Aggódik a mobiltelefon sugárzása miatt? Tehet ellene!

A mobiltelefonokat az 1990-es években kezdtük el használni, akkor még nem sok embernek volt ilyen készüléke, mára már a világon 5 milliárd embernek van saját telefonja. Csaknem két évtizeddel ezelőtt egy floridai férfi azzal perelte be az egyik mobiltelefonos céget, hogy a felesége agydaganatát a telefon használata okozta. A média nagy figyelmet szentelt az ügynek, és az aggodalmak a mobiltelefonok körül azóta sem csitultak, főként, hogy gombamód szaporodott meg a mobilt használók száma. A tudományos közösségek és az egészségügyi szakemberek folyamatosan próbálják felmérni az esetleges káros hatásait az emberi egészségre. A fókuszban az agydaganatok, a fültőmirigy-daganatok és az akusztikus neurómák (a belső fülben lévő tumorok) álltak a mobilhasználattal összefüggésben.

A mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzás nem ionizáló sugárzás. Az ionizáló sugárzásról, mint amilyen a radioaktivitás, már bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatása van, a nem ionizáló sugárzásról az eddigi tudományos adatok alapján ez nem jelenthető ki, annyi bizonyos viszont, hogy hőmérsékletemelkedéssel járó hőhatást okoz az agyban. Maga a telefon sugárzása kicsi, az aggodalmat az okozza, hogy a telefonokat éveken át, napi szinten gyakran használjuk, és általában a fejünkhöz szorosan közel tesszük. Így a hatások összeadódnak.

A tudományos jelentések sokszor tízéves használatot is felölelnek, de a mai napig sem mutatható ki egyértelmű összefüggés a daganatos betegségek és a mobiltelefon használata között, ami a kutatók szerint azzal is magyarázható, hogy a tízéves periódus a rákbetegség kialakulása szempontjából sokszor rövidnek mondható. A mobiltelefonok fejlődése eközben igen gyorsan halad, és a cégek állítják, hogy az újabb készülékek egyre kisebb sugárterhelést jelentenek.

A közelmúltban annyi változás történt a mobiltelefonokkal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (The International Agency for Research on Cancer (IARC) ) a mobilokat a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta. Továbbra sem tudhatjuk azonban bizonyosan, hogy okos kis készülékeink okozhatnak-e agresszív tumorokat szervezetünkben.

Kétségtelenül nehéz lenne nélkülözni őket, és a mindennapi használatuk során nem is jut eszünkbe, hogy a sugárzásuk miatt aggódjunk, hiszen ezt közvetlenül nem észleljük. Ha megfájdul a fejünk, nem is gondolunk arra, hogy a telefonunk is okozhatja. De amíg tart a vita a tudományos életben, hogy káros-e vagy sem a mobiltelefon, mi addig is tehetünk lépéseket, hogy a lehetséges veszélyt csökkentsük.

Például egy kihangosító vagy egy headset segítségével távol tarthatjuk a készüléket a fejünktől. Ettől persze még a sugárzás nagy része elnyelődik azon testrészünkben, amelyhez a telefont közel tartjuk. Fontos, hogy olyan headsetet válasszunk, amely blokkolja a sugárzás átvitelét a hallójáratba.

Még hatásosabb segítséget jelent egy sugárzást elnyelő chip-kártya beszerzése, mely lényegében semlegesíti a káros hatásokat, azáltal, hogy a mobil által kibocsátott rádiófrekvenciás jelet egy alacsonyabb frekvenciájú mezőre csökkenti, ami sokkal bio-kompatibilisebb, azaz kevésbé káros az élő szervezetre. Új készülék beszerzésénél arra is érdemes figyelni, hogy olyan típust válasszunk, mely az alacsony sugárzású kategóriába tartozik, és az FCC sugárzás kibocsátási határérték alatt van a sugárzása. Az értéket a SAR-adat fejezi ki, melyet megtalálunk a telefon használati utasításában illetve termékleírásában. A SAR felső értéke jelenleg 1,6 Watt/kilogrammban van meghatározva. A SAR-érték jelenti azt a sugárzás- illetve energiamennyiséget, amit testünk elnyel, amikor elektromágneses mezőnek vagyunk kitéve. Ez az egyes mobiltelefon típusoknál igen változó lehet, míg többnél is 0, 4 körüli érték jellemző, addig vannak olyanok is, amelyek 1,5 –ös értékükkel a felső határt súrolják.

A káros hatások ugyan még nem egyértelműen bizonyítottak, de a kockázatokat egy kis odafigyeléssel magunk is minimalizálhatjuk. –Forrás: PRLog.Org , Munshi A. Cellular phones: To talk or not to talk. J Can Res Ther 2011;7:476-7.

Random Posts

 • A hársfatea gyógyhatásai

  A nagy-, a széles- és a kislevelű hárs virágaiból készült teát régóta használjuk meghűléses megbetegedések gyógyítására, de a hársfatea ennél […]

 • Mogyoróvaj az Alzheimer-kór diagnosztizálására

  A Floridai Egyetem kutatóinak jutott eszébe elsőként, hogy teszteljék a szagérzékenységet, mert ez az egyik első dolog, melyet érint a […]

 • Cristian de la Fuente szenvedélye a családja

  A chilei születésű színésznek a család a mindene: felesége, Angélica Castro színésznő-modell, aki 2002 óta hű párja, és kislánya, Laura […]

 • Az amerikai nemzeti parkokban olyan szennyezett a levegő, mint a nagyvárosokban

  Az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban ugyanolyan magas a levegő ózonszennyezettsége, mint az ország több nagyvárosában – derült ki a Science […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.