Hogyan tanítsuk meg kiskutyánkat, hogy az ágyában aludjon?

curled-up-sleeping-dog-1100279-mA gazdik nagy örömmel ajándékozzák meg kedvencüket saját fekhellyel, ám kutyusunk számára nem feltétlenül természetes, hogy birtokba vegye és abban is aludjon. Sokszor szívesebben választják a kanapét vagy a mi ágyunkat. Ezzel persze nincs is semmi gond, de ha azt szeretnénk, hogy kutyusunk a saját ágyában aludjon, azt meg kell tanítanunk neki. Bármire is akarjuk rávenni, egyszerre mindig csak egy dolgot tanítsunk neki. Öt egyszerű lépéssel megtaníthatjuk kölyök vagy felnőtt kutyánknak, hogy hozzászokjon saját ágyához, és ott aludjon akkor is, ha mi nem vagyunk mellette.

1. lépés: Vegyünk a kezünkbe egy darabka jutalomfalatot, vagy egy kis finomságot, amit kutyusunk nagyon szeret. Tegyük az orrához, hogy megszagolja, aztán vezessük a fekhelyéhez. Mikor már az egyik mancsát beletette az ágyba, dicsérjük meg, és jutalmazzuk meg a finomsággal. Ezt ismételjük meg néhány alkalommal, míg kutyusunk bele nem lép mind a négy lábával az ágyába.

2. lépés: Kutyusunk valószínűleg már megtanulta az ’ülj’ vezényszót, így a következő szint a tanítás során az, hogy ha már bent van az ágyában, üljön le, s ezt szintén jutalmazzuk valami csemegével.

3. lépés: Nincs más hátra, mint megpróbálni rávenni kedvencünket, hogy feküdjön le az ágyában. Ehhez megint egy jutalomfalatra lesz szükség, amivel az ágyhoz vezetjük őt, majd egyre lejjebb tesszük a falatot. Mindig, amikor kutyusunk lejjebb hajtja a fejét, dicsérjük meg, és jutalmazzuk. Fokozatosan elérhetjük ezzel a módszerrel, hogy lehajtsa a fejét.

4. lépés: Kutyusunk már az ágyában fekszik, ideje megtanulnia, hogy ott is maradjon. Először csak néhány másodpercig, aztán egyre hosszabb ideig. Ezalatt mi is maradjunk mellette, guggoljunk az ágy mellé. Ismét jutalmazzuk meg.

5. lépés: Kedvencünknek most azt kell megtanulnia, hogy akkor is az ágyban maradjon, és ott aludjon, ha mi nem vagyunk mellette. Ehhez tegyünk be neki kevés jutalomfalatkát vagy a kedvenc játékát, amit imád rágcsálni. Álljunk fel, miközben fokozatosan távolodunk az ágytól. Először tegyünk egy lépést, aztán kettőt. Kutyusunk remélhetőleg úgy elmerül a rágcsálásban, hogy nem is fog ránk figyelni.

Ezzel a módszerrel kedvencünk megtanulja, hogy nagyon is jó dolog, hogy saját ágyban aludhat, és nem fogja érdekelni, hogy mi egy kicsit odébb térünk nyugovóra.

Kedvencünket fokozatosan tanítsuk, naponta néhány percet szánjunk a szoktatásra. Előfordulhat, hogy kiskutyánk egyszerűen képtelen elszakadni tőlünk, és minduntalan felkel, ha látja, hogy mi távolodunk, és még a jutalomfalatka sem érdekli. De ne adjuk fel a tanítást, így is sikerülhet elérni a célunkat, csak haladjunk egész kis lépésekben. Csak akkor térjünk át a tanítás következő szintjére, ha az előzőt már sikerült elsajátítania.  A tanítást megnehezítheti, ha kiskutyánk nyüszít vagy sír, ha egyedül marad, különösen éjszaka. Ilyenkor erről is le kell szoktatnunk kedvencünket. De ha kitartóak vagyunk, erőfeszítéseinket siker foga koronázni, és elérjük, hogy kedvencünk megszokja és megszeresse az új fekhelyét.-forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Bajban vannak Hawaii őshonos madarai

  A csendes-óceáni Hawaii-szigetek őshonos madárvilágát a kihalás veszélye fenyegeti, köszönhetően az ember által behurcolt invazív állatfajoknak, és élőhelyük zsugorodásának. Az […]

 • A legjobb hasizom erősítő gyakorlatok

  A hasizom erősítő gyakorlatok a mindennapi torna fontos részei, és nem csak azért, mert segítségükkel elérhető a formás, lapos has. […]

 • Videojáték kontra depresszió

  A videojátékok kifejezetten pozitívan hatnak az idősebb generációra, főként a mentális egészségükre. A virtuális játékokban való aktív részvétel eredményeként a […]

 • Milyen egészségi problémákra jó a szója valójában?

  A szója a hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a bab vagy a borsó. A mag, azaz a szójabab az ázsiai étrendnek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.