Milyen ember vásárol orrszarvú tülköt?

Bár közvetlenül az orvvadászok felelősek az állatok megöléséért, valójában az igazi bűnösök, az állatok valódi gyilkosai azok, akik megvásárolják a tülköket. Az illegális állat- és állati szervek kereskedelmét a fogyasztók azok, akik mozgatják.

orrsz

Az illegálisan megölt orrszarvúak tülkének legnagyobb felvevőpiaca Vietnam. Egy új tanulmány arra volt kíváncsi, milyen emberek azok, akik ezt a piacot életben tartják, vagyis azok a vásárlók, akik státuszt és hatalmat látnak a tülkökben.

Könnyen elképzelhető, hogy a kereslet milyen hatalmas: csak Dél-Afrika területén az idei év első felében már több száz orrszarvút öltek meg.

„A világ orrszarvú populációinak 75 százaléka Dél-Afrikában él. 2008 óta drámai mértékben megnőtt a tülkükért megölt állatok száma. Míg korábban kevesebb, mint húsz állat esett áldozatul évente, 2012-ben már 668, 2013-ban pedig ez idáig már 635 orrszarvúval végeztek” – számol be Dr. Jo Shaw, a dél-afrikai WWF orrszarvúkért felelős koordinátora.

A kereslet óriási robbanása miatt döntött úgy a WWF, hogy tanulmányt készít a tülköt vásárlók profiljáról. Shaw szerint ily módon célzottabb kampányt készíthetnének az orrszarvúak védelmében, ha jobban megértenék, milyen célzattal vásárolnak egyesek tülköt, és azt mire használják. Így talán a szokásokon is változtatni lehetne. Vietnamban összesen 720 embert kérdeztek meg Hanoiban és Ho Chi Minh City-ben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a vásárlók gyakran 50 év körüli nők, akik a tülköt általában valamelyik családtagjuknak szánják.

De a legnagyobb vásárlói csoportot az idősebb, gazdag, sikeres üzletemberek jelentik. Ezek a férfiak egyrészt továbbra is hisznek abban, hogy a tülkök gyógyító és egyéb előnyökkel rendelkeznek. Egyfajta csodaszerként tekintenek rájuk, ami megold mindent. Gyakran adják ajándékba rokonoknak, de különösen üzlettársaknak, hogy így mutassák gazdagságukat és pozíciójukat.

A tanulmányban megkérdezetteknek csupán 35 százaléka állította, hogy sosem vásárolna orrszarvú tülköt.

Az orrvadászok nem kímélték anyát és
Az orrvadászok nem kímélték anyát és borját, mindkettőt megölték, majd levágták a tülküket, fotó: Hein Waschefort

További rossz hír az állatok számára, hogy egy újabb vásárlói csoport is körvonalazódik a felmérés alapján: ugyancsak a gazdag társadalmi csoportokba tartozó fiatalok, feltörekvő emberek, akik jelenleg még nem engedhetik meg maguknak, hogy tülköt vásároljanak, de állításuk alapján, amint erre lehetőségük lesz, meg kívánják tenni.

A kutatás azt is kimutatta, hogy bár ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy nagyon sok állatot ölnek meg az orrvadászok, egyáltalán nem érzik, hogy ennek ők lennének a mozgatórugói, szerintük nem igazán van közük hozzá.

A természetvédelmi szervezetek a tanulmány adatai alapján egy új figyelemfelkeltő kampányt kívánnak összeállítani, ami nem csak hatékonyabb lehet, de kulturálisan is megérintheti a vietnami embereket.

A WWF és a TRAFFIC a vietnami ügynökségekkel szoros együttműködésben akarja megalkotni az új kampányt, úgy, hogy az a vietnami emberekre érzelmileg is nagy hatást gyakoroljon.

Miközben Ázsiában az állatvédők célja a kereslet csökkentése, sok teendő akad Afrikában is. Az orrvadászok gyakran jobban felszereltek és felfegyverkezettek, mint a természetvédelmi őrök, így ezen a területen is fejlődést kell elérni.-forrás: VOA-Voice of America,első fotó: Weigmann

 

 

 

 

Random Posts

 • Végzetes is lehet az energiaitalok mértéktelen fogyasztása

  Az energiaitalok mértéktelen fogyasztása az arra érzékenyeknél akár halált is okozhat – figyelmeztetett Funk Sándor addiktológus az M1 aktuális csatorna […]

 • 6 természetes antihisztamin az allergiás tünetek csökkentésére

  Allergiás tüneteinket nem csupán gyógyszerekkel enyhíthetjük, hanem természetes antihisztaminokkal is, melyek az allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozhatják. Bár a korszerű […]

 • A rovarok jelenthetik a választ a jövő élelmiszerellátási problémáira

  A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszerellátási problémáira – állítják brit kutatók, akik egy speciális […]

 • Alkoholfogyasztás pro és kontra

  Az alkohol vagy más néven szesz kémiailag etil-alkohol (etanol). Az emberiség ma már nem is tudna meglenni nélküle, az alkoholfogyasztás […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.