„Halálos trió” fenyegeti az óceánokat

bahama-skies-2-1428625-mAz óceánok védtelenek az éghajlatváltozás legrosszabb hatásaival szemben. A klímaváltozás két legsúlyosabb következménye, a savasodás és a vizek melegedése mellett, az oxigénszint csökkenése számos tengeri faj létét fenyegeti.

Egy új, nemzetközi tanulmány által csak „halálos triónak” nevezett hatásokat a szén-dioxid túlzott mennyiségű felhalmozódása okozza, illetve a légköri üvegházhatás, miközben a vizek oxigénszintje is egyre nagyobb mértékben csökken, köszönhetően az éghajlatváltozásnak, továbbá a vizek szerves anyag terhelésének, mely elsősorban mezőgazdasági eredetű probléma.

Az új tanulmány megállapította, hogy az óceánok továbbra is melegednek, és egyre csökken a kereskedelmileg jelentős halak állománya, különösen a sarki vizekben. A jelentés azt is kimondja, hogy számos tengeri emlős kihalásának kockázata is fokozódik.

A tanulmány szerint az óceánok jelenlegi állapota nagyon hasonló ahhoz, amilyen 55 millió éve a paleocén-eocén korszakban volt, amikor is a hőmérsékleti maximumok tömeges kihalásokat idéztek elő. A tudomány ezt a Földet sújtó felmelegedést paleocén-eocén hőmérsékleti maximumnak nevezi, amikor is a tudósok feltevése szerint bolygónk felszíne néhány ezer év alatt 5-9 Celsius fokkal melegedett. A pontos ok nem ismert, csak annyi bizonyos, hogy nagy mennyiségű üvegházhatású gáz szabadult fel a légkörben, ami akkor természetes folyamatok, és nem az emberi tevékenység következménye volt, mint napjainkban.

A savasodás a kalcium-karbonát tartalmú vázat fejlesztő élőlényeket sújtja leginkább, a korallokat, rákokat, kagylókat, és egyes planktonfajokat, melyek létfontosságú szerepet töltenek be a tengeri táplálékláncban.

A tudósok szerint sürgős cselekvésre van szükség a kormányok részéről, hogy gátat vessenek a további felmelegedésnek. Azonban az üvegházhatású gázok mennyisége továbbra is növekszik, s ez nagyban megnehezíti azt a célt, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius fok alatt maradjon, melyben a 2009-es koppenhágai ENSZ-klímakonferencián az országok megállapodtak.– forrás: VOA-Voz de América

Random Posts

 • Miért érdemes az eperfa gyümölcsét fogyasztanunk?

  Az eperfa (Morus sp.) az eperfafélék családjába való. Sokan helytelenül szederfaként ismerik, mert termése valóban a szederhez hasonló, de utóbbi […]

 • Mire jó a sörszappan?

  Ha eddig nem tudtuk, hogy mi a közös a szappan és a legnépszerűbb habzó ital, a sör között, akkor itt […]

 • A cukorbetegség kialakulásának kockázata kedvenceinknél

  Kedvenceinknél a cukorbetegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezőknek egyaránt szerepe van, a betegség kockázata pedig az életkorral nő. Cicáknál a […]

 • Ed O’Neill, a feketeöves harcművész

  Ed O’Neill, akit a világ leginkább Al Bundyként ismer, nem az a tunya, életúnt ember a valóságban, mint akit a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.