Víz-világtalálkozó – Az együttműködés fontosságát hangsúlyozták nemzetközi szervezetek képviselői

tree-roots-over-river-stream-1427874-mA vízgazdálkodással kapcsolatos együttműködés jelentőségét hangsúlyozták nemzetközi szervezetek és intézmények képviselői a budapesti víz-világtalálkozó október 8-i, keddi nyitónapján.

    Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára beszédében kiemelte: kritikus a vízellátás helyzete, mert bár sokat elértek a 2000-ben kijelölt millenniumi fejlesztési célok megvalósításában, még mindig rengeteg a teendő. Egyre világosabban látszik, hogy szükség van a vízzel kapcsolatos fejlesztési cél megfogalmazására – mondta.

    A WMO vezetője szerint a vízellátás kérdése nagyon összetett, ezért mindenképpen átfogó megoldásra van szükség, nem lenne célravezető, ha a vízzel kapcsolatos problémákat külön-külön próbálnák meg kezelni.

    Jonathan Taylor, az Európai Beruházási Bank környezetért felelős alelnöke arról beszélt, hogy a növekvő népességnek egyre több vízre és élelmiszerre van szüksége. Sokkal költséghatékonyabb az ennek következtében várható jövőbeli válsághelyzeteket megelőzni, mint akkor reagálni rájuk, amikor már bekövetkeztek – mutatott rá.

    Mint mondta, az Európai Beruházási Bank több vízgazdálkodással kapcsolatos projektet támogat, köztük Európán kívülieket is. A beruházási bank partner a 2015 utáni fejlesztési célok kidolgozásában és megvalósításában is – tette hozzá.

    Kandeh Yumkella, az ENSZ-főtitkár energiaügyi különleges képviselője, a Fenntartható energia mindenkinek elnevezésű kezdeményezés ügyvezető igazgatója arra hívta fel a vízügyi szakemberek figyelmét, hogy az energiaellátás és a víz “ugyanannak az éremnek a két oldala”. A tiszta ivóvíz előállításához szükség van energiára, az öntözéshez víz kell, a víz pumpálásához pedig szintén energia. A víztisztításhoz szintén sok energia szükséges – fejtette ki. Az energia rossz használata gyorsítja az éghajlatváltozás folyamatát, ami megint csak rontja a vízellátás helyzetét – sorolta. A résztvevők figyelmébe ajánlotta azt a tényt is, hogy a nyílt tűz használata miatti háztartási füstszennyezés több ember halálát okozza a fejlődő országokban, mint az AIDS és a malária együttvéve. “Fenntartható energia nélkül nincs fenntartható fejlődés” – hangsúlyozta Kandeh Yumkella.

    Mahmúd Mohieldín, a Világbank elnökének különmegbízottja kijelentette, hogy a Világbank a legnagyobb nemzetközi donorként kész tovább fokozni a vízellátás biztonságáért és a szanitáció javításáért tett erőfeszítéseit.

    A Világbank képviselője kiemelte, hogy törekedni kell a kormányzati források minél jobb felhasználására. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az üzleti szféra mozgósításában, a kormányzati és az üzleti szféra együttműködésében nagy lehetőségek rejlenek.

    Sven Alkalaj, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára azt mondta: Magyarország tisztában van az országok közötti együttműködés fontosságával a vízügyeket illetően, hiszen csaknem valamennyi felszíni vize a határain túlról érkezik. Ráadásul Magyarország a Duna medencéjének “szívében” fekszik, amely az egyik “legnemzetközibb” medence a világon – mutatott rá.

    Közölte: a vizek nagy részén több ország osztozik, ezért az együttműködés rendkívül fontos. A Duna-medence jó példája a kooperációnak, hiszen a sok érintett ország együttműködik a folyó védelmében – mondta.-forrás: MTI, fotó:jtkunley

Random Posts

 • Miért ciripelnek a kabócák?

  Miért ciripelnek a kabócák, ráadásul olyan fülsiketítően? A LiveScience tudományos hírportál szerint a zajkeltéssel távolról sem önmagukat szórakoztatják, az általuk […]

 • A tévé érzelmileg is befolyásolja a gyerekeket

  Sok szülő egyre komolyabban veszi a tévénézés gyerekekre gyakorolt hatását. Számos kutatás bizonyította már, hogy a képernyőn látottak a gyerekek […]

 • Fontos legyőzni a horkolást!

  Statisztikák szerint a felnőttek mintegy kétharmada horkol alvás közben, bár tíz emberből ezt csak hat ismeri el. A horkolás egy […]

 • Segíthet-e a fogyásban az akupunktúra?

  Az elhízás egyre gyakoribb problémát jelent, és sajnos számos, súlyos betegséggel illetve kockázati tényezővel társul, úgy mint magas vérnyomás, magas […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.