Brüsszel a behurcolt fajok miatt aggódik

wasp-large-910343-sA behurcolt fajoktól félti az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását – derül ki a testület szeptember 9-én kiadott közleményéből. A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak.

   A közlemény szerint egyes, Európában eredetileg ismeretlen rovarfajok, például szúnyogok vagy lódarazsak csípése az emberre is veszélyes, akár halálos is lehet. A betolakodó idegenek ráadásul olyan őshonos európai fajokra is fenyegetést jelentenek, amelyek a táplálékláncban és az ökoszisztémában betöltött szerepük révén Európa egész környezetére hatással lehetnek. A feketecseresznye például súlyos zavart okoz az erdei élővilágban, az amerikai szürke mókus pedig kiszorítja az európai vörös mókust – példálózik az Európai Bizottság.

    Brüsszel ezért arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok állítsanak össze listát a legagresszívebben terjedő, nem őshonos állat- és növényfajokról, az így kiválasztott idegen betolakodókat pedig tiltsák ki az unióból. Importálni, megvásárolni, felhasználni, eladni és a szabadban elengedni is tilos lesz őket – ismerteti közleményében a bizottság. A tagállamoknak a már elterjedőben lévő, fenyegetést jelentő fajok visszaszorítása érdekében is lépéseket kell majd tenniük, ha a bizottság javaslata megvalósul.-forrás: MTI, fotó: peaseaman

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.