Zöld teával védjük magunkat az influenza ellen!

A zöld teában lévő katekin nevű antioxidáns polifenol és teanin nevű aminosav segíthet megelőzni az influenza vírusfertőzés kialakulását. Az influenza világszerte minden évben járványosan fordul elő, és légúti megbetegedést okoz, ami ellen egyik korosztály sem védett. Megelőzésében nagyon fontos a megfelelő higiénia, a köhögési etikett betartása, azaz a zsebkendőbe és nem a levegőbe vagy a tenyérbe való köhögés, illetve hatékony a sós vízzel történő gargalizálás, súlyos járványok esetén a maszk viselése.

A legelterjedtebb megelőzési mód az oltóanyag beadatása, melynek hatékonysága attól is függ, hogy milyen típusú vírus fertőz az adott évben. Ezért is fontos, hogy minden lehetséges módot megragadjunk a fertőzés elkerülése érdekében.

A zöld tea jótékony hatása régóta ismert és bizonyított. Több kísérleti tanulmány kimutatta, hogy a zöld teában lévő katekinek segíthetnek a fertőzés megelőzésében, sőt a védekezésben még a katekin kivonattal történő gargalizálás is hatásosnak bizonyult például idősek otthonában.

 A tea kivonat fogyasztása fokozza az ellenálló képességet, meggátolja a felső légúti fertőzés és egyéb tünetek előfordulását egészséges felnőttekben.

 Egy 2010-es klinikai vizsgálat során 197 részvevőnél vizsgálták a tea hatását az influenzával összefüggésben. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik csoport katekin/teanin kapszulát kapott, a másik csoport hatóanyag nélküli placebót.

A katekin/teanin kapszula öt hónapon át tartó szedésével jelentős mértékű megelőző hatás volt kimutatható, ráadásul a szervezet is jól tolerálta a hatóanyagokat.

 A kutatók úgy találták, hogy a zöld tea katekinjei az influenza hemagglutinin molekulájához kötődnek, ezzel meggátolva a vírus megtapadását a gazdasejten és blokkolva a vírus szerkezetének felépülését. A teanin az immunrendszer erősítésével, a gamma-delta T-sejtek működésének fokozásával fejti ki védő hatását.

 A 2009-es világjárványt okozó H1N1 új influenza vírus a tanulmány résztvevői között  mindössze 3,1 %-ban fordult elő. (Ebben az adatban azonban a résztvevők kis létszámának, valamint a védőoltásoknak is szerepe lehet.)

Egy 2007-es tanulmány is megállapította már, hogy a zöld tea egy biztonságos és hatékony étrendkiegészítő, mellel megelőzhető a megfázás és az influenza is (J.Am. Coll.Nutr, 2007).

A zöld tea immunerősítő hatása megfellebbezhetetlen. Minden betegséget akkor várhatunk legfelkészültebben, ha immunrendszerünk a lehető legjobb „formában” van, és megerősödve várja a baktériumok és vírusok támadását.

 Fogyaszthatjuk teaként, vagy kapszulázott formában. Utóbbi esetben a tealevelekben rejlő hatóanyagokat nem éri hőhatás, így még hatékonyabban fejtik ki hatásukat.

Forrás: NCBI

 ©2011 Matsumoto et al; licensee BioMed Central Ltd.

 

Kapcsolódó cikkek:

Zöld teával a melanóma ellen

A zöld tea a baktériumok ellen is hatásos

 

Random Posts

 • Csökkent a Tátrában élő zergék száma

  Többévnyi folyamatos állománybővülés után idén csökkent a Tátrában élő zergék száma, a legutóbbi felmérésen a hegység szimbólumának számító kérődzőkből már […]

 • Rákkeltő lehet a túl sok állati fehérje a középkorúaknál

  Rákkeltő lehet a túl sok állati fehérje a középkorúaknál egy nagy létszámú amerikai kutatás szerint. Ha a kevés állati eredetű fehérjét fogyasztó középkorúakhoz […]

 • Mire jó a sörszappan?

  Ha eddig nem tudtuk, hogy mi a közös a szappan és a legnépszerűbb habzó ital, a sör között, akkor itt […]

 • Rakott burgonya

  Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú burgonya, 8 db tojás, két poharas tejföl, füstös ízű szójavirsli (még megbolondíthatjuk vega-kolbásszal is). Az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.