű fogalom, mindenki ki van neki téve, ráadásul ez az egyik kockázati tényezője a kardiometabolikus betegségeknek és az ebből eredő elhalálozásnak. Egy 2012-es ausztrál vizsgálatban kutatók felfedezték, hogy már 15 percnyi jógázás vagy irányított meditációs gyakorlat a munkahelyen ülve jelentős mértékben csökkenti a stresszt, és segíti a test és az elme ellazulását. A gyakorlatok javítják a szívritmust, a légzést, de még a vérnyomást is segítenek a normális tartományban tartani. A vizsgálatban negyedórányi jógázás során minden élettani paraméter pozitívan változott, a meditáció pedig már 5 perc alatt csökkentette mind a szisztolés mind a diasztolés vérnyomásértéket.

Érdemes tehát elsajátítani olyan jógagyakorlatokat, melyeket ülve is elvégezhetünk, és egy rövid munkaszünet során könnyedén kivitelezhetünk.-forrás: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/12/S1/P72, fotó: wikimedia.org/wiki/File:Namaste45.jpg/RelaxingMusic

 

 

 

 

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.