A cukorbetegség kialakulásának kockázata kedvenceinknél

Kedvenceinknél a cukorbetegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezőknek egyaránt szerepe van, a betegség kockázata pedig az életkorral nő. Cicáknál a kettes-típusú cukorbetegség a leggyakoribb forma, míg a kutyák esetében a páciensek legalább felénél az egyes-típusú alakul ki. Az elhízással és a kevesebb testmozgással is összefüggő betegség sajnos, kedvenceinknél is egyre gyakoribb.

1409789_untitledAz érintett cicáknál 90 százalékban a kettes-típusú cukorbetegség van jelen, míg 15-20 százalékuknál más okok mutathatók ki, például a béta-sejtek csökkent száma vagy inzulinrezisztencia. A cicafajták közül a rövid- és a hosszú szőrű házi cicák a leginkább hajlamosak, és a betegség általában nyolc éves kor felett jelentkezik. Kockázati tényezőt jelent tehát az életkor, az elhízottság, valamilyen gyógyszeres kezelés (hosszú távon a kortikoszteroidok vagy a progesztinek), továbbá a hím ivartalanított cicák is fogékonyabbak. Ha cicánk túlsúlyossá válik, csökken a glükóztolerancia, bár ez olykor még sovány cicáknál is kimutatható, ami arra utal, hogy egyes cicáknak veleszületett hajlamuk van a glükóz intolerancia kialakulására.

A cicák szigorúan húsevők, mégis számos kereskedelmi forgalomban kapható eledelben igen magas a szénhidráttartalom, és az étel energiatartalmának akár 50 százalékát is adhatja. Az elmúlt évtizedekben a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet egyre jobban felváltotta a magas szénhidráttartalmú étrend, és ez részben felelőssé tehető a betegség mind gyakoribb előfordulásáért. Ehhez hozzájárul a csökkent fizikai aktivitás, melyet nem célszerű úgy megoldani, hogy a veszélyes utcára engedjük cicánkat, inkább odahaza teremtsük meg számára a több mozgási lehetőséget, és minden nap játsszunk vele.

A hím cicáknál azért nagyobb a betegség kockázata, mert egyrészt hajlamosabbak az elhízásra, másrészt, mert eleve kisebb náluk az inzulinérzékenység – csaknem 40 százalékkal – mint a nőstény cicáknál. Ez akkor is így van, ha a kandúrunk sovány, és csak romlik a helyzet, ha még hízik is. Minél nagyobb cicánkon a felesleges zsírtömeg, annál kevésbé hatékony az inzulin a vércukorszint csökkentésében.

Ha cicánk hajlamos a betegségre, tanácsos magas fehérje-, alacsony szénhidrát- és mérsékelt zsírtartalmú eledellel etetni. A már kialakult betegség esetében nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend ajánlott, de kedvencünk helyes táplálásában nagy segítséget jelent, hogy ma már kaphatóak olyan kész eledelek, melyek speciális összetevőkkel segítenek kordában tartani a betegséget.

7203_poochie_iiiA kutyusokat sem kíméli a cukorbetegség, sőt, náluk is egyre gyakoribb. Harminc évvel ezelőtt a betegség előfordulási aránya tízezer kutyánál alig húsz volt, az 1990-es évek végére ez az arány már megháromszorozódott. Az érintett kutyusok legalább felénél az egyes-típusú cukorbetegség jellemző, mely a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek pusztulásával jár, ami teljes inzulinhiányhoz vezet. Ennek háttérben komplex környezeti és genetikai tényezők húzódnak meg. Emberek esetében a betegség kialakulhat már gyermekkorban vagy a kor előrehaladtával a béta-sejtek fokozatos pusztulásával, és nem áll összefüggésben az elhízottsággal. A kutyusok mintegy harmadánál a betegséget a hasnyálmirigy kiterjedt károsodása idézi elő, amit nagy valószínűséggel krónikus hasnyálmirigy gyulladás vált ki. Az elhízás és az eledel magas zsírtartalma is együtt jár a hasnyálmirigy gyulladás fokozott kockázatával.

Bár az elhízás eredményezhet kutyusoknál is inzulinrezisztenciát, maga a túlsúly nem egyértelműen jelent kockázat tényezőt a betegség megjelenésben.

A cukorbetegség főként a hét éves kornál idősebb kutyusokat érinti, s a betegség meglehetősen alattomosan jelentkezhet, hetek vagy hónapok alatt fejlődhet ki. Hogy a folyamatot mi okozza, általában nem ismert, de gyakran immunológiai vagy gyulladásos folyamatok állnak a háttérben, a beteg kutyusok csaknem felénél pedig vérben keringő béta-sejtek elleni antitestek mutathatók ki.

Egyes fajták hajlamosabbak a betegségre, erre vannak bizonyítékok, és arra is, hogy a családi hajlam is szerepet játszik például a szamojéd fajtánál, a rottweilereknél és a mini uszkároknál. Akárcsak az embereknél, nőstény kutyáknál is kialakulhat terhességi diabétesz.

Az egyes típusú cukorbetegség előfeltétele a genetikai fogékonyság, de a környezeti tényezőknek is szerepe van a megjelenésében. Embereknél például több környezeti tényező együttesen segítheti a béta-sejtek pusztulásának beindulását, és érdekesség, hogy leggyakrabban ősszel és télen diagnosztizálják a betegséget. Kutyáknál is felfedezhető ez a jelenség, esetükben is jelentős a diagnózis szezonális előfordulása, ami télen a legmagasabb.

Kutyusok esetében a diagnózis felállítása után nem elegendő csupán speciális étrendre áttérni. A vércukorszint normalizálásához az inzulin rendszeres beadása szükséges, pontosan be kell tartani az állatorvos ajánlásait az etetésre vonatkozóan, és gondosan szemmel kell tartanunk kutyusunk állapotát és tüneteit.

Mint láthatjuk, kutyáknál, cicáknál egyaránt szerepet játszanak genetikai és környezeti tényezők is a betegség kialakulásában. A megelőzés – a fizikai aktivitás és a megfelelő kondíció fenntartása – különösen a cicáknál csökkentheti a betegség kockázatát.forrás: J Nutr. 2004 Aug;134(8 Suppl):2072S-2080S., fotók: Andreas Krappweis (cica), Countess Olivia (uszkár)

Random Posts

 • Egy természetes immunerősítő: a béta-glükán

  A béta-glükán egy rostfajta, melyet baktériumok és gombák –shiitake, reishi – sejtfalában, zöldmoszatban, valamint árpában, zabban, rozsban, sütőélesztőben találunk.  A […]

 • Milyen daganatos betegségektől védhet a fogamzásgátló tabletta?

  A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek a daganatos betegségek bizonyos fajtáival szemben – állapították meg az […]

 • Hogyan kezelhető az ablakokra, autókra támadó madarak problémája?

  Odafigyeléssel kezelhető a költési időszakban a saját tükörképük látványa miatt ablakokra, autókra támadó madarak problémája a Magyar Madártani és Természetvédelmi […]

 • Hidegben jól jön a kutyaruha

  Bár még nincs nagyon hideg, a gyér (kínai kopaszkutya) vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (magyar vizsla, dobermann) már ilyenkor is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.