Hogyan óvjuk tacskónkat a hátsérülésektől?

A tacskók jellegzetes megjelenésű kutyusok. Testük hosszú, míg lábaik rövidek, és mindez kedves, bohókás megjelenést kölcsönöz számukra – ám egyúttal gondos odafigyelést igényel a gazdi részéről. A tacsik ugyanis hajlamosak arra, hogy komoly hátproblémákkal küszködjenek. Minden tacskógazdinak tudnia kell, hogy mik válthatnak ki hátproblémát, és hogyan kell csökkenteni a betegség kialakulását.

A tacskók örökmozgó, vidám, eleven természetű kutyusok, szeretnek szaladgálni, ugrálni. A gazdinak azonban tisztában kell lennie azzal, hogy milyen mozgások kockázatosak kedvence számára.

12187678-dachshunds-at-play

 

1. Vigyázat! Lépcső! – A tacskók hátsérülésének legfőbb felelősei a lépcsők. Tacskónkat semmiképpen nem szabad „lépcsőztetni”. Míg a legtöbb kutyafajta könnyen lépcsőzik, addig a tacskóknál testfelépítésüknél fogva komoly megterhelést jelent a gerincük számára, és könnyen porckorongsérülést idézhet elő. Hogy megkönnyítsük a közlekedését, helyezzünk ki számára rámpát a lépcsőre, ha kertes házban lakunk, ha pedig emeletes házban, akkor inkább ölben vigyük fel a lépcsőn.

 

2. Ugrálás? Na, azt se! – Sok kutyus számára teljesen természetes, hogy fel-le ugrálnak a bútorokról, és ezzel a tacskók is így vannak. Ezért sok időbe telhet, míg megtanítjuk, hogy egyedül ne ugráljon le. Ha látjuk, hogy le szeretne jönni, óvatosan emeljük fel, és tegyük le a földre. Egy rossz mozdulat a leugrás során nagy fájdalmat okozhat, és porckorongsérvet is eredményezhet.

 

3. Óvjuk az elcsúszástól! – Minden csúszós felület veszélyt jelenthet. A lakásban a csúszós felületeket takarjuk le csúszásgátló szőnyeggel. Ha kedvencünk csúszós felületen kénytelen járkálni, az nem csak a járást nehezíti meg számára, de könnyen eleshet, ami szintén hátsérüléshez vezethet.

 

4. Vigyázzunk rá akkor is, ha egyedül van otthon! – Otthonunkat úgy alakítsuk ki, hogy akkor is biztonságos legyen kedvencünk számára, ha mi nem vagyunk otthon. Ha kell, különítsük el abba a szobába – persze az ételével és vízzel együtt– ahol nem ugrálhat a bútorokról, és biztonságosan el lehet magában. Szerezzünk be számára egy kis fekhelyet, amit a földön helyezzünk el, és dicsérjük meg, ha használja.

 

5. Figyeljük a mozgását! – Ha bármilyen változást észlelünk tacsink mozgásán, vigyük állatorvoshoz, aki ki tudja szűrni az esetleges sérüléseket. Ha változást tapasztalunk kedvencünk mozgási képességén, másképpen jár, úgy vesszük észre, hogy a mozgás fájdalommal jár számára, nem tudja elfordítani a nyakát, tétovázik, hogy szaladjon-e, akkor krónikus hátprobléma korai jeleire gyanakodhatunk, és kedvencünket mielőbb orvoshoz kell vinnünk. Súlyos esetben gerincsérülésnél, porckorongsérülésnél a gyors segítség életmentő lehet, kutyusunkat a lehető legóvatosabban kosárban vagy pokrócban kell orvoshoz vinni a legkisebb mozgatással.

 

6. Ügyeljünk a testsúlyára! – A tacsik igen hajlamosak a hízásra, ráadásul minden finom falatnak örülnek, és mohón követelik is. A gazdinak kell kordában tartani kedvence testsúlyát, nagyon fontos, hogy ne hízzon el. Ha ki tudjuk tapintani a bordákat az oldalán, akkor valószínűleg nincsen rajta felesleg, de ha nem vagyunk benne biztosak, konzultáljunk állatorvossal. A túlsúly extra megterhelést jelent a gerinc számára, és fokozza a hátsérülés kockázatát. Ellenőrizzük a testsúlyát hetente, és törekedjünk arra, hogy fenntartsuk az egészséges testtömeget.

 

Megfelelő odafigyeléssel, szerető gondoskodással tacskónknak hosszú, boldog és egészséges életet tudunk biztosítani! – forrás: PRLog.Org

 

 

 

 

 

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.